RallyNieuws

Gerard de Rooij blijft tweede ondanks zinderende finale

De finish bij de vrachtwagens in een Dakar Rally is nog nooit  zo spannend geweest als dit jaar. In een alles of niets poging opende Gerard de Rooy vandaag met zijn Iveco Powerstar de aanval op Kamaz en hun teamcaptain Karginov.

Gerard de Rooij direct na de finish van de laatste etappe in Dakar 2014: “Het was een lastige proef, eigenlijk veel te smal voor vrachtwagens.  Ook is het zo’n laatste dag niet verstandig om auto’s en trucks door elkaar te laten starten en dat hebben we vorig jaar al kenbaar gemaakt bij de organisatie. Uiteindelijk heb ik alles gedaan wat in mijn mogelijkheden lag vandaag. Ik had gehoopt dat dat voldoende zou zijn. We kunnen in elk geval tevreden zijn met het team, onze Iveco trucks en het verloop van de wedstrijd. Helaas wees de wedstrijdleiding uitvoerig beraad het verzoek om tijdcompensatie toe aan Karginov.”

De laatste kilometers van deze Dakar-editie waren voor het team Petronas | De Rooy | Iveco de spannendste in jaren. Gerard de Rooij moest 7.25 minuut goedmaken op zijn naaste belager Karginov. Direct bij de start liet hij zien dat het vandaag erop of eronder was. Op WP1 kwam Gerard als 1e door met een voorsprong van 2:23 minuut. Virtueel stond hij in het algemeen klassement nog 5:02 minuut achter.

Bij WP2, na 69 kilometer, heeft Loprais de koppositie overgenomen van Gerard de Rooij en moest die op zijn buurt iets van zijn voorsprong teruggeven aan Karginov, die daardoor op 1:49 minuut achterstand kwam van Gerard de Rooij.

Bij WP3 is er plotseling een kentering. Loprais kwam nog steeds op de eerste plek door maar Gerard de Rooij zag ineens een gat met Karginov van 10:11 minuut en had daardoor virtueel de eerste plaats in het algemeen klassement, met een voorsprong van 2:46 minuut op de Kamaz rijder.

Bij WP4 leek er weinig beweging in de standen te zitten en kwam iedereen op dezelfde plaats door, en was Gerard dus nog steeds de nieuwe virtuele leider.

Bij de finish van de 13e etappe, na 157 kilometer, was het Loprais die met een tijd van 2:17:37 uur de winst binnen wist te halen. Het was zijn 2e etappe overwinning in deze Dakar editie. Maar belangrijker was de voorsprong van Gerard de Rooij die als tweede over de finish kwam. Na hem kwamen Nikolaev en Karginov op respectievelijk 11:53 minuut en 11:59 minuut van de winnaar over de eindstreep. Dat betekende dat Gerard in het algemeen klassement met 2:11 minuut de leiding opnieuw had weten te veroveren.

De vreugde was echter van korte duur. Nikolaev en Karginov hadden blijkbaar op 100 kilometer in de Special stilgestaan bij een gecrashte Mini en hadden om tijdcompensatie gevraagd voor de vertraging. De wedstrijdleiding maakte een uur na de finish bekend dat de compensