RallyNieuws
Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - ADAC Rallye Deutschland 2018
©ADAC Motorsport / Ott Tanak - Toyota Yaris WRC - ADAC Rallye Deutschland 2018

Ott Tänak begint in Duitsland zoals Finland eindigde

Shakedown

Vanavond is de ADAC Rallye Deutschland van start gegaan. Na de Shakedown, waarin Ott Tänak verder leek te gaan waar hij in Finland eindigde, vond op de donderdagavond de eerste klassementsproef, een publieksproef bij St. Wendel, plaats. Ook hier was het Ott Tänak die het snelste was.

Test

De teambaas van Toyota Gazoo Racing Team WRT, Tommi Mäkinen, denkt goede resultaten te kunnen boeken. Tänak wist deze wedstrijd vorig jaar te winnen en de Yaris presteert op asfalt uitstekend. Ook de meerdaagse test voorafgaand aan deze negende ronde van het wereldkampioenschap rally, het WRC. Ook Jari-Matti Latvala heeft de nodige ervaring in Duitsland en wist reeds eerder reeds het podium te halen. Na de eerste klassementsproef staat hij vlak achter zijn teamgenoot op een tweede plaats.

Wennen

Bij Citroën moet Mads Ostberg nog wennen aan de C3 WRC op asfalt. Hoewel hij sinds 2010 op één na aan alle edities heeft meegedaan, moet hij weer wennen aan het rijden op asfalt. In Duitsland is dat lastig, aangezien deze wedstrijd geldt als drie verschillende asfaltrally’s in één evenement. Hij vertrouwt op de kennis van Citroën en de tweedaagse test die hem, volgens hemzelf, weer kennis liet maken met de verschillende ondergronden. Een top vijf positie zou volgens hem mogelijk moeten zijn. Na de openingsproef echter is zijn achterstand bijna vier seconden en staat hij op een 21e plaats.

Baumholder

Zijn teamgenoot, Craig Breen, staat er met een achtste plaats iets beter voor. Hij hoopt op een droge vrijdag en denkt dat de proef bij Baumholder op zaterdag beslissend zal zijn voor de wedstrijd. Ter voorbereiding nam hij nog deel aan een asfaltwedstrijd in de Elzas.

Belangrijk

Bij Hyundai heeft Thierry Neuville het schijnbaar voorzichtig aangepakt op de openingsproef, getuige zijn 13e plaats met twee seconden achterstand. De Shakedown werkte hij uiteindelijk als vierde af en moest 0,7 seconden toegeven. Voor het team van Hyundai is deze wedstrijd, volgens teambaas Michel Nandan van het in het Duitse Alzenau gevestigde Hyundai, erg belangrijk. Daarnaast voert Neuville de ranglijst in het wereldkampioenschap aan met 21 punten voorsprong op Sébastien Ogier en is de jonge Belg dus gebrand op een overwinning. Teamgenoot Dani Sordo staat er na de eerste proef, met een vierde plaats, iets beter voor, terwijl Andreas Mikkelsen de zevende plaats bezet.

Jacht

Bij M-Sport is daarentegen Sébastien Ogier gebrandt op een topresultaat. Hij is op jacht naar zijn tweede wereldtitel en moest de leiding in het kampioenschap afstaan aan Neuville. Net als in Finland zal hij gebruik maken van het, met Ford Perfomance ontwikkelde, aeropakket. De ontwikkeling van dit aeropakket gebeurde in de Verenigde Staten. Daar beschikt men over een windtunnel waarbij de vloer beweegt en zo de simulatie zo lijkt op de praktijk. Ogier staat na de publieksproef op 0,9 seconden achterstand op een zesde plaats. Zijn teamgenoot Elfyn Evans staat op de twintigste plaats op bijna 4 seconden. Teemu Suninen, die zijn eerste asfaltwedstrijd in een world rally car rijdt, doet het iets beter. Hij staat op een 17e plaats met ruim drie seconden achterstand.

Start

Standen op de eerste klassementsproef, doorgaans een korte proef om het publiek op te warmen, zeggen doorgaans niet veel. Op de tweede en derde plaats staan nu zelfs deelnemers uit de WRC2 categorie. De wedstrijd gaat pas echt van start op de vrijdagmorgen. Dan rijdt men traditioneel door de wijnranken. Op zaterdag staat de grote proef op de Arena Panzerplatte tweemaal op het programma. Daar is het vooral belangrijk van de Hinkelsteine vandaan te blijven. Deze houden tanks die daar oefenen op het asfalt maar kunnen een world rally car volledig uiteenrijten.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com