RallyNieuws
Troela
Troela

Frie de piepel

Eindelijk weer een rally in Nederland afgelopen weekend! Onverwachts! Wauw! Gaaf! Zonder publiek! Wat? Inderdaad zonder publiek, even geen piepel achter het lint en dat begrijp ik.
Omdat ik er niet bij geweest ben en het zo goed als niet heb gevolgd op de dag zelf, weet ik niet of alles goed verlopen is en of het publiek massaal thuisgebleven is. Op de beelden van Frank & co zag ik her en der enkele toeschouwers staan, maar die kunnen ook gewoon op hun eigen land staan. Gelukkig is de rally uitgereden en hoefde niet te worden afgebroken.

Een vraag aan de aanwezigen: hoe was het? Waren jullie zenuwachtig zoals voor elke rally? Was het net als vroeger (want zo voelt het) maar dan zonder toeschouwers? Was het gaaf? Was het veel te lang geleden? Waren er lachende gezichten? Was er mooie actie? Wisten jullie nog hoe je een rallyauto moet besturen of notes moet maken?
En kan iemand mij vertellen wat rally ook al weer precies is?

Ik zag op de sociale media kritiek op de live-verslaggeving van de rally. Opbouwende kritiek is altijd goed. Maar misschien lagen de verwachtingen van de criticasters wat aan de hoge kant? Misschien zijn zij verwend met het WRC+ abonnement en hadden ze dat niveau ook in Nederland verwacht? Volgende keer gaat vast het beter. Al doende leert men zei Klazien uut Zalk altijd. Laat het in ieder geval geen reden zijn om een van de resterende rally’s in Nederland te bezoeken.

Bovenaan de uitslag van de Vechtdalrally stonden Jasper en Lisette. Ik moest toen aan voetbal denken. Nou weet ik niet of de winnaars in hun vrije tijd misschien goede voetballers zijn, maar bij mij kwam naar aanleiding van de uitslag een voetbalwet opborrelen. ‘Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen of vrouwen rennen gedurende 90 minuten achter een bal aan en aan het eind winnen de Duitsers’. Jasper en Lisette zijn geen Duitse namen maar misschien zou een partijtje genealogie tot een andere conclusie kunnen leiden en dan zou er ook een Nederlandse rallywet zijn: maximaal 2 mannen of vrouwen rijden in een geprepareerde auto zo hard mogelijk op een afgezette openbare weg en doen daar een of meerdere dagen over en aan het eind winnen de Duitsers. Of Nederlanders als het onderzoek naar beide stambomen toch geen Duitse link opleverde. Of Britten. Of Zwitsers. Of Belgen. Of, nou ja, vult u zelf maar in.

Tot slot nog een vraag die bij mij opkwam: zou een rallycolumnist (en rallystripper in zijn vrije tijd) ook een accreditatie kunnen krijgen en aanwezig kunnen zijn bij rally’s zonder publiek? U begrijpt dat ik dat voor een vriend vraag want ik ken vele vrienden die deze unieke combinatie in zich verenigen.

Alle gekheid op een figuurlijk stokje, ik ben voorlopig niet van plan om te komen kijken. Er stonden 17 rally’s op de persoonlijke agenda, maar ik heb er vrede mee dat dat er afgerond nul worden in 2020. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan de rallysport. Echt waar.

Ik wens deelnemers van de laatste twee rally’s in Nederland veel succes en heel veel plezier. Hopelijk tot ziens ergens in 2021 als de piepel weer frie kunnen zijn.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com