RallyNieuws
Erwin Klippel - Nissan 350Z - GTC Rally 2015

Erwin Klippel geeft titel glans tijdens seizoensafsluiter GTC Rally

De GTC Rally in en rond Etten-Leur vormde de afsluiting van het seizoen voor de Nissan 350Z Rally Challenge en was de voorlaatste ronde van het Nederlands Rallykampioenschap. Met 16 klassementsproeven over twee dagen verspreid en met de befaamde ’Hel van Achtmaal’ is deze Brabantse klassieker een vaste waarde in het Nederlands Rallykampioenschap. Toch trok de rally dit jaar slechts 36 deelnemende equipes. Met Hans Weijs jr. in zijn R5 Ford Fiesta was er wel een primeur: dit was de eerste overwinning voor een R5 auto en deze klasse wint aan populariteit. Echt populair is echter de Nissan 350Z Rally Challenge. Bijna een kwart van het deelnemersveld van de GTC Rally werd gevormd door de spectaculaire achterwiel aangedreven Nissan’s met 300 pk onder de kap. Erwin Klippel, die in Hellendoorn al zijn titel veilig stelde, zegevierde in zijn thuisrally en gaf zo zijn kampioenschap glans.

Na een spannende strijd was het zaterdagavond Hans Weijs jr. die met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt als winnaar in Etten-Leur het finishpodium van de GTC Rally op reed. Hans Weijs jr. werd zo de eerste winnaar van een Nederlandse rally met een R5 auto, de klasse van de toekomst. Tweede werd Jasper van den Heuvel in zijn Mitsubishi en hij werd daarmee de nieuwe Nederlandse Rallykampioen. Met nog een rally te gaan (Twente Rally) is hij niet meer te achterhalen in de titelstrijd.

Roel van der Zanden - Nissan 350Z - GTC Rally 2015
Nissan 350Z Rally Challenge
In de GTC Rally kwamen 8 Nissan equipes aan de start; zeven deelnemers aan de Nissan 350Z Rally Challenge plus Theo van den Berg en Etienne Struijs, die voor de gelegenheid hun Nissan 350Z weer eens van ‘stal’ haalden. Nadat in Hellendoorn een groot aantal Nissan-equipes met schade uitviel hadden alle teams hard gewerkt om de auto’s weer tiptop aan de start te krijgen. En zeven auto’s haalden ook de finish. Alleen Antoine Biesheuvel moest (wederom) opgeven, nadat de bout van zijn differentieel afbrak op de negende klassementsproef. Tot dan was Biesheuvel in een hevige strijd verwikkeld met Erwin Klippel. Achter dit strijdende duo was het Theo van den Berg die ondanks ruim een jaar zonder rallysport het tempo nog enigszins kon bijbenen. Arjan Heijstek werd uiteindelijk tweede van de cup-deelnemers en pakte daarmee de derde plaats in het eindklassement. Stijn van Bree kwam vrijdagavond hard in aanraking met een container, maar wist de rally toch uit te rijden en eindigde daardoor op de tweede plaats in de titelstrijd, achter Klippel. Gerard Tijink maakte opnieuw een sterke indruk, terwijl Roel van der Zanden zichtbaar genoot achter het stuur van zijn Nissan. Diter Toprek verloor vrijdagavond veel tijd door een kapot differentieel, maar kon zaterdag weer meedraaien in de sportieve strijd die in de Nissan 350Z Rally Challenge werd geleverd.

Uitslag GTC Rally

  1. Hans Weijs jr./Bjorn Degandt, Ford Fiesta R5, 1 uur 43 min 10,9 sec
  2. Jasper van den Heuvel/Lisette Bakker, Mitsubishi Lancer Evo, op 17,5 sec
  3. Antoine van Ballegooijen/Johan Findhammer, Mitsubishi Lancer Evo, op 3 min 59,1 sec
  4. Erwin Klippel/Jouri Dockx, Nissan 350Z, op 10 min 20,5 sec
  5. Theo van den Berg/Etienne Struijs, Nissan 350Z, op 11 min 57,9 sec *
  6. Arjan Heijstek/Carina van Westen, Nissan 350Z, op 19 min 17,2 sec
  7. Gerard Tijink/Tim Rietveld, Nissan 350Z, op 19 min 28,6 sec
  8. Roel van der Zanden/Ilse van de Sande, Nissan 350Z, op 20 min 18,5 sec
  9. Stijn van Bree/Marco Schillemans, Nissan 350Z, op 23 min 58,3 sec
  10. Diter Toprek/Dennis Lippens, Nissan 350Z, op 37 min 25,4 sec

—   Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde, Nissan 350Z, uitgevallen

* Buiten mededinging

In totaal gingen er 36 equipes van start en kwamen er 28 aan de finish in Etten-Leur.

