RallyNieuws
Erwin Klippel - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

Biesheuvel wint in Hellendoorn maar Klippel wordt kampioen

De 34e editie van de Hellendoorn Rally was met 16 klassementsproeven en bijna 175 km aan wedstrijdkilometers vooraf al een zware rally. Door de slechte weersomstandigheden werd het voor de 61 deelnemende equipes een ware slijtageslag. De uitdagende proeven leverde de deelnemers spannende momenten op en tienduizenden rallyfans waren getuige van mooie strijd, zowel in de kop van de wedstrijd als in de diverse andere klasses. In de Nissan 350Z Rally Challenge was er eindelijk weer een welverdiende zege voor Antoine Biesheuvel, terwijl Erwin Klippel dank zij een prachtige tweede plaats de titel veilig stelde. De overall zege in de Hellendoorn Rally ging voor het derde achtereenvolgende jaar naar Dennis Kuipers (Ford).

Zaterdagavond was het definitief: de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally werd voor de derde maal op rij gewonnen door Dennis Kuipers (Ford Fiesta WRC). Na Erwin Doctor, die in 1988, 1989 en 1990 won, is Kuipers de tweede (Twentse) rijder die dit kunststukje volbracht. De 34e editie van de rally in het oosten van het land verliep zonder problemen en trok vele tienduizenden toeschouwers. Regenbuien domineerden de eerste etappe op vrijdagavond, waarin Kuipers de 6 klassementsproeven op zijn naam schreef. Op zaterdag bleef het grotendeels droog en ook toen was Kuipers duidelijk de sterkste. Bernhard ten Brinke (Ford Fiesta WRC) werd tweede voor Hans Weijs junior, ook in een Ford Fiesta maar dan een uit de R5-categorie. Van de 61 gestarte equipes haalden er 39 de finish.

 

Nissan 350Z Rally Challenge
Van de 7 gestarte equipes uit de Nissan 350Z Rally Challenge bereikten er zaterdagavond slechts 2 de finish in Hellendoorn. Vier belandden op onfortuinlijke wijze in een sloot! Toch was er volop strijd. Antoine Biesheuvel was uiteindelijk de welverdiende winnaar; na veel pech eerder dit seizoen was hij niet alleen gebrand op het halen van de finish, maar zeker ook op de dagzege. Tot de allerlaatste klassementsproef (van de 16) was hij in een hevige secondenstrijd verwikkeld met Erwin Klippel. Hoewel Klippel de titel in Hellendoorn nauwelijks meer kon ontgaan moest hij nog wel aan de finish komen; maar dat belette hem niet om tot het eind strijd te leveren met Biesheuvel. Voor de andere Nissan equipes verliep de Hellendoorn Rally teleurstellend. Dat begon al met pech voor Diter Toprek, die nog voor de rally goed en wel was begonnen elektronische problemen had; daardoor moest hij vrijdagavond al meteen op weg terug naar het servicepark, maar ook in de herkansing op zaterdag kwam hij niet ver: hij strandde bij het wegrijden uit het service park. Gerard Tijink reed ijzersterk op vrijdag en verbaasde de concurrentie met enkele zeer snelle tijden, maar kwam zaterdagochtend op de proef Noter onvrijwillig in een sloot terecht! Zijn voorbeeld werd later op de dag gevolgd door Roel van der Zanden, Stijn van Bree en de aan de Short Rally deelnemende Arjan Heijstek. Gelukkig was er alleen blikschade, afgezien wellicht van een deuk in het ego van de coureurs!

 

Door zijn tweede plaats in Hellendoorn (en het uitvallen van Stijn van Bree) stelde Erwin Klippel de titel in de Nissan 350Z Rally Challenge veilig en kan hij op 9/10 oktober in de GTC Rally (zijn thuisrally) het seizoen als kampioen waardig afsluiten.

Uitslag 34e Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally
1. Dennis Kuipers/Robin Buysmans, Ford Fiesta WRC, 1 uur 37 min 53,2 sec
2. Bernhard ten Brinke/Tom Colsoul, Ford Fiesta WRC, op 1 min 27,4 sec
3. Hans Weijs jr./Kris Botson, Ford Fiesta R5, op 4 min 04,5 sec
16. Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde, Nissan 350Z, op 18 min 34,4 sec
18. Erwin Klippel/Jouri Dockx, Nissan 350Z, op 18 min 54,5 sec
— Stijn van Bree/Marco Schillemans, Nissan 350Z, uitgevallen
— Roel van der Zanden/Ilse van de Sande, Nissan 350Z, uitgevallen
— Diter Toprek/Dennis Lippens, Nissan 350Z, uitgevallen
— Gerard Tijink/Tim Rietveld, Nissan 350Z, uitgevallen

In totaal gingen er 61 equipes van start en kwamen er 39 aan de finish in Hellendoorn.

