RallyNieuws
Erwin Klippel - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015

Erwin Klippel dank zij derde zege op weg naar titel in Nissan 350Z Rally Challenge

Vooraf hadden de deelnemers op iets meer wedstrijdkilometers gerekend tijdens de 11e Vechtdalrally die dit weekeinde in de omgeving van Hardenberg werd verreden. Maar de organisatie slaagde er niet in om een volwaardige rally te bieden en met slechts twee verschillende klassementsproeven, die respectievelijk 2 en 3 keer werden verreden, kwam het totale aantal wedstrijdkilometers op nog geen 90 km uit. Toch was dit voor sommige equipes al te veel, want er vielen 17 equipes uit met technische problemen. De Vechtdalrally eindigde in een overwinning voor Piet van Hoof (Mitsubishi), met opnieuw Erwin Klippel als glorieuze winnaar van de Nissan 350Z Rally Challenge.

De Vechtdalrally werd op zaterdagmiddag verreden en na de start vanaf de Evenementenhal in Hardenberg nam Piet van Hoof in zijn Mitsubishi meteen het heft in handen. Hij won 4 van de 5 klassementsproeven en moest alleen op de slotproef de eveneens in een Mitsubishi rijdende Jasper van den Heuvel 0,9 seconde voor zich dulden! Michiel Becx (Ford Fiesta R5) werd derde na een spannende strijd met Van den Heuvel. Vooral de lange onverharde rechte stukken werden steeds moeilijker om zonder schade door te komen en menig deelnemer verloor daar een bumper of een bodembeschermingsplaat. Vooral op de 27,55 km lange proef van Holtheme slaagden de meeste deelnemers er bij de tweede doorkomst daardoor niet in hun tijd te verbeteren.

Nissan 350Z Rally Challenge
Alle 9 equipes uit de Nissan 350Z Rally Challenge kwamen in Hardenberg aan de start. Net als in de eerdere rally’s dit jaar waren het Antoine Biesheuvel en Matthias Boon die snel van start gingen, maar ook nu sloeg het noodlot voor beiden al weer vroeg in de rally toe. De snelle Belgische coureur van het Deltion team kwam op de tweede proef al niet meer door en viel uit met een lekke kering, waardoor hij alle motorolie verloor en verder rijden dus onmogelijk was. Biesheuvel won de eerste drie proeven en leek met een comfortabele voorsprong van 11,9 seconden op Erwin Klippel af te stevenen op een overwinning om daarmee de spanning in de titelstrijd terug te brengen. Helaas mocht het weer niet zo zijn en op KP4 viel Biesheuvel uit met een kapot differentieel. Erwin Klippel kreeg daardoor voor de derde achtereenvolgende keer de zege in zijn schoot geworpen, maar het doet hem tekort om het zo te betitelen. Klippel rijdt sterk en heeft de techniek 100% onder controle; in zeven seizoenen viel Klippel slechts 1 keer uit met een technisch probleem! De titel in de Nissan 350Z Rally Challenge kan Klippel dit jaar bijna niet meer ontgaan. Stijn van Bree was opnieuw goed onderweg en werd tweede achter Klippel, met Arjan Heijstek opnieuw op een sterke derde plaats. Ook Henk Westerbeek was weer van de partij, nadat hij de ELE Rally liet schieten, en hij liet zien dat hij de strijd met de andere equipes aan kan door beslag te leggen op de vierde plaats. Roel van der Zanden, Diter Toprek en Gerard Tijink bewezen de betrouwbaarheid van de Nissans door ondanks de zware stukken onverhard hun auto’s naar de finish in Hardenberg te sturen.

Op zaterdag 18/19 september staat de Hellendoorn Rally op de kalender van de Nissan 350Z Rally Challenge.
Uitslag 11e Vechtdal Rally:

1.  Piet van Hoof/Max Jacobs, Mitsubishi Lancer Evo IV, 43 min 13,7 sec
2. Jasper van den Heuvel/Lisette Bakker, Mitsubishi Lancer Evo X, op 32,0 sec
3. Michiel Becx/Kris Botson, Ford Fiesta R5, op 35,5 sec
14. Erwin Klippel/Jouri Dockx, Nissan 350Z, op 4.59,6
15. Stijn van Bree/Marco Schillemans, Nissan 350Z, op 6.08,1
18. Arjan Heijstek/Carina van Westen, Nissan 350Z, op 7.00,1
20. Henk Westerbeek/Radbout Mutsaers, Nissan 350Z, op 7.37,0
22. Roel van der Zanden/Ilse van de Sande, Nissan 350Z, op 7.40,9
25. Diter Toprek/Dennis Lippens, Nissan 350Z, op 7.53,5
30. Gerard Tijink/Tim Rietveld, Nissan 350Z, op 8.56,9
— Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde, Nissan 350Z – uitgevallen
— Matthias Boon/Davy Thierie, Nissan 350Z – uitgevallen
In totaal gingen er 74 equipes van start en kwamen er 57 aan de finish in Hardenberg.

