Site pictogram RallyNieuws

Dennis Kuipers ongenaakbaar in Zuiderzee rally

Dennis Kuipers - Ford Fiesta WRC - Zuiderzee Rally 2016

Dennis Kuipers was oppermachtig tijdens de Zuiderzee Rally. Met navigator Michiel Poel en zijn inmiddels al wat oudere Ford Fiesta WRC pakte hij de winst op alle tien klassementsproeven.

De concurrentie bestond uit onder andere de Duitser Christian Riedeman, genavigeerd door Josephine Beinke, in de Peugeot 208 T16, de Deen Ib Kragh, met naast zich Freddy Pedersen, in  de Citroën DS3 R5. Op iets minder dan twee minuten was het echter Jasper van den Heuvel die, samen met Lisette Bakker, een Mitsubishi Lancer Evo X in N4 trim naar de tweede plek stuurde. Derde werd Jim van den Heuvel die samen met Jac Gillis eenzelfde wagen op de derde plaats wist neer te zetten.

Christian Riedeman moest zijn Peugeot 208 T16 al vroeg aan de kant zetten. Een defect spanrol zorgde ervoor dat hij het einde van de derde klassementsproef niet zou halen. De uit Sulingen afkomstige oosterbuur kwam om te testen maar moest al snel de handdoek in de ring werpen. De monteurs hebben de wagen weer weten op te lappen waardoor Christian kon deelnemen aan de Zeebodem Shortrally.

Feitelijk werden er slechts negen proeven uitgereden aangezien de zesde proef werd geneutraliseerd. Oorzaak was een crash van de Deense equipe Steen Andersen/Iben Louring in de Mitsubishi Lancer Evo X waarbij de hulpdiensten ter plaatse moesten komen.

Bij de BMW’s van de 325i Challenge was het Bjorn Scherff die, ondanks dat hij ziek was, de overwinning naar zich toe wist te trekken. Hij deed dat met navigator Dennis Lippens die in het vorig seizoen de vaste navigator van Ditter Toprek was. Dennis en Frank-Willem Jochems moesten op proef zeven hun meerdere erkennen in een boom en als gevolg daarvan opgeven.

Bij de Nissans was het Gerard Tijink die zowel Roel van der Zanden (tweede) en Diter Toprek (derde) voor wist te blijven. Het was voor Gerard de eerste wedstrijd in de Nissan terwijl Diter en Roel beide tijdens de Circuit Short Rally reeds achter het stuur van de krachtige Japanner kropen. Antoine Biesheuvel had zich, met zijn nieuw opgebouwde 350Z, ingeschreven voor de Zuiderzee Shortrally en behaalde daar een derde plaats. Een aantal rijders heeft inmiddels de Nissan 350Z verkocht waardoor het aantal Nissan’s dat aan de start verscheen redelijk beperkt bleef.

In de Zuiderzee Shortrally was het Hans Weijs die in de Volkswagen Golf Kitcar, samen met Jamilla van Altena, het snelste was. Op iets meer dan 10 seconden was het Ronald Leemans die met de Mitsubishi Lancer Evo V de tweede plaats wist te behalen. Derde werd Antoine van Biesheuvel met zijn nieuw opgebouwde Nissan 350Z die, samen met Saskia Bleijenberg, bijna 35 seconden op de winnaar moest toeleggen. Drievoudig Shortrally kampioen Ruurd Ochse werd vierde, op iets minder dan 40 seconden achterstand. Ruurd reed samen met navigator Fred Roelfsema, die in 2015 nog in de BMW 325i van Dirk de Boer de pace notes voorlas.

De nieuwe Zeebodem Shortrally bleek hét middel voor de uitvallers om tóch weer de nodige (test-) kilometers te maken. Zo kon Christian Riedeman na zijn snelle uitval nog wat testkilometers afwerken. Ook Pierre Brouwer, die met motorproblemen aan zijn Volvo 240 Turbo in de reguliere rally uitviel, kon zo in zijn thuiswedstrijd toch nog wat kilometers maken. Deelnemers konden zich ook apart voor deze wedstrijd, die alleen over de laatste twee proeven (Nagelweg)  ging, inschrijven. Dat deed bijvoorbeeld Will Bruins. Hij startte in de Zuiderzee Shortrally met de Volvo 850 T5-R, om in de Zeebodem Shortrally met de Opel Astra kitcar te starten.

De Zeebodem Shortrally werd overigens gewonnen door Christian Riedeman terwijl Pierre Brouwer met de Volvo, die op ruime achterstand tweede werd. Ramon van Lindeloof werd met zijn Honda Civic Type R derde.

De wedstrijd rondom Emmeloord telde ook mee voor de Opel FWD Challenge. Drie equipes stonden aan de start.  De strijd  ging tussen Mark van de Hel, Sander van de Hel en Roald Leemans. Deze laatste maakte op de negende proef een fout en sneed daardoor een stukje van het parcours af. De daarop opgelegde normtijd  zorgde ervoor dat hij een niet te overbruggen achterstand opliep. Sander van de Hel kampte met motorproblemen waardoor Mark de overwinning van deze eerste wedstrijd van deze Challenge op zijn naam kon schrijven.

Mobiele versie afsluiten