Deelnemers
De 7 deelnemende equipes aan de 350Z Rally Challenge die tijdens de GTC Rally in actie kwamen aan het woord (op klassement):

Erwin Klippel/Jouri Dockx (1e)
Met zijn zege in de GTC Rally gaf Erwin Klippel zijn titel in de Nissan 350Z Rally Challenge extra glans: “In mijn thuisrally winnen is natuurlijk prachtig en het ging ook erg goed.” In het begin leek het weer op een secondenstrijd met Antoine Biesheuvel uit te draaien: “Het was stuivertje wisselen met Biesheuvel, maar toen hij uitviel lag ik gelukkig al aan de leiding – ik heb de zege dus zeker niet cadeau gekregen,” aldus Klippel, die het seizoen in de GTC Rally afsloot. “Dit is een mooi einde aan een mooi seizoen,” aldus de terechte winnaar en kampioen in de Nissan 350Z Rally Challenge.

Arjan Heijstek - Nissan 350Z - GTC Rally 2015
Arjan Heijstek/Carina van Westen (2e)
Aan de finish van de GTC Rally wist Arjan Heijstek het zeker: “Dat ik derde ben geworden in de cup doet mij meer dan de tweede plek vorig jaar.” Daarmee sloot Heijstek het seizoen mooi af. “We hebben een fijne rally gereden. Carina gaf mij het vertrouwen en daardoor konden we een goed tempo rijden.” Zelfs vrijdagavond in het donker en de mist viel het voor Heijstek, die nachtblind is, reuze mee: “Ik had wel wat vrees voor die proeven, maar het ging eigenlijk toch boven verwachting. En zaterdag konden we een goed tempo aan de dag leggen. Kortom, ik ben zeer tevreden!”

C7D_9166
Gerard Tijink/Tim Rietveld (3e)
Ook Gerard Tijink’s eerste reactie na de finish was dat hij zeer tevreden kon terugkijken op de GTC Rally: “Vooral zaterdag hebben we super kunnen rijden. En vergeet niet dat het zowel voor mijn navigator Tim als voor mij hier heel onbekend terrein is; daar moesten we zeker vrijdagavond in de mist erg veel rekening mee houden en toen zaten we niet helemaal lekker in ons ritme.” Zaterdag was Tijink vooral te spreken over de hoge snelheid passages: “Die zijn prachtig en daar hebben we weer veel ervaring opgedaan en die hebben we nodig, want in de Twente Rally gaan we een flinke stap hogerop: we gaan dan met de winnende Ford Fiesta R5 van Hans Weijs rijden,” onthulde Gerard Tijink een mooi nieuwtje!

Roel van der Zanden/Ilse van de Sande (4e)
Voor Roel van der Zanden is er nog wat om over na te denken na zijn optreden in de GTC Rally: “Want we hebben fijn gereden en het erg naar ons zin gehad. En we hadden ook het idee dat we aardige tijden reden, maar die vielen in werkelijkheid een beetje tegen,” aldus de altijd positief ingestelde Van der Zanden. Wellicht dat de motor van de Nissan 350Z van Roel van der Zanden wat minder vermogen levert dan van de concurrenten: “Dat zou het kunnen zijn ja; daarom gaan we van de winter een nieuwe motor inbouwen, maar eerst gaan we 100% voor ons plezier nog het seizoen afsluiten in Twente, ondanks het feit dat die niet meer meetelt voor de cup.”

