RallyNieuws
Sébastien Loeb - ADAC Rallye Deutschland Rallye - 2012
Sébastien Loeb - ADAC Rallye Deutschland Rallye - 2012

Effect acquisitie Opel door PSA Groep op Opel Motorsport nog niet duidelijk

Dat de automerken Citroën en Peugeot dezelfde moedermaatschappij, de PSA Groep, hebben is algmeen bekend. Dat diezelfde moedermaatschappij een motorsport afdeling, de PSA Performance Groep, in het leven heeft geroepen is minder bekend. Onder die noemer vallen Citroën Racing, Peugeot Sport en DS Performance. Sinds 1 augustus jongstleden maakt het Duitse automerk Opel ook deel uit van de PSA Groep. Op de vraag van RallyNieuws aan Opel Motorsport, of als gevolg van deze overname ook deze motorsport tak tot de PSA Performance Groep gaat behoren, bleef het antwoord even duidelijk als kort: “Daarvoor is het nog te vroeg om er iets over te kunnen zeggen. We willen hierover niet gaan speculeren.”

Merken

Het samenvoegen van deze merken maakt het voor rijders als Sébastien Loeb mogelijk om voor de diverse merken van de groep de auto’s te gaan testen of zelfs in competitieverband te rijden. Zo reed Loeb al voor Citroën in het WTCC met een C5, reed hij een record op de heuvelklim Pikes Peak in de Peugeot 208 T16 en reed hij in de Dakar met een Peugeot 2008DKR. Daarvoor behaalde hij in het wereldkampioenschap rally met Citroën Racing een fabuleus aantal van negen wereldtitels met wagens als de Xsara WRC, C4 WRC en de DS3 WRC. Net als in 2016 rijdt Loeb ook dit jaar in het wereldkampioenschap Rallycross. Dit doet hij met de Peugeot 208 WRX.

Resultaten

In 2016 nam Citroën Racing in het WRC een sabbatical om zich helemaal voor te bereiden op het seizoen 2017, waarin nieuwe regels voor world rally cars van kracht werden. Kris Meeke tekende uiteindelijk ook bij Citroën en werd de testrijder voor de nieuwe C3 WRC. Inmiddels is het seizoen meer dan halverwege en blijven de resultaten van de C3 WRC flink achter bij de verwachtingen. Grote vraag hierbij is of de C3 wel de juiste basis is voor een world rally car, of dat Kris Meeke de juiste rijder is voor het ontwikkelen van de C3 WRC. Tekenend hierbij is dat Meeke in Polen aan de kant werd gehouden door Citroën en zich in Finland ook niet comfortabel voelde in de C3 WRC. Meeke koos er daarom niet voor om tot het uiterste te gaan maar en de wagen voorzichtig naar de finish te brengen. De Noor Andreas Mikkelsen, die een schat aan ervaring uit zijn tijd bij Volkswagen Motorsport meebracht, nam de plaats van Meeke in tijdens de Rally van Polen. Eerder hield Citroën Stéphane Levebvre in Italië al aan de kant ten faveure van Mikkelsen.

Test

Het is inmiddels genoegzaam bekend dat Sébastien Loeb opnieuw, als zogenaamde privé test, achter het stuur van een world rally car zal gaan kruipen. Hij zal de C3 WRC aan de tand gaan voelen. Dit om Citroën Racing te helpen de vinger op de zere plek te leggen. De Fransen zijn er op gebrand om te achterhalen waarom Kris Meeke en Craig Breen met de C3 WRC geen potje kunnen breken. Er gaan zelfs geruchten dat Loeb in 2018 opnieuw in het WRC zal instappen. Zijn focus zal in 2018 echter opnieuw op de Dakar liggen, net als deelname aan de Rally van Monte Carlo, met wederom Daniel Elena aan zijn zijde.

Ervaring

“Door de vorming van de PSA Motorsport Groep is er als het ware één groot team ontstaan,” legt Loeb uit. “Ik heb veel ervaring in zowel het WRC, de rallycross en in de Cross-country opgedaan en kan die ervaring inbrengen tijdens het testen met de C3 WRC. Ik kan niet wachten weer in een world rally car te stappen om te ervaren hoe de technologie is verandert. Mijn hart ligt nog steeds bij de rally. Ondanks dat ik vijf jaar geleden met rallyrijden ben gestopt en in andere disciplines ben gaan rijden, is de sensatie van het rallyrijden nog steeds datgene waar ik het meest van hou,” vervolgt Loeb.

Opel

Of Loeb in de toekomst ook eens een auto van Opel Motorsport zal gaan testen, hangt af of Opel Motorsport daadwerkelijk tot de PSA Performance Groep zal toetreden. Volgens de persvoorlichting van Opel Motorsport is het onmogelijk om te voorspellen wat de toetreding tot de PSA Groep zal gaan betekenen voor de toekomstige projecten van Opel Motorsport.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com