RallyNieuws
Gert-Jan Kobus & Martin Nortier - Skoda Fabia R5 - 2020
Gert-Jan Kobus & Martin Nortier - Skoda Fabia R5 - 2020

Anders dan Skoda geen optie voor Kobus Tuning Rallyteam

Nadat Hermen Kobus medio 2018 liet weten na dat seizoen zijn helm aan de wilgen te zullen gaan hangen, vond chassis 15(A) in 2019 een nieuw baasje in Italië. Achter bleef de Peugeot 208 R2, waarmee jongere broer Gert-Jan Kobus, samen met zijn vaste navigator Martin Nortier, zijn wedstrijden bleef rijden.

Corona

Hoewel in Nederland, vanwege de coronacrisis, een streep door de kampioenschappen is gehaald en menig organisatie heeft besloten haar wedstrijd te schrappen, heeft men in Lichtenvoorde niet stil gezeten. De deuren van de werkplaats werden wagenwijd opengezet om de nieuwe auto voor Gert-Jan Kobus en Martin Nortier te ontvangen. Opnieuw wordt onderdak geboden aan een Skoda Fabia R5, nu met chassisnummer 233.

Binnen het team is het nooit de vraag geweest welke R5 auto de Peugeot zou moeten gaan opvolgen. “Voor ons was het altijd al duidelijk dat het een Skoda moest worden. Het blijft één van de beste auto’s op dit moment en we hebben een goede ervaring met Skoda Motorsport,” aldus Gert-Jan.

Verschil

Daar waar Hermen één van de eerste chassis in ontvangst mocht nemen, zullen Gert-Jan en Martin met één van de laatste exemplaren gaan rijden, voordat Skoda de Evo introduceerde. “Het grote verschil met de auto van Hermen is het achterste differentieel en de versnellingsbak,” laat Gert-Jan desgevraagd aan RallyNieuws weten. “De overbrengingsverhouding in onze nieuwe Fabia R5 is korter.”

Niet alleen voor Gert-Jan zal het even wennen worden aan de nieuwe auto. Ook zijn vaste navigator Marin Nortier zal zich moeten aanpassen. “Doordat de auto een stuk sneller is, zal dat een andere timing vragen,” aldus Martin. “We hoeven ons systeem van pace notes niet echt aan te passen. In basis gebruikten Hermen en Erik het ook. Wij hebben het enigszins voor ons aangepast in de loop van tijd. Wellicht dat we het nu wat moeten fine-tunen door andere zaken toe te voegen of zelfs weg te laten,” verduidelijkt Martin.

Kampioenschap

Het team bereidt zich voor op het kampioenschap van 2021. Het aantal wedstrijden dat gereden kan worden is beperkt. Toch hoopt men voor dit jaar nog een kalender samen te kunnen stellen. Hiervoor wordt door het team ook naar het buitenland gekeken.

Tekst: RallyNieuws

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com