RallyNieuws
Bob de Jong & Erik de Wild - Hyundai i20 R5 - GTC Rally 2022
Bob de Jong & Erik de Wild - Hyundai i20 R5 - GTC Rally 2022

Felbevochten tweede plaats GTC Rally geeft Bob de Jong goed gevoel

Iets na middernacht kwam Bob de Jong na twaalf klassementsproeven in Achtmaal over het finishpodium en wist hij dat een vijfde thuiszege nog minstens een jaar op zich laat wachten. Maar de regerend Nederlands kampioen was realist genoeg om zijn meerdere te erkennen in Hans Weijs, die zijn derde zege van het seizoen boekte. Door het uitvallen van Gert-Jan Kobus klom Bob de Jong naar de leidende positie in het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Met nog twee rally’s te gaan belooft het najaar een spannende eindsprint te worden naar de titel!

Kanshebbers

De vijf serieuze kanshebbers op de zege in deze prachtige editie van de GTC Rally begonnen furieus aan de eerste ronde van vier klassementsproeven. Hans Weijs opende als snelste op de proef Klein-Zundert. Hij werd op 1,4 seconde gevolgd door de Hyundai-equipe Bob de Jong/Erik de Wild, die echter op KP2 (Rucphen) antwoordde met een supersnelle doorkomst en zo de druk er meteen vol op zette.

Op de volgende proef, de ‘Hel’ van Achtmaal, waren het de gebroeders Van den Heuvel die het klassement op zijn kop zetten. Jim van Heuvel was de snelste en pakte de leiding over van Hans Weijs en broer Jasper zette de tweede tijd neer. Hij schoof daarmee op naar die plaats in het voorlopige tussenklassement. Hans Weijs (derde) en Bob de Jong (vierde) keken daardoor ineens tegen een achterstand aan.

In de afsluitende vierde proef van de eerste ronde was het weer Weijs aan kop, waardoor de top-equipes na een stormachtige eerste ronde de balans in het servicepark konden opmaken. Weijs eerste, Jasper van den Heuvel tweede en Bob de Jong en Jim van den Heuvel ex-aequo derde op slechts 3,5 seconde van de leider. Kevin van Deijne (Hyundai) had toen al moeten afhaken (vijfde op 43,8 sec). Bob de Jong: “Wat een fantastische start van mijn thuisrally; ik was nog niet helemaal tevreden, het kan en moet zeker nog sneller. Vandaar een kleine aanpassing aan de demper settings en een nieuw setje Michelin banden en gas er op…”

Verdediging

Maar de concurrentie had blijkbaar dezelfde plannen en de tweede ronde was vooral Hans Weijs ontketend en met vier snelste tijden kwam hij in de beste positie om de GTC Rally winnend af te sluiten. Bob de Jong klom dankzij een iets snellere tijd dan in de eerste omloop op Klein-Zundert terug op plek twee en moest die plaats daarna met hand en tand verdedigen ten opzichte van de broers Van den Heuvel. Bij terugkomst in Achtmaal was de marge voor Hans Weijs opgelopen tot 18,6 sec, met Bob de Jong en nu Jasper van den Heuvel ex aequo op de tweede plaats!

In de laatste ronde van vier klassementsproeven moest het dan gebeuren voor Bob de Jong in de perfect georganiseerde en zeer druk bezochte GTC Rally. Maar op KP9 maakte De Jong een klein foutje, waardoor Jasper van den Heuvel opeens een paar seconden los reed. De daaropvolgende proef herstelde De Jong zijn eerdere tijdverlies en pakte hij resoluut de tweede plaats en wist hij dat hij Hans Weijs moest laten gaan en vooral moest zorgen de beide Van den Heuvels achter zich te houden. En dat lukte. De tweede plaats gaf uiteindelijk een voldaan gevoel, ook bij navigator Erik de Wild: “We hebben gevochten voor wat we waard zijn en Bob heeft strak gereden. Je meerdere erkennen in Hans Weijs in deze vorm is geen schande.” Op 16/17 september komt de Hyundai-equipe aan de start in Hellendoorn.

Uitslag GTC Rally

1. Hans Weijs/Bjorn Degandt, Ford Fiesta R5, 1 uur 23 min 05,8 sec; 2. Bob de Jong/Erik de Wild, Hyundai i20 R5, op 35,2 sec; 3. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx, VW Polo R5, op 49,8 sec;

Stand ONRK na vier rally’s (onder voorbehoud)

1. Bob de Jong, 121; 2. Hans Weijs, 109; 3. Jim van den Heuvel, 105.

bron: Bob de Jong Rallying

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com