RallyNieuws
Freddy Loix & Johan Gitsels - Skoda Fabia R5 - Rallye de Wallonie 2016
©RallyNieuws

Freddy Loix schrijft Rallye de Wallonie 2016 op palmares

Een zwaar deelnemersveld stond op vrijdagavond aan de start voor de eerste twee proeven van de Rallye de Wallonie. De lijst met ruim honderd inschrijvingen kende een 13 tal wagens uit de R5 categorie, vier WRC’s en een viertal wagens uit de R-GT klasse. Eén van de bijzonderste inschrijvingen was echter wel die van Francois Duval met een DS3 R5.

Lange tijd voerde Duval de ranglijsten aan en moest Freddy Loix in de Skoda Fabia R5 genoegen nemen met een tweede plaats. Zijn directe rivaal in het Belgian Rally Championship, Kris Princen met de Peugeot 208 T16 Evo, rolde  op de zaterdagochtend letterlijk en figuurlijk uit de wedstrijd. Freddy kon de strijd met Duval niet aangaan omdat hij ‘in functie’ van het kampioenschap moest blijven rijden. Duval mocht de wedstrijd winnen terwijl Loix de maximale punten voor het kampioenschap kon bijschrijven.

Op de zaterdagavond echter was het ook Duval die de strijd moest opgeven. Daardoor kon Loix maximaal scoren voor het kampioenschap én de wedstrijd op zijn naam schrijven.

Door het uitvallen van zowel Princen als Duval kon Vincent Verschueren, met eveneens een Skoda Fabia R5, doorschuiven naar een derde plaats, Xavier Bouche werd tweede. Het volledige podium bestond daarmee uit Skoda Fabia R5’s terwijl de vierde plaats voor de oudere Fabia WRC weggelegd was.

Er stonden op de startlijst ook een aantal Nederlandse deelnemers. Daarvan wist slechts één equipe de volledige wedstrijd uit te rijden. Jacco Hartog, geflankeerd door Joyce Ruiter, reed een constante wedstrijd. Ondanks een paar kleine uitstapjes wisten ze in koers te blijven om uiteindelijk als tweede in de klasse en als 50e algemeen te eindigen

In de Nissan 350z, ingeschreven in de klasse R-GT waren het Diter Toprek en Johan Schop die aan de start stonden.  Zij maakten echter de zaterdag niet af. Er werd besloten om niet te rijden zonder de lampenbak en aangezien deze het niet deed wilde het tweetal in het donker geen risico’s nemen. Op de zondagmorgen konden ze via het systeem van Superrally weer van start. Uiteindelijk werden ze als 58e geklasseerd.

Gert-Jan Kobus en Martin Nortier bemanden de Ford Fiesta R2. Een gebroken aandrijfas dwong het duo tot stoppen op de zaterdagavond maar op zondag konden ook zij via Superrally weer van start gaan. Het tweetal eindigde op een 57e plaats.

Na slechts een paar meter op de derde klassementsproef moesten Antoine van Ballegooijen en Johan Findhammer de strijd staken. Een kapotte motor van de Mitsubishi Lancer Evo X zorgde ervoor dat ze strijd definitief moesten staken.

In eenzelfde Mitsubishi Lancer Evo X waren het Martin van Iersel en Frans van den Einde die uiteindelijk de 49e plaats wisten te behalen.