RallyNieuws
Troela
Troela

BAM!

In de Noordoostpolder ligt een bijzonder stuk bos. Aan de rand van het nieuw aangewonnen stuk land, tegenover Vollenhove dat op ‘het oude land’ ligt, biedt de polder plaats aan het Waterloopbos. Daar zijn in kleine opstellingen allemaal situaties nagebouwd om het gedrag van water te kunnen onderzoeken. Zeer nuttig voor een land dat wereldwijd bekend staat als de expert op het gebied van waterbeheersing.

Op een doordeweekse COVID-dag liep ondergetekende, met zijn echtgenote sinds 1986, een route door bovengenoemd bos. Een aanrader voor de liefhebbers van techniek. Aan het eind van de route is een groot bouwsel neergezet om grote, hoge golven te kunnen opwekken en bestuderen. Halverwege dit bouwsel, dat uit gladde betonplaten bestaat, is een doorsteek naar de parkeerplaats waar de wandelroute begint. Vlak voordat de wandelaar de betonplaat opstapt wordt hij of zij geconfronteerd met een mogelijk groot gevaar. Er staat een bordje dat waarschuwt voor dat gevaar. ‘Pas op! Brug kan glad zijn.’ BAM! Direct komen Wevers en Poel in Hellendoorn in mijn hoofd langs. U snapt als rallyfan wel welk moment ik bedoel.

En dat ‘BAM!’ gebeurt veel vaker. Altijd onaangekondigd. Altijd in de vorm van een sterke herinnering aan de rallysport die zich niet laat onderdrukken. Is het een afwijking van ondergetekende of heeft iedere rallyfan dit? Ik zou het niet weten. Moet dat toch eens gaan onderzoeken als we weer achter het lint kunnen staan.

Luik-Bastenaken-Luik staat weer op de agenda. Voordat u enthousiast denkt dat het hier om een rally gaat, het betreft een mooie klassieke wielerwedstrijd. Elk jaar kijk ik weer als ik niet gelijktijdig achter een of ander lint in een of ander wei moet staan. Een van de vele beklimmingen in deze wedstrijd is La Redoute. Onder de grote weg door, naar rechts, rechtdoor iets oplopend stuk en dan naar links naar de echte klim. BAM! Wat? BAM! bij een wielerwedstrijd? Ja, inderdaad. La Redoute werd ook door rallyauto’s beklommen. Ik ben er diverse keren bij geweest. Mooi punt. Was dat ook niet dat punt met die honden die iets te verlekkerd naar mijn kuiten stonden te kijken? De honden die hoorden bij mannen in (dit keer) zwarte pakken die de publieksregulatie deden. Nog nooit waren rallyfans, blijkbaar nogal gehecht aan hun kuiten, zo gehoorzaam.

In het kader van lang leve de vooruitgang en voortschrijdende automatisering, moest ik laatst een ruime 40 kilometer (enkele reis) rijden om een handtekening bij een bank te zetten. Het kon niet online en het plaatselijke filiaal van de bank was wegbezuinigd. Een andere optie was er niet. Ik heb op dit gebied (naast andere gebieden) een ongekend groot medelijden met de oudere, niet geautomatiseerde medemens.

Enfin, de Ford werd aangeslingerd en de steven van het ‘feestje’ werd richting Heerenveen gewend. Vlak voordat ik van de A7 de A32 opdraaide, BAM! Hoezo BAM! bij Heerenveen? Er is toch nooit een rally in Heerenveen gereden? Nogmaals BAM! Ik dacht aan Abbring sr. In een Mitsubishi. En ook Chiel Bos in een vergelijkbare auto. Och ja, dat is waar ook, ooit was er een proef van de Zuiderzeerally hier op het industrieterrein nabij Heerenveen. Ik was er zelf bij. Maar hoe lang was dat ook weer geleden?

De vraag bleef een ruime twee weken in mijn achterhoofd zitten zonder beantwoord te worden. Uiteindelijk werd het tijd om het uit te zoeken. Daar heeft het geautomatiseerde deel van de mensheid natuurlijk het wereldwijde web voor maar daar was geen antwoord te vinden. Gelukkig hebben we nog een uitgebreide stapel oude papieren. Boven in de ‘boekenkamer’ staan een aanzienlijk rijtje hard plastic opbergdozen met daarin rallykranten en –infoboekjes van vele bezochte rally’s. Even kijken, ja, deze twee dozen zijn gevuld met aandenkens aan de Zuiderzeerally. De enigszins vergeelde papieren ruiken zoals alleen maar oud papier kan ruiken. Heerlijk. Niemand kan mij ervan overtuigen dat online informatie of e-books beter zijn dan papier. Ze ruiken namelijk nergens naar.

Het werd een uurtje bladeren in oude Zuiderzeerallyinformatie. Een uurtje herinneringen ophalen. Binnen dat uurtje had ik het antwoord, het was in 1998 of 1999. Alweer ruim 20 jaar geleden. Op de overzichtskaarten van die jaren staat de proef in Heerenveen vlak bij de A7. Abbring en Bos reden volgens een artikel in de rallykrant in een Lancer Evo 5. Op de startlijst is de auto opgedoopt tot Carisma GT. Gravend in mijn geheugen was het enige verschil de achterlichten maar dat kan ik mis hebben.

Op de startlijsten staan een hoop bekende maar ook vergeten namen. Ik zie zelfs een bekende Nederlander. De beer van Lemmer, Rintje Ritsma als bestuurder. In 1998 in een Ford Ka en een jaar later in een Nissan Micra. De rallygids van 1999 opent met een interview met Daan Pont die op de foto toch iets (dus niet veel) jonger lijkt dan anno 2021. De titel van het interview is ‘rallyrijden is de mooiste vorm van autosport.’ Meneer Pont is een wijs man en ik kan hem alleen maar gelijk geven.

Enkele jaren geleden had ik regelmatig een BAM! moment thuis op de bank. De televisie stond aan op een bepaalde zender en een stem kondigde iets aan. BAM! Ik sprong dan op van de bank, sprintte naar boven en begon mijn rallyrugzak in te pakken om even later beneden te komen en ietwat teleurgesteld te moeten constateren dat de man van de stem alleen maar een aankondiging deed en dat het niets met rally te maken had. Ik heb mezelf ondertussen aangeleerd dat elke keer dat ik de stem van Frank Verhoeven op televisie hoor, ik gewoon rustig kan blijven zitten.

Wanneer het volgende BAM! moment gaat komen is niet bekend. Het blijft op de meest onverwachte momenten of plekken de kop opsteken. Ik laat mij verrassen.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com