RallyNieuws
Ruud Middel & Bart Stax - Fiat Grande Punto - ELE Rally 2022
Ruud Middel & Bart Stax - Fiat Grande Punto - ELE Rally 2022

Finish hoogst haalbare in thuiswedstrijd voor Ruud Middel Rally Team

Met startnummer 55 stond het Ruud Middel Rally Team op zaterdag 21 mei op het startpodium van de 57e editie van de ELE Rally. Met het serviceterrein dit jaar in Veldhoven, de ceremoniële start en finish in het centrum van Son en klassementsproeven in Oirschot, Wintelre, Spoordonk, Sint-Oedenrode en Son is de ELE Rally een echte thuiswedstrijd voor het team.

Vorig jaar, toen vanwege corona in oktober verreden, wisten Ruud Middel en Bart Stax zich als 19e te klasseren. “Dat was ver boven verwachting en dat zullen we dit jaar ook niet kunnen evenaren. Het startveld is niet alleen groter, met 80 equipes zelfs volledig gevuld, maar ook vele malen sterker dan de voorgaande editie” aldus Ruud voorafgaand aan de start.

Diversiteit

De ELE Rally geldt als één van de zwaarste en meest uitdagende wedstrijden van Nederland, onder andere door de 15% onverhard en de diversiteit aan proeven. Even na het middaguur konden Ruud en Bart met de Fiat Grande Punto Abarth R3D van start voor de eerste kp op militair terrein Strijpse Kampen. Een listige proef met onder andere enkele steile klimmen en afdalingen. Een 45e plek stemde echter tot tevredenheid.

De volgende proef in Wintelre bleek een kwestie van de auto heelhouden. De vele stukken onverhard kenden diepe kuilen waar de kans op schade erg groot was. De klappen werden echter goed opgevangen door de sterke diesel aangedreven Fiat , wat resulteerde in een 42e plaats en maar liefst derde (van 15!) in de klasse NC4.

Greppel

Tijdens de laatste proef voor het servicemoment kon de stijgende lijn echter niet doorgezet worden. Ruud legt uit: “Na de behouden start op kp 1 en het overleven op het onverhard op kp 2, dacht ik op de derde proef in Spoordonk in het ritme te kunnen komen. Ik kreeg de banden echter niet goed op temperatuur en verremde me al vroeg in de proef. Gelukkig wist ik de auto op tijd te keren en konden we zonder problemen verder. Even later ging het alsnog mis. Ik stuur de bocht in en de auto glijdt over gravel rechtdoor, met de neus een greppel in. Het koppel van de Punto heeft ons daar gered, want we konden er op eigen kracht uitkomen”.

Een goede klassering was na drie van de elf proeven niet meer haalbaar en dus werd na het servicemoment besloten de schade beperkt te houden en vooral de finish te halen. Dat konden op dat moment al vele teams niet meer realiseren. “De volgende boucle hebben we netjes gereden, het ritme konden we helaas niet gevonden krijgen, maar de auto deed het geweldig en we hebben plezier gemaakt” aldus Bart.

Varkensrug

Tijdens de eerste doorkomst in Sint-Oedenrode werd echter nogmaals bevestigd dat dit niet de beste dag voor het team bleek. Ruud legt uit: “Na het uitkomen van een onverhard pad stuur ik op asfalt in voor een haaks rechtse bocht. Het directe onderstuur probeer ik op te vangen door de achterkant met de handrem om te gooien. Dit lukt, echt is de weg net te smal. Met het linker achterwiel raken we een varkensrug en staan direct stil. We kunnen onze weg vervolgen en na de finish blijkt enkel de achteras krom te zijn. Hierdoor stond het wiel scheef en wilde deze bij hogere snelheid een eigen wil gaan leiden.”

De publieksproef op het industrieterrein Ekkersrijt in Son bestaat uit drie ronden, maar om geen risico te nemen gaat het team na één ronde van het parkoers af. Dit resulteert in een allerlaatste tijd, maar in ieder geval geen bijkomende schade. Tijdens de 30 minuten servicetijd weten monteurs Dave, Boy, Arno en Tjakko naast de standaard werkzaamheden de as echter dusdanig te repareren dat Ruud en Bart de laatste twee kp’s zonder rem af kunnen werken!

Tevreden

“Gedurende de laatste twee proeven in Sint-Oedenrode en Son, die in het donker verreden werden, hebben we geen hinder meer ervaren en konden we met een tevreden gevoel naar de finish rijden” aldus Bart. Het team kwalificeert zich uiteindelijk als 42e algemeen (van 76) en zesde (van 15) in klasse NC4.

Wat de volgende wedstrijd voor het team wordt, is nog niet vastgesteld. Volg het team op Facebook en het Instagram voor het laatste nieuws!

tekst: Ruud Middel Rally Team

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com