 

Stand Nissan 350Z Rally Challenge (na 4 wedstrijden)*

RijderTank SPuttenELEVechtdalHell.GTCTOTAAL
1.Erwin Klippel23353535128
2.Stijn van Bree21253030106
3.Arjan Heijstek1619232381
4.Roel van der Zanden528191668
6.Diter Toprek1216161458
5.Matthias Boon3555550
8.Gerard Tijink131451345
7.Antoine Biesheuvel2855543
9.Henk Westerbeek1652142

* Stand onder voorbehoud.

 

Deelnemers

De 9 deelnemende equipes aan de 350Z Rally Challenge die op zaterdag 20 juni tijdens de Vechtdalrally in actie kwamen aan het woord (op klassement):

 

Erwin Klippel/Jouri Dockx (1e)
“Ik startte eigenlijk iets te voorzichtig op KP1,” aldus Erwin Klippel. “Ook op de tweede proef had ik nog wat moeite met het vinden van de juist rempunten, maar beter 10 meter te vroeg geremd dan 10 meter te laat!” Op de vierde klassementsproef was het op het onverhard nog even spannend voor Klippel en zijn navigator Jouri Dockx: “We gingen op één van de ‘bumps’ even helemaal los en landden hard op de neus; het zand vloog over de motorkap en op de voorruit, maar alles leek nog heel. Wel hoorden we de bodembeschermingsplaat slepen over de grond en even later verloren we die compleet. Toen moesten we natuurlijk wat rustiger aan doen om geen schade op te lopen.” Klippel was uiteraard blij met zijn zege: “Maar ik vind het jammer dat we niet tot het einde strijd hebben kunnen leveren met mannen als Biesheuvel en Boon.”

Stijn van Bree - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Stijn van BreeMarco Schillemans (2e)
De rally begon voor Stijn van Bree met een lekke band op de eerste proef: “Al na 5 km hadden we een lekke band, maar ik besloot toch door te rijden. Dat leverde wel wat schade op aan de bumper en het spatbord door de band die daar tegen aan sloeg, maar daarna verliep de rally super!” Door de lekke band verspeelde Van Bree ruim een minuut op de leiders, maar vanaf proef 2 zette Van Bree de aanval in en klom hij snel op vanaf de negende plaats naar de tweede plaats, mede dankzij twee snelste tijden op KP4 en 5: “We zaten na de lekke band meteen goed in ons ritme en natuurlijk ben ik opgetogen over de snelste tijden op de laatste twee proeven. Op het slechte onverhard beschadigden we de bumper en de spatborden nog verder maar of ze nu een beetje kapot zijn of helemaal kapot maakt niet uit….!”

Arjan Heijstek - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Arjan Heijstek / Carina van Westen (3e)
“De snelheid zit er nog niet goed in en de concentratie is ook niet top,” analyseerde Arjan Heijstek zijn start in de Vechtdal Rally. Daarom ook was de derde plaats na twee proeven een verrassing voor hem. “Deze compacte rally is op zich leuk, maar organisatorisch rammelt het wel een beetje en dat is jammer. Ook het onverhard is eigenlijk te slecht om ons met zulke hoge snelheden over heen te sturen.” Op de vierde proef verloor Heijstek kostbare tijd toen ze bijna van de weg vlogen: “Op een van de kuilen ging we ‘air borne’, maar kwamen we goed weg. Wel klapperde daarna alles aan de auto en gingen we iets rustiger over het tweede gedeelte van de proef Holtheme.” Op de service werd met behulp van tape alles weer provisorisch vast gezet en reed Heijstek de rally verstandig uit naar een welverdiende derde plaats.

Henk Westerbeek - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Henk Westerbeek / Radbout Mutsaers (4e)
In de ELE Rally moest hij verstek laten gaan vanwege zijn werk, maar nu was de sympathieke Henk Westerbeek weer van de partij. “De motor lijkt een beetje in te houden, maar we hebben het naar onze zin.” Ook bij de enige equipe uit de Randstad leverde het onverhard wat losse bumpers op, maar Westerbeek repareerde zelf de schade met tape en kon zonder verdere problemen zijn vierde plaats veilig stellen: “We hebben het naar onze zin gehad; het zijn leuke proeven en we kijken nu al uit naar de twee laatste rally’s van het seizoen; Hellendoorn en Achtmaal zijn natuurlijk prachtige evenementen om te rijden, met meer wedstrijdkilometers dan hier.”

Roel van der Zanden - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Roel van der Zanden / Ilse van de Sande (5e)
Voor Roel van der Zanden had er zeker meer in gezeten. Maar op de tweede klassementsproef ging het differentieel kapot: “We begonnen goed op KP1 met een vierde plaats op 10 seconden achter Klippel, maar daarna begaf het differentieel het op de volgende proef. Gelukkig slaagde mijn kundige service crew er in die snel te vervangen, waarna we weer even in ons ritme moesten komen.” Hoewel Van der Zanden tijdens de verkenning nog dacht dat de proeven niet zo mooi waren stelde hij dat later bij: “Op snelheid is het toch heel anders en moest je goed opletten om geen fouten te maken.” Na de vijfde proef wilde Roel nog wel even verder: “Ik was al weer op weg naar volgende proef, maar we moesten naar de finish…. Ik had nog wel wat kilometers willen maken.”

