RallyNieuws
Robert Millar & Midas Nelisen - Austin Healey 3000 - ELE Legend Rally 2017
Robert Millar & Midas Nelisen - Austin Healey 3000 - ELE Legend Rally 2017

Geen Legend Rally meer in Nederlandse rallyport

Aantallen

Afgelopen week heeft de KNAF laten weten dat de Legend Rally geen onderdeel meer zal uitmaken van de in Nederland georganiseerde reguliere rally wedstrijden. Dit besluit is volgens het BSHR genomen gezien de beperkte aantallen deelnemers en noemt daarbij de Twente Rally als voorbeeld. Voor deze wedstrijd hadden zich niet meer dan vier equipes ingeschreven, terwijl de ELE Rally negen deelnemende equipes kende en de GTC Rally tien. De Hellendoornrally liet in juni van dit jaar weten geen plek te hebben voor de Legend-rijders, hoofdzakelijk vanwege de beperkte aantallen deelnemers en de grote invloed die dit zou hebben op het tijdschema.

Alternatieven

Naast de aantallen deelnemers was het BSHR ook van mening dat de Legend Rally qua opzet niet past in de ‘reguliere’ rally evenementen. Voor de Legend-deelnemers zouden voldoende alternatieven bestaan om te kunnen blijven rijden, zoals de Regularity 50 of de Historische rallysport.

Bom

Deze mededeling sloeg bij de organisatie van de Dutch Legend Challenge in als een bom. Totaal onverwacht en zonder bij deze besluitvorming betrokken te zijn geweest, moesten zij vernemen dat er voor hen bij de reguliere rally evenementen geen plaats meer is. “Wij zijn het natuurlijk volledig oneens met dit besluit en de onderliggende redenen,” laat Timothy Heeren desgevraagd weten. “Het lijkt alsof het nu afhangt van alleen de beperkte deelname aan de Twente Rally. Wij hebben echter voldoende signalen om aan te nemen dat er groei in de aantallen deelnemers aan deze vorm van rallysport zit.”

Spannend

Ook de alternatieven die door de autosportfederatie worden aangegeven vinden geen weerklank bij de Legend-rijders. “Wij willen geen regularity 50 rijden, dat haalt voor ons juist het spannende uit het rijden zoals we dat op de echte klassementsproeven kunnen doen,” gaat Timothy verder. “Het opstappen naar de Historische rally heeft de nodige financiële consequenties en er zijn deelnemer die deze stap gewoonweg niet willen maken en Legend wedstrijden een geweldig spelletje vinden. Wij vinden het prachtig om op onze snelheid over de proeven te rijden, het publiek te zien en ook op het servicepark een plek te hebben om elkaar en het publiek te ontmoeten.”

Noodgedwongen

De Legend-tak van de Nederlandse rallysport is in 2014 begonnen en maakte onderdeel uit van het BSHR. Daarna zijn is het overgeplaatst naar het BSR en dit jaar is het opnieuw ondergebracht bij het BSHR. “Dat had niet moeten gebeuren,” aldus Timothy. “We hadden gewoon bij het BSR moeten blijven, dan was dit waarschijnlijk niet gebeurd. Onze wijze van rallyrijden past niet in een Regularity 50 evenement. We zullen in 2019 noodgedwongen niet kunnen rijden in Nederland en die tijd gebruiken om in overleg te gaan met BSR en BSHR. We willen ze dan overtuigen van onze potentie en onze plek in de sport terug zien te krijgen. Een aantal deelnemers zullen deel gaan nemen aan de Legend Boucle de Bastogne en wellicht zullen we ons verder op het buitenland moeten oriënteren.”

Petitie

De deelnemers van de Legend Rally zijn inmiddels een petitie gestart om deze tak van rallysport terug op de Nederlandse rallypaden te krijgen. “Die petitie hebben wij als organisatie niet gestart, maar is een initiatief van de deelnemers,” aldus Timothy Heeren. “Natuurlijk onderschrijven we die petitie van harte.” De petitie is te vinden op deze link.

Plaats reactie

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com