Site pictogram RallyNieuws

Exotic Green Rally 2011 compact maar uitdagend

Donderdag 30 juni jl. vond in het Princeville Hotel te Breda de presentatie van de 25e editie van de Exotic Green Rally, de M-Sport Cars Short Rally en de GTC City Racing plaats. Dit evenement word op 9 juli 2011 verreden.

De presentatie was in handen van Marco Schillemans. In tegenstelling tot wat de oorspronkelijke plannen waren zal Marco niet bij Ferdi Biesheuvel instappen. Ferdi heeft nl. een vinger gebroken en is daardoor niet in staat om te gaan rijden. De stoel van de navigator in de Nissan 350Z van Theo van den Berg was inmiddels ook al vergeven en zo zag een deelname dit jaar er niet in. Op het laatste moment werd echter bekend dat de hotseat bij Han Hoendervangers vakant was.

De rally gaat dit jaar niet over twee dagen maar wordt in één dag gereden. De deelnemers zullen dus direct vanaf de start er vol tegenaan moeten gaan. In iets meer dan 12u moeten er 12 KP’s worden afgewerkt met een totaal aan 158 wedstrijd kilometers. Ondanks dat het evenement dit jaar erg compact is opgezet blijft het toch een wedstrijd waarbij de proeven uitermate uitdagend zijn gebleven. Ten opzichte van de vorige opzet is toch 80% van de originele proeven opgenomen.

Tegenvallers van vorig jaar, veroorzaakt door bijv. tegenvallende sponsorinkosten en in het onweer defect geraakte apparatuur, zorgden voor rode cijfers. Voor dit jaar moesten er dus drastische maatregelen worden genomen om toch een wedstrijd op poten te kunnen zetten. Er was zelfs een moment sprake van stoppen. Daar kon echter geen sprake van zijn en naast allerlei hartverwarmende reacties dienden zich ook nieuwe sponsoren aan. Het evenement kon, hoewel in compactere opzet, toch doorgang vinden.

De start van het evenement zal om 12:30u plaatsvinden in het centrum van Etten-Leur. Na de 158 slopende wedstrijd kilometers over proeven als ‘De Hel XL’, ‘Rucphen-Klappenberg’, het centrum van Etten-Leur, ‘Borchwerf’, ‘Klein-Zundert’  en ‘Rijsbergen’ wordt de winnaar rond 23:15u terug verwacht op het finishpodium. De proeven ‘Kruisland’, ‘Wouw’ en ‘De Lent’ zullen dit jaar dus niet worden verreden. De organisatie hoopt volgend jaar de rally weer over twee dagen te kunnen uitsmeren en deze proeven weer op te kunnen nemen.

Op de deelnemers lijst staat naast Jeroen Swaanen en zijn Subaru Impreza S14 WRC, ook weer Erik van Loon. Hij gaat weer de strijd aan met Jeroen in de Ford Focus WRC. Ook Nelis Verkooijen, die aanwezig was bij de presentatie, zal deelnemen in zijn Subaru Impreza WRX. Naast hem zal ook weer Eddy Smeets de stoel van de navigator bezetten. Nelis vertelde de toehoorders dat zijn doel het winnen van de Exotic Green Rally zal zijn. De eveneens aanwezige Jochem Hanegraaf wilde zijn wedstrijd toch meer opbouwen. René Wawrzyniak kwam ook even aan het woord en vertelde de aanwezigen dat de Citroën C2 R2 Max met smart op de motor zit te wachten die in Frankrijk in revisie is.

Uit België komen twee BMW’s. Een Z4 GT en een M3. De X-wagens zullen worden bestuurd door zowel Hans Weijs jr, die in Ieper tijdens een ronde uit het IRC een fantastische prestatie neerzette, en Kevin Abbring. In het routeboek komt nog een last-minute aanpassing aangezien er werkzaamheden staan gepland aan een spoorweg overgang.

Verder opvallend nieuws is dat Peter van der Kolk toezegde in 2012 deel te gaan nemen aan de Exotic Green Rally Editie 2012. Ook hoopt de organisatie nog steeds om toestemming te krijgen de parkeergarage onder het centrum te mogen gaan opnemen in de route. Iets wat al langer op het lijstje van de organisatie staat.

Tekst en foto: Edwin Hengelman – EventandSportNews

Mobiele versie afsluiten