RallyNieuws
Troela
Troela

De verdronken statisticus

Het is nog donker als ik wakker word. Ik draai mij om en kijk op de stokoude wekkerradio hoe laat het is: 5.55u. Hé leuk, Subaru en rally schiet er door mijn hoofd. Opvallend vaak komt deze cijfercombinatie voor als ik een blik op de wekkerradio werp of misschien onthoud ik het niet als er een andere cijfercombinatie staat omdat dat niets met rally te maken heeft, dat lijkt mij waarschijnlijker.

De rallysport hangt helemaal aan elkaar van cijfers. Tijdschema’s zijn cijfers, klassementen zijn cijfers en het aantal gepasseerde auto’s valt ook alleen maar in cijfers uit te drukken. Net als de waardering van een perfecte drift, de door de lucht afgelegde afstand bij een jump of het aantal lekke banden van de langzaam voorbijrijdende deelnemer. Daarnaast zijn er rallyauto’s die een cijfer in de naam hebben. Voorbeelden te over, hoewel er mij nu maar een paar te binnenschieten. Fiat 131 Abarth, Peugeot 206 WRC, Lancia 037, alle auto’s met R5 in de naam, Lancia Delta HF 4WD, Citroën C4 WRC, Fiat Seicento, Kadett GSI 16 klepper en ga zo nog maar een tijdje door.

Als officieel bijhouder (imker voor intimi) van persoonlijk gereden kilometerstanden, tankbonnetjes, verbruik en de gehele boekhouding van huize Troela, moet ik wel iets met cijfers hebben. En met statistiek, een erg leuk vak dat ik heel lang geleden op school had. Hoewel de statistiek een mooie bezigheid is, moet ik altijd denken aan de uitspraak van Godfried Bomans: ‘Een statisticus waadde volvertrouwen door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk’. Het gaat er dus wel om dat je de gegevens en uitkomsten altijd juist interpreteert. Tijd voor een staaltje statistiek in de vorm van extrapoleren voor beginners en gevorderden.

In 2022 bezocht ik 2 rally’s. Er stonden er veel meer op de agenda maar persoonlijke omstandigheden en een onprettige kennismaking met een virus dat al een tijdje het nieuws beheerst, voorkwamen meerdere bezoeken. Maar het was wel beter dan de twee jaar ervoor. In 2020 heb ik precies 0 rally’s bezocht, in 2021 maar liefst 1. Ziet u wat mijn statistische ik ook ziet? Een mooie cijferreeks: 2020: 0, 2021: 1, 2022: 2.
Laat hier eens een toefje extrapolerende statistiek op los dan ga ik dus in 2023 3 rally’s kijken, het jaar erop 4 enzovoort. Ik denk dat ik het op mijn oude dag nog heel druk ga krijgen.

Maar een statisticus kan deze cijferreeks ook nog anders interpreteren namelijk als een exponentiële reeks. Dan wordt het in 2023 4 rally’s, het jaar erna 8 enzovoort. Als ik dan de momenteel geldende pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, ben ik bang dat er te weinig dagen in een jaar zitten want dan zou ik 512 rally’s in 1 jaar moeten bezoeken. Mooi hoor die statistiek. En druk hoor die oude dag.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com