RallyNieuws
Troela
Troela

Dag Gert

Mijn thuiswerkende echtgenote riep wat tegen mij vanaf de overloop. Ik was op zolder bezig met een rallystrip en hoorde niet wat ze zei.
‘Wat zeg je?’
‘Heb je jouw mobiel bij je?’
‘Nee, die ligt beneden. Waarom?’
Er kwam geen antwoord. Wel hoorde ik voetstappen en kwam ze de trap opgelopen. Ze keek wat bedrukt en gaf mij haar mobiel. Ik las het bericht dat in het scherm stond. Gert van den Heuvel is overleden. Daar werd ik stil van.

Uiteraard kende ik net als ieder ander in de rallywereld Gert van den Heuvel. De kleine man die altijd druk op de service bezig was met talloze Evo’s en de man die vaak het rallyveld voorging in de 0-auto, uiteraard eentje van het huismerk uit Barneveld. Daarnaast is hij ook de vader van Jasper en Jim, twee namen die elke rallyfan ook kent.

Ik had Gert nog nooit gesproken totdat mijn vrouw en ik een witte Mitsubishi Evo 8 kochten bij de lokale dealer. Het duurde een paar maand voor de auto zou arriveren. Uiteraard moesten daar winterbanden onder en wij wilden daarvoor een extra set velgen hebben. Wij kozen voor standaard Evo velgen die wit moesten worden. Dat wilden wij geregeld hebben voor de witte Japanse schone voor de deur zou staan. Maar waar ga je die velgen vandaan halen? Via de dealer en importeur lukte dat niet dus belde ik met Barneveld. Gert kon mij direct aan de juiste velgen helpen want hij had een hele pallet vol met dat smakelijk lichtmetaal staan. Wij maakten een afspraak en samen met mijn vrouw reed ik naar Barneveld. Daar aangekomen parkeerde ik onze rode Peugeot 106 bij het pand. Op de achterkant van de kleine Fransman zat een grote gele sticker van het bekende sterrenlogo van Subaru. Onze andere auto was op dat moment een Subaru, vandaar de sticker. Het leek mij gepast om de Subaru thuis te laten, we gingen tenslotte toch op bezoek bij de ‘concurrent’. Ik was alleen de sticker op de Peug even vergeten. Wij liepen naar binnen en maakten kennis met Gert. Hij zei dat hij de auto met de Subaru-sticker al had zien staan. Ik zei ‘sorry’ en dat vond hij nogal leuk. Het ijs was gebroken. Voor de telefoon was hij nogal kort van stof geweest maar dat was nu helemaal anders.

Gert had al snel door dat wij iets met rally’s hadden dus dat mondde uit in een rondleiding door de werkplaats en mooie verhalen. Steeds als het gesprek op een ander onderwerp kwam, moest hij iets bijpassends laten zien. Hij stoof dan weg met een opmerkelijke snelheid voor een klein persoon. Wij moesten flink aanpoten om hem bij te houden. Wij hebben banden, velgen, uitlaten en rallyauto’s gezien. Een klein uur later vertrokken wij weer met vier Evo velgen en een adres in de buurt waar ze de velgen van een poedercoating konden voorzien. Dat was een leuk bezoek en een ontmoeting met een leuke man.

Het reguliere onderhoud van onze Evo gebeurde bij de dealer maar extra tussentijdse oliewissels ter behoud van de mechaniek gebeurden in Barneveld. Niet naast de deur maar wel weer een reden om een stukje te sturen. En daarnaast is Van den Heuvel toch een beetje het (Evo)mekka van Nederland. Hoewel, laat dat beetje maar weg. Terwijl de monteurs bezig waren kon ik mooi in het mekka rondkijken om te zien wat voor rallymoois er nu weer stond. Dat had mijn lokale dealer uiteraard allemaal niet.

Later heb ik met Clemens Rommers een interview met Jasper gedaan in Barneveld voor www.achterhetlint.nl. Gert was daar ook bij. En Jim, die toen nog erg jong was. Het werd een leuk interview en een gezellige ochtend.
‘Blijven jullie ook eten?’
Natuurlijk bleven wij lunchen. Bordjes, bestek, boterhammen, beleg, boter en drinken kwamen op tafel. Waar de gesprekken over gingen? Wat dacht u van de rallysport. Niet echt een verrassing toch?

Maandag 20 april kwam het bericht dat Gert overleden was.

Als we weer naar een rally kunnen gaan, zullen de bekende rode tenten er staan met daaronder een verzameling Evo’s en ander rallylekkers. Toch zal de rallyservice van Van den Heuvel niet meer hetzelfde zijn. De kleine man zal daar gemist worden. En ook op de rallyproeven. Binnen mijn groep rallyvrienden hanteren wij de term ‘is Pa al geweest?’ als we willen weten of de 0-auto al langs geweest is. Dat kan nu helaas niet meer.

Dag Gert.

Sterkte aan Jasper, Martine, Jim en alle andere nabestaanden.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com