RallyNieuws
Troela
Troela

Achtmaal: it giet oan!

In deze COVID19-editie van Troelatalk neem ik u bij gebrek aan actuele rallyinspiratie mee terug naar…. Wacht even, hoezo geen actuele rallyinspiratie? Opeens is er groot nieuws, Achtmaal gaat gewoon door!

De lijst van afgelaste of uitgestelde rally’s was ondertussen behoorlijk lang geworden. Ook na 1 september staan er nog een aanzienlijk aantal op mijn agenda. Maar of dat gaat lukken? Ik denk van niet. Alleen de rally rondom Achtmaal gaf nog geen uitsluitsel over de 2020 editie terwijl later geplande evenementen al waren wel afgelast of uitgesteld. Waneer zou er uitsluitsel komen? Nou vandaag, de rally gaat dus door.

Ok, wacht even, wat nu? Hoe ging dat ook al weer? Even rustig blijven en nadenken. Accu’s van het fototoestel opladen, geheugenkaarten leegmaken, boodschappen doen, B&B reserveren, weerbericht bekijken, de weertechnisch juiste kleren inpakken. En dan is het zover. De Focus, met kroketbruine remschijven van het stilstaan, inladen, route in de navigatie zetten, motor starten. Nee buurman, de uitlaat is niet kapot, zoveel lawaai maakt hij altijd bij de koude start, iets met een klep of zo. Dat hoort zo. Wacht even, toch iets vergeten. Focus weer uit gezet, bagage er weer uitgehaald en naar binnen gebracht. De rally wordt virtueel gereden.

Even alle gekheid op een stokje, als daar nog plaats is naast alle complottheorieën die de laatste tijd ronde doen. Op de site van Achtmaal stond al lang een bericht waarin ze er alles aan gingen doen om de rally te organiseren rekening houdend met alle maatregelen. Mooi natuurlijk om de moed er in te houden, maar hoe zou dat in de praktijk gaan? Serviceterrein verboden voor publiek? Monteurs met extra lange sleutels? Rallyauto’s met plexiglas tussen rijder en navigator? Of wacht, de versnellingspook zit in de weg. Dan maar de achterbank weer monteren zodat de navigator daar kan zitten. Mondkapjes onder de baklava, sorry ik haal ze weer door elkaar, balaclava? Geen publiek bij de proeven dus geen inkomsten? Of wel publiek maar dan op 1,5e meter waarbij kijkplekken van tevoren gereserveerd kunnen worden? Prachtig linktwerk op de publieksplekken om de 1,5e meter te garanderen? Mondkapjes voor het publiek met een afdruk van de hoofdsponsor er op? En hoeveel rallyteams hebben misschien andere prioriteiten zoals de eigen zaak waar het geld nu hard nodig is en zouden niet komen? Ik had mij al voorgenomen om weg te blijven als de rally in Achtmaal in welke vorm dan ook zou doorgaan.

Maar toen kwam het staaltje omdenken voor gevorderden. Achtmaal wordt een virtuele rally met echte proeven uit die rally. Direct werd ik enthousiast en moest ik op mijn voornemen terugkomen om niet te gaan. In deze vorm kan het natuurlijk wel. Die 1,5e meter afstand blijkt voor mij in de praktijk ongeveer 185 kilometer in deze vorm. Veilig genoeg. Ik heb zojuist de agenda voor zaterdagavond 11 juli a.s. geblokt.
Ok, wacht even, wat nu? Hoe ging dat ook al weer? Even rustig blijven en nadenken. Accu’s van het fototoestel opladen, geheugenkaarten leegmaken, boodschappen doen, B&B reserveren kan achterwege blijven, weerbericht bekijken niet nodig, ik zit toch binnen. En laat het inpakken van kleren maar zitten, niemand ziet mij dus ik kan aantrekken wat ik wil. De Focus, met kroketbruine remschijven moet nog maar even stil blijven staan.

Het is zaterdagavond 11 juli. Computer aangesloten op de overbemeten flatscreen, Fordpetje op de kop, camera in de hand, chips en cafeïnevrije cola light onder handbereik. Geen linten, geen nerveuze blikken naar die opvallende donkere wolk daar in de verte. Geen tijdsschemastress. Geen 1,5e meterstress. Gewoon op afstand genieten. It giet oan. Ik ben er klaar voor. U ook?

Blijf veilig en gezond, houd rekening met en let op elkaar!

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com