RallyNieuws
Bas Dakar - Dakar 2015

Allesbehalve rustdag voor de monteurs

Tekst: BAS Dakar Team / Foto: Rallymaniacs

De motorrijders hebben hun rustdag in Iquique, na zes slopende etappes. Voor de monteurs betekent dat juist een drukke dag, met een hoop extra werk. Bij het BAS Dakar-team liggen de vijf KTM’s helemaal uit elkaar.

Voor monteur Bart van der Velden is het allesbehalve een rustdag. Alle vijf de BAS Dakar-rijders hebben de rustdag gehaald en dat betekent werk aan vijf motoren. “De machines worden helemaal nagelopen en gereed gemaakt voor het tweede deel van de Dakar,” legt hij uit. “Alle zogeheten slijtage-onderdelen worden vervangen: ketting, tandwielen, wiellagers, remblokken. De vering wordt geserviced en van de nieuwe KTM’s worden de injectoren vervangen. Voor de marathonetappe krijgen de motoren uiteraard ook nieuwe banden.”

Het is al een zware Dakar geweest. Dat merkt Van der Velden niet alleen aan de rijders, maar ook aan het materiaal. “Gelukkig zijn onze rijders geen ‘slopers’. Maar ik zie wel dat het spul te lijden heeft gehad. Vooral aan de drie oudere motoren, die al een Dakar op de meter hebben staan. We hebben alles weliswaar opnieuw opgebouwd, maar je merkt het wel. De twee nieuwe KTM’s, van Caspar en Sjors van Heertum, zijn duidelijk nog frisser. Daar heb ik het minste werk aan.”

Voor Van der Velden en de andere monteurs is het ook al een pittige Dakar geweest. Door de lange verbindingsroutes hebben ook zij nog maar weinig geslapen. “Slapen, eten en rustig een biertje drinken; daar is het nog niet van gekomen. Het zijn heel lange dagen. Maar zondag/maandag is het marathonetappe voor de motorrijders en hoeven wij niet te verplaatsen. Dan kunnen wij ook even goed bijslapen en op het gemak een biertje drinken.”

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com