Stijn van Bree - Nissan 350Z - GTC Rally 2015
Stijn van Bree/Marco Schillemans (5e)
“Wat een super vette rally is de GTC toch,” was het lovende commentaar van Stijn van Bree, nadat hij als 5e was geëindigd in de West Brabantse rally en daarmee zijn tweede plaats in de titelstrijd had veilig gesteld. “De proeven hier zijn echt prachtig; dit is wat mij betreft de mooiste rally van Nederland!” Van Bree was ook zeer te spreken over de Nissan 350Z Rally Challenge: “Dit is een geweldige cup; de sfeer is goed, de Nissan is een prachtige auto om mee te rijden en het is allemaal goed geregeld. En Erwin Klippel en Jouri Dockx zijn superkampioenen – zij hebben de titel dubbel en dwars verdiend.”

Diter Toprek - Nissan 350Z - GTC Rally 2015
Diter Toprek/Dennis Lippens (6e)
Nadat Diter Toprek in Hellendoorn zonder een meter gereden te hebben al uitviel ontbrak het hem aan wedstrijdritme. “Dat was wel even lastig. En vervolgens hadden we vrijdagavond al vrij snel een serieus probleem. Bij de start van ‘Achtmaal’ bleek dat we een olielekkage in het differentieel hadden. En dat speelde ons parten. We haalden met veel vertraging nog wel de finish van die proef, maar vielen kort daarna uit. Gelukkig konden we een nieuw diff monteren en zaterdag alsnog van start,” aldus Toprek. Zaterdag hervond Diter Toprek zijn ritme: “Het klassement was geen doel meer, maar wij hebben met erg veel plezier gereden op de prachtige proeven. Daarmee konden we het seizoen op een positieve wijze afsluiten.”

Antoine Biesheuvel - Nissan 350Z - GTC Rally 2015

Antoine Biesheuvel/Frans van den Einde (uitgevallen)
Zoals al drie keer eerder dit seizoen was het de equipe Biesheuvel/Van den Einde opnieuw niet gegund; na 8 proeven felle strijd te hebben geleverd met Erwin Klippel/Jouri Dockx viel het doek: “De bevestigingsbout van het differentieel begaf het en dat betekende einde verhaal,” aldus Antoine Biesheuvel. De strijd begon al meteen vrijdagavond na de start en Klippel en Biesheuvel gaven elkaar geen duimbreed toe. In het donker en de mist was het glad en waren de rempunten lastig in te schatten, maar Biesheuvel was gemotiveerd en sloot de eerste dag af in leidende positie, met 0,7 seconde voorsprong op Klippel! “Ik had echt mijn zinnen gezet op de overwinning; die van Hellendoorn betekende al veel voor mij en in de GTC wilde ik ook graag Erwin Klippel voor blijven. Maar het mocht niet zo zijn.”

Theo van den Berg - Nissan 350Z - GTC Rally 2015
In de Nissan 350Z Rally Challenge wordt gereden met Nissans van het model 350Z; deze auto’s beschikken over een 3,5 liter V6 motor (ruim 300 pk, 360 Nm) en een zes- versnellingsbak. De topsnelheid ligt ver boven de 200 km/uur, maar tijdens de rally’s wordt die vrijwel nooit gehaald. De 350Z Challenge was binnen de internationale rallysport samen met BioMCN de grondlegger voor het gebruik van de biobrandstof GEM Fuel. De Nissan 350Z Challenge gaat in 2015 het 7e seizoen in en het belooft ook dit jaar weer een spannende strijd te worden, met negen deelnemende equipes. De auto’s zijn vrijwel identiek en er wordt dankzij de achterwielaandrijving altijd gezorgd voor veel spektakel op de klassementsproeven. Dit in combinatie met spannende duels tussen de verschillende teams en de potentie om top-10 tijden te rijden maakt de Nissan 350Z Rally Challenge tot één van de populairste klasses die er momenteel is in de Nederlandse rallysport. De 350Z Rally Challenge wordt ook dit seizoen weer gesponsord door Eurol en door Biesheuvel Autosport. De catering is in handen van QuartreCulinair. De cup telt dit seizoen 6 rally’s: de Tank S Rally, de Rally van Putten, de ELE Rally, de Vechtdal Rally, de Hellendoorn Rally en de GTC Rally.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com