RallyNieuws
Troela
Troela

De Porta Nigra huilt

De radio stond aan maar net niet hard genoeg om precies te kunnen verstaan wat er in het nieuws gezegd werd. Ik hoorde wel de naam van een stad namelijk Trier. Wat zou daar aan de hand zijn? Met de afstandsbediening zette ik het geluid iets harder maar het bericht was al beëindigd.

Ik maakte in 2002 voor het eerst kennis met Trier. Mooie stad, prachtig Romeins bouwwerk met de naam Porta Nigra en natuurlijk de start van de WK-rally van Duitsland vanaf een podium dat voor die zwarte poort was gebouwd. Langzaam reden de rallyauto’s tussen de dranghekken door waarachter de fans de deelnemers toejuichten. Armen staken uit de geopende ramen van rallyauto’s en zwaaiden naar het publiek. Solberg deed een ‘Solbergje’ en hing uit de auto.

Na een paar honderd meter volgde een ‘haaks links into ruime steeg’ het voetgangersgebied van het winkelcentrum uit. Ik stond met mijn vrienden in die bocht te kijken. De jaren erna stonden wij er bijna elk jaar. De bocht werd later de ‘Dutch corner’ vanwege de vele Nederlandse fans die daar kwamen kijken. Het aantal vlaggen met rood, wit en blauw in de juiste volgorde werd elk jaar groter. Er kwam zelfs een speciale speaker in die bocht om de boel aan elkaar te praten. Misschien kent u hem: JP, de man zonder medeklinkers. Elk jaar was het een rallyfeest terwijl de bijna 2.000 jaar oude Porta Nigra toekeek en zag dat het goed was.

Samen met mijn vrouw ben ik jaren geleden een weekje op vakantie geweest in Trier. We hebben de stad bekeken. Zij beklom de Porta Nigra, ik bleef beneden. Iets met hoogtevrees. We vonden het een mooie, fijne stad. Elk jaar als ik naar de start van de rally in het centrum van Trier ging, voelde dat erg vertrouwd. Het was een fijne plek om te zijn. Een plek voor feest. Hoor ik Trier dan geeft dat dat fijne gevoel dat je krijgt als je terugdenkt aan mooie dingen die je hebt meegemaakt.

Omdat ik toch wilde weten waarom Trier in het nieuws werd genoemd, opende ik de NOS-app op mijn telefoon en zocht het nieuwsbericht op. Ik las het en schrok enorm. Er was een auto ingereden op voetgangers in het centrum van Trier. Niet veel later bleek dat dat op de plek was waar ik zo vaak was geweest. De plek waar zoveel rallyfans ooit geweest zijn. Die fijne plek met zoveel mooie rallyherinneringen. Er waren doden en gewonden. De waarschijnlijke dader was gepakt. Onvoorstelbaar. Waarom doet iemand zoiets verschrikkelijks?

De plek met al die mooie rallyherinneringen zal nooit meer hetzelfde zijn. Zelfs de Porta Nigra huilt.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com