Diter Toprek - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Diter Toprek / Dennis Lippens (6e)
Voor Diter Toprek en Dennis Lippens was het een ‘lekker dagje’ rijden: “Ja, we hebben ons uitstekend vermaakt,” concludeerde Diter Toprek aan de finish van de Vechtdal Rally. “Het ging eigenlijk allemaal redelijk goed. Het viel wel op dat er weinig publiek was, terwijl vooral de 27,5 km lange proef Holtheme (KP2 en KP4) toch echt een mooie proef was.” Op die proef nam Toprek één van de chicanes iets te krap, waardoor hij de spiegel er af reed: “Uiteraard die aan mijn kant,” aldus navigator Dennis Lippens! Met iets meer dan 12 seconden achterstand op Van der Zanden werd Toprek zesde, dezelfde plek als hij in de tussenstand van de Nissan 350Z Rally Challenge inneemt na vier wedstrijden.

Gerard Tijink - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Gerard Tijink / Tim Rietveld (7e)
Op de tweede klassementsproef leverde het onverhard ook Gerard Tijink wat ongemak op: “We reden twee velgen krom en dat betekende een hinderlijke vibratie,” vertelde Gerard Tijink tijdens de eerste service. Daar monteerde de servicecrew van Deltion twee nieuwe velgen, waarmee het probleem was opgelost. “Nu kan er een tandje bij!” Bij de tweede doorkomst kwamen Tijink en Rietveld allerlei ‘onderdelen’ tegen: “De proef lag bezaaid met stukken bumpers en we reden ook over een carterplaat heen (waarschijnlijk die van Klippel!) en daardoor raakte onze uitlaat beschadigd.” Over drie maanden staat Tijink in zijn thuisrally (Hellendoorn) aan de start: “Wellicht dat we voor die tijd nog een test rally gaan rijden in België,” onthulde Gerard Tijink aan de finish in Hardenberg.

Antoine Biesheuvel - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Antoine Biesheuvel / Frans van den Einde (uitgevallen)
Over Antoine Biesheuvel en navigator Frans van den Einde kan vrijwel elke rally hetzelfde worden gezegd: na een zeer snelle start een voorsprong opbouwen en dan uitvallen. In de Vechtdalrally was het al niet anders. Na drie snelste tijden en het uitvallen van Matthias Boon stond Biesheuvel bijna 12 seconden voor op Klippel en leek er geen vuiltje aan de lucht. “Maar op de vierde proef sloeg het pechduiveltje weer toe. Om moedeloos van te worden,” was het gelaten commentaar van Antoine Biesheuvel. Dit keer was het het differentieel wat het begaf. “Misschien toch nog een indirect gevolg van de schade in de ELE Rally. Het is ons blijkbaar niet gegund.”

Matthias Boon - Nissan 350Z - Vechtdalrally 2015
Matthias Boon / Davy Thierie (uitgevallen)
Weliswaar kwam Matthias Boon verder dan de 182 meter in de ELE Rally (…), maar ook in Hardenberg was het snel voorbij voor de snelle Belgische coureur van het Deltion team. “Wat een ongelooflijke pech,” was het korte commentaar van een ontgoochelde Boon. “De eerste proef ging echt lekker en niets wees er op dat zich een technisch probleem zou aandienen.” Maar op de tweede proef verloor de Nissan 350Z van Boon/Thierie plots alle motorolie, waardoor zij de auto langs de kant van weg moesten parkeren. Een lekke kering bleek het euvel. Uiteraard staan Matthias Boon en Davy Thierie in september gewoon weer aan de start van de Hellendoorn Rally: “Natuurlijk gaan we door; onze portie pech moet toch een keer op zijn?”

 

In de Nissan 350Z Rally Challenge wordt gereden met Nissans van het model 350Z; deze auto’s beschikken over een 3,5 liter V6 motor (ruim 300 pk, 360 Nm) en een zes- versnellingsbak. De topsnelheid ligt ver boven de 200 km/uur, maar tijdens de rally’s wordt die vrijwel nooit gehaald. De 350Z Challenge was binnen de internationale rallysport samen met BioMCN de grondlegger voor het gebruik van de biobrandstof GEM Fuel. De Nissan 350Z Challenge gaat in 2015 het 7e seizoen in en het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden, met negen deelnemende equipes. De auto’s zijn vrijwel identiek en er wordt dankzij de achterwielaandrijving altijd gezorgd voor veel spektakel op de klassementsproeven. Dit in combinatie met spannende duels tussen de verschillende teams en de potentie om top-10 tijden te rijden maakt de Nissan 350Z Rally Challenge tot één van de populairste klasses die er momenteel is in de Nederlandse rallysport. De 350Z Rally Challenge wordt ook dit seizoen weer gesponsord door Eurol en door Biesheuvel Autosport. De catering is in handen van QuartreCulinair. De cup telt dit seizoen 6 rally’s: de Tank S Rally, de Rally van Putten, de ELE Rally, de Vechtdal Rally, de Hellendoorn Rally en de GTC Rally.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com