Stand Nissan 350Z Rally Challenge (na 5 wedstrijden)*

#RijderTank SPuttenELEVechtdalHell.GTCTOTAAL
1.Erwin Klippel2335353528156
2.Stijn van Bree212530305111
3.Arjan Heijstek1619232381
4.Antoine Biesheuvel285553578
5.Roel van der Zanden5281916573
6.Diter Toprek12161614563
7.Matthias Boon3555550
8.Gerard Tijink1314513550
9.Henk Westerbeek1652142

* Stand onder voorbehoud.

 

Deelnemers
De 7 deelnemende equipes aan de 350Z Rally Challenge die tijdens de Hellendoorn Rally in actie kwamen aan het woord (op klassement):

 

Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde (1e)
“Wij verdienen deze zege dubbel en dwars,” concludeerde een lachende Antoine Biesheuvel aan de finish in Hellendoorn. “We hebben dit jaar zo veel pech gehad en het uitrijden van de rally alleen zou niet voldoende compensatie zijn.” Vanaf de start was Biesheuvel de concurrentie te snel af. “Toch hadden we al op de eerste proef een probleem; de versnellingspook ging kapot en daarop zit de sensor voor de automatische ontkoppeling; daarom moest ik de hele rally zelf ontkoppelen en ook de indicator op het dashboard deed het niet meer, waardoor ik soms niet wist in welke versnelling we reden.” Maar dat belette Biesheuvel en zijn trouwe navigator Frans van den Einde niet om – na een rustige start – op 8 van de 16 klassementsproeven de snelste tijd te noteren en zo Erwin Klippel voor te blijven.

Antoine Biesheuvel - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

 

Erwin Klippel/Jouri Dockx (2e)
Hoewel voor Erwin Klippel ook het veilig stellen van de titel in Hellendoorn belangrijk was wilde hij ook gewoon voor de eindzege strijden. Klippel ging dan ook voortvarend van start en ondanks de erbarmelijke condities vrijdagavond wist hij de eerste drie proeven te winnen en een voorsprong van 12,7 seconden op Biesheuvel te pakken: “Het was erg glad en soms was het op het randje, maar ik kon de auto goed controleren. In de tweede omloop was Antoine wel iets sneller (en pakte hij de leidende positie), maar ik wist dat ik zaterdag nog wel wat kansen zou krijgen.” Hoewel Biesheuvel zaterdagochtend zijn voorsprong wist uit te bouwen tot 31,9 sec, was het ’s middags Klippel die weer tijd terug pakte: “In de laatste ronde heb ik de druk op Antoine nog iets vergroot en streden we om tienden van seconden – dat was mooi! Maar Antoine heeft hier verdiend gewonnen,” aldus de kersverse kampioen in de Nissan 350Z Rally Challenge.

Erwin Klippel - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

Stijn van Bree/Marco Schillemans (uitgevallen)
Met een schitterde tweede tijd op de eerste proef ging de equipe Stijn van Bree/Marco Schillemans voortvarend van start: “Dat was inderdaad een lekkere opening, maar wat was het glad!” Van Bree sloot de eerste etappe af op een prima derde plaats achter het leidende duo Biesheuvel en Klippel. “Zaterdag was ik vooral heel erg gefocust op de gave proef bij Markelo – dat is echt mooi om daar met de Nissan te rijden.” Helaas kon Van Bree daar maar een keer van genieten, want op de 13e proef (Ypelo) vond hij zijn Waterloo: “Jammer genoeg raakten we in een volledig uitgereden bocht van de weg en kwamen we muurvast te zitten in een sloot. We moesten er door een vrachtauto uitgesleept worden, maar toen was onze rally al voorbij. Daarmee kunnen we Erwin Klippel niet meer achterhalen in de titelstrijd, maar hij is de terechte kampioen dit jaar,” aldus Stijn van Bree.

Stijn van Bree - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

 

Roel van der Zanden/Ilse van de Sande (uitgevallen)
Met een vreselijk harde klap, waarbij hun Nissan 350Z bijna over de kop vloog, eindigde de Hellendoorn Rally zaterdagmiddag voor de equipe Roel van der Zanden/Ilse van de Sande: “Het was vrijdagavond wel spannend en heel erg glad. Maar we reden op de ‘full wet’ banden en dan heb je toch nog verbazingwekkend veel grip,” vertelde Roel van der Zanden. Zaterdag leek het weer op te klaren, maar toch was het her en der nog behoorlijk verraderlijk. Op de 10e proef ging het daardoor fout: “Bij zo’n 120 km/uur brak de auto uit en ik kon hem niet meer opvangen. We kwamen op de slootrand en de auto ging alle kanten op en nog bijna over de kop. Gras zat werkelijk onder en bovenop de auto!” Omdat Roel en Ilse toch wat last van hun nek hadden lieten zij zich in het ziekenhuis in Almelo voor de zekerheid even nakijken: “Maar alles is in orde,” stelde Roel iedereen gerust.

