RallyNieuws
Gerben Brouwer & Niels Kroeze - Audi Quattro S2 - ADAC Rallye Sulingen 2017
Gerben Brouwer & Niels Kroeze - Audi Quattro S2 - ADAC Rallye Sulingen 2017

Deelname ADAC Rallye Sulingen traditie voor Brouwer Rallysport

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 mei jl. stond de 30e ADAC Rallye “Rund um die Sulinger Barenklaue” op de rallyagenda van Brouwer Rallysport. Deze rally is inmiddels een traditie geworden voor het rallyteam uit Rogat. Ruim 10 jaar is het team al present bij de rally die dit jaar niet alleen onderdeel is van het Duits Rallykampioenschap, maar nu ook meetelt voor de FIA Benelux Trophy! Een sterke deelnemersveld bestond uit 92 equipes en 7 verschillende nationaliteiten. Ruim 468 kilometer kreeg men voor de wielen, waarvan 160km op snelheid! 30. ADAC Rallye “Rund um die Sulinger Bärenklaue” 2017

Grip

De 11e deelname van Gerben aan de ADAC Rallye Sulingerland verliep helaas niet zoals gepland. De vrijdagavond etappe begon uitstekend. De eerste en derde klassementsproef (Bahrenborstel) van de avond was ruim 12 km lang en bestond voor bijna 50% uit onverharde ondergrond. Daar voelde de Quattro zich uitstekend thuis ondanks het gebrek aan voldoende grip. Gerben en Niels sloten een probleemloze eerste etappe dan ook uitstekend af op een 18e plaats in het algemene klassement!

Foutje

Op de vroege zaterdagochtend waren beide heren direct wakker en openden de dag op proef Borstel met een keurige 13e tijd algemeen. Daarna was het tijd voor de beruchte en 25 kilometer lange klassementsproef over militair terrein IVG Gelände. Een proef met vele “blinde” bochten, snelle passages , krappe situaties, verhard en onverhard die uniek is in de rallysport. Door de vele regen die in de afgelopen dagen was gevallen , waren er diverse wegen nog nat en dus spekglad. Gerben zei dat hij deze proef nog niet eerder zo glad had meegemaakt. Een klein foutje daar kan grote gevolgen hebben in het klassement.

Einde

Desondanks werd er een uitstekende 14e tijd algemeen gereden en klom het duo op naar de 14e plaats algemeen! Met uitzicht op een klassering in de algemene top 10 was het op kp 6 helaas einde oefening… Na een jump en twee maal overschakelen, deed de aandrijving van de Audi niets meer. Teleurgesteld ging het team op de service op zoek naar de oorzaak van het uitvallen, en vond dit in een afgebroken prise-as naar de versnellingsbak.

Het doel is om over 2,5 week aan de start te verschijnen van de ELE Rally, aangezien daar punten voor het Nederlands Rallykampioenschap behaald kunnen worden. Of dit gaat lukken hangt af van de levering van de as. Deze moet uit Australië komen.

Pierre Brouwer & Paul Helmink - Volvo 240 Turbo - ADAC Rallye Sulingen 2017
Pierre Brouwer & Paul Helmink – Volvo 240 Turbo – ADAC Rallye Sulingen 2017

Ritme

Na een uitstekend verlopen seizoensopening werd er in Sulingen ten doel gesteld om ritme op te doen en weer een finish te realiseren. De komende 2 maanden staan er maarliefst 3 rally`s op de agenda waarin men punten kan scoren voor het Nederlands Rallykampioenschap.

Moeizaam

De vrijdagavondetappe verliep moeizaam voor het team. De ruime aanwezigheid van de zeer gladde onverharde ondergrond was niet geschikt voor de Volvo. De 240 kwam moeilijk weg en had bijzonder weinig tractie. Hier werd dan ook veel tijd verloren op lichtere en de 4-wiel aangedreven auto`s. Op de 3e proef kwam de Volvo net iets dwarser uit de hoek dan dat er ruimte was. Gevolg was een aanvaring met een stobaal en daarmee een flinke deuk in het rechter achterscherm.

Als 54e in de algemene tussenstand werd de avond afgesloten. Wel kwam men de eerste avond als snelste Volvo aan de finish met 33 seconden voorsprong op de nummer 2!

Startblokken

Op zaterdagochtend kwam het duo meteen goed uit de startblokken en wisten na de eerste proef al 11 plekken te klimmen!! Helaas werd de klassementsproef op het IVG gelande geneutraliseerd door een ongeval waarbij diverse hulpdiensten aanwezig waren. Ook de 6e klassementsproef werd geneutraliseerd door een ongeval. Gedurende de dag bleek dat de moeilijkheidsgraad en het tempo van de klassementsproeven hoog lag. Diverse deelnemers vonden hierin hun waterloo.

Gelukkig ging proef 7 op het IVG Gelände wel door. Deze 25 kilometer lange proef verliep uitstekend voor het duo Brouwer/Helmink. Een proef waar het samenspel tussen rijder en navigator behoorlijk op de proef wordt gesteld. Dat dit wel goed zit bewees men met een zeer snelle tijd! Maarliefst 1 minuut en 4 seconden sneller dan de concurrent in de Volvo 240 Turbo. Hierdoor wist het team te klimmen naar de 27e plaats in het algemene klassement.

De volgende boucle van drie zeer snelle klassementsproeven werden aangevangen. Dat het duo het juiste ritme weer te pakken had werd al snel duidelijk. Een 21e, 23e en 26e tijd algemeen en wederom 3 maal de snelste Volvo waren hiervan het bewijs!

Momentjes

Het enige probleem wat naar voren kwam was de remdruk die verdween gedurende een klassementsproef. Dit zorgde voor een aantal warme momentjes. Hierdoor moest Pierre met een beetje reserve rijden aangezien de ELE Rally over 2,5 week op de kalender staat. De laatste boucle van drie proeven gingen ook voortvarend, ondanks dat het probleem met de remdruk niet verholpen kon worden. De tijden van de eerste boucle werden met circa 4 seconden per proef verbeterd. Uiteindelijk wist het team op een uitstekende 26e plaats in het algemene eindklassement te eindigen, werden ze snelste Volvo en 3e in de Divisie!

Al met al een succesvol rallyweekend waarmee voldoende ritme en vertrouwen is opgedaan voor de komende rally`s. In de komende weken zal het team de auto klaarstomen voor de ELE Rally die op 26 en 27 Mei wordt verreden in de omgeving van Helmond/Eindhoven. Het oplossen van het remdrukprobleem zal naast het normale onderhoud op de planning staan.

Brouwer Rallysport wordt mede mogelijk gemaakt door: VDT Lelystad, Klinkhamer Reclame, Dijkman Autoschade, Tritex bedrijfskleding, Flevo Engineers, Autobedrijf Brouwer Rogat, Jan Los & Leon Nuvelsteijn Auto`s, Castrol en BSM.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Er rust copyright op de inhoud van deze website
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com