RallyNieuws
Freddy Loix - Skoda Fabia R5 - 2015

Freddy Loix en Skoda hebben titel binnen handbereik

Zaterdag wordt in Sankt-Vith en omstreken de East Belgian Rally georganiseerd, dat is de achtste van in totaal negen wedstrijden van het Belgisch kampioenschap rally. Een kampioenschap dat grotendeels gedomineerd werd door Freddy Loix en corijder Johan Gitsels. Het duo won dit seizoen al vijf wedstrijden (Spa, TAC, Sezoens, Ieper, Omloop van Vlaanderen) en heeft in de tussenstand van het kampioenschap 39 punten voorsprong op hun eerste achtervolger. Met nog 49 punten te verdelen (20 punten per wedstrijd en 9 bonuspunten om overal te starten) kan een derde opeenvolgende titel Loix haast niet meer ontglippen.

“De voorbije wedstrijden heb ik nooit gerekend en heb ik altijd voor de overwinning gestreden” zegt Freddy Loix. “Aanstaande zaterdag zal ik wel in functie van het kampioenschap rijden. We staan dicht bij een nieuwe titel. Het is de bedoeling dat wij het zaterdag afmaken en Skoda België een tweede opeenvolgende titel schenken. Voor mij persoonlijk zou het mijn derde titel op rij zijn. Dat is toch iets om fier op te zijn. Ik zal dus een beetje tegen mijn natuur moeten rijden maar dat is heel bewust. Eerder dit seizoen zijn we met de Skoda Fabia S2000 succesvol de strijd aangegaan met de R5 van de concurrentie. We zijn altijd voluit gegaan en eens we zelf over de Skoda Fabia R5 beschikten hebben we die lijn doorgetrokken.”

Freddy Loix heeft weinig ervaring met het parcours in Sankt Vith, Johan Gitsels heeft dat wel. Twee jaar geleden won hij deze wedstrijd. “In vergelijking met de rally van Ieper en de Omloop van Vlaanderen krijgen we nu een compleet ander parcours voor de wielen geschoven” zegt corijder Johan Gitsels. “Er zijn minder haakse bochten en veel snelle waaiers. Het grootste verschil met Vlaanderen zijn de steile afdalingen en beklimmingen die we te verwerken krijgen. Dat maakt het parcours specifiek en erg uniek.”

“Het is al van 2008 geleden dat ik nog eens aan de start stond van deze rally” herinnert Freddy Loix zich. “Ik reed toen mijn eerste wedstrijd met de Kronos Peugeot 207. In tegenstelling met toen is het parcours compleet gewijzigd. Toen werd er in de buurt van Francorchamps gereden, nu wordt de volledige wedstrijd in de Oostkantons gereden.”

De East Belgian Rally start om 09.30u in Sankt Vith. De deelnemers krijgen in totaal 153 km voor de wielen geschoven verdeeld over 13 klassementsritten. De rally eindigt om 22.40u.