Roel van der Zanden - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

 

Gerard Tijink/Tim Rietveld (uitgevallen)
Gerard Tijink was in zijn thuisrally uiteraard zeer verheugd dat hij met de snelle Nissan 350Z van Matthias Boon mocht rijden: “Dit is geweldig, want met 20 pk meer, een betere wegligging en een fijner gevoel in de auto was ik meteen extra gemotiveerd.” Na de vijfde tijd op de eerste proef ging het steeds een tandje harder: 4e, 3e en een prachtige 2e tijd op de Luttenberg proef: “Wat een feest was dat! Om zo competitief te zijn is heel motiverend, dus we kijken uit naar de zaterdag.” Helaas ging het daar al op de eerste proef mis: “Door een klein stuurfoutje raakten we een steen en werden we op zij gezet en doken we een sloot in en was ons ‘sprookje’ helaas over. Maar in de GTC Rally kunnen we weer met deze auto rijden en daar kijk ik nu al naar uit,” aldus Gerard Tijink, die zich zaterdag bezig kon houden met de honderden relaties van zijn Unica Schutte ICT bedrijf. “Die hebben toch een geweldige rally meegemaakt, maar ik had hen liever nog wat meer van mijn Nissan in actie willen laten genieten.”

Gerard Tijink - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

 

Diter Toprek/Dennis Lippens (uitgevallen)
“Wat een deceptie,” was de reactie van de sympathieke Diter Toprek toen zaterdagochtend alsnog bleek dat hij zonder een meter gereden te hebben alweer huiswaarts kon keren. “Vrijdagavond was ik eigenlijk al niet blij, want zowel rijden in het donker als in de regen ligt mij niet, maar ik keek wel al uit naar de zaterdag. Toen de auto direct bij de start van KP1 dan ook in de ‘safe modus’ schoot en we dus rechtsomkeert maakten naar het service park was ik eigenlijk opgelucht dat ik die eerste zes proeven niet hoefde te rijden in de slechte condities….” Zaterdagochtend mocht de equipe Toprek/Lippens van start voor de tweede etappe, maar al bij het wegrijden bleek de auto nog steeds niet in orde: “Waarschijnlijk is het een sensor van het gaspedaal die onwillig bleef – dit is echt vreselijk frustrerend.” In de GTC Rally hoopt Toprek zijn seizoen alsnog op een mooie manier af te kunnen sluiten.

 

Arjan Heijstek/Saskia Blijenberg (Short Rally – uitgevallen)
Met navigatrice Saskia Bleijenberg aan zijn zijde besloot Arjan Heijstek ondanks tijdsproblemen (door drukke werkzaamheden) toch in Hellendoorn te starten: “Maar in de Short Rally, omdat dat toch anderhalve dag scheelt,” vertelde Heijstek vooraf. Na de eerste ronde van 3 proeven op intermediates gestart te zijn gingen voor de tweede boucle de slicks er op. “Dat ging prima en met een zesde tijd algemeen op de proef Beuseberg waren we zeer tevreden. Met Saskia verliep de samenwerking ook top, dus we hadden goede hoop op een mooi resultaat. Maar op de laatste proef (Ypelo) ging het mis. Ik zat te veel op mijn metertjes te kijken vanwege wat vermogensverlies (brandstofpomp) en lette niet goed op. In een linkerbocht schoten we daardoor met 80 km/uur van de weg in een sloot en sloegen we nog bijna over de kop.” Pas na 10 minuten konden ze er uit worden gesleept en met veel schade reed het onfortuinlijke duo terug naar het service park.

Arjan Hijstek - Nissan 350Z - Hellendoorn Rally 2015

 

 

In de Nissan 350Z Rally Challenge wordt gereden met Nissans van het model 350Z; deze auto’s beschikken over een 3,5 liter V6 motor (ruim 300 pk, 360 Nm) en een zes- versnellingsbak. De topsnelheid ligt ver boven de 200 km/uur, maar tijdens de rally’s wordt die vrijwel nooit gehaald. De 350Z Challenge was binnen de internationale rallysport samen met BioMCN de grondlegger voor het gebruik van de biobrandstof GEM Fuel. De Nissan 350Z Challenge gaat in 2015 het 7e seizoen in en het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden, met negen deelnemende equipes. De auto’s zijn vrijwel identiek en er wordt dankzij de achterwielaandrijving altijd gezorgd voor veel spektakel op de klassementsproeven. Dit in combinatie met spannende duels tussen de verschillende teams en de potentie om top-10 tijden te rijden maakt de Nissan 350Z Rally Challenge tot één van de populairste klasses die er momenteel is in de Nederlandse rallysport. De 350Z Rally Challenge wordt ook dit seizoen weer gesponsord door Eurol en door Biesheuvel Autosport. De catering is in handen van QuartreCulinair. De cup telt dit seizoen 6 rally’s: de Tank S Rally, de Rally van Putten, de ELE Rally, de Vechtdal Rally, de Hellendoorn Rally en de GTC Rally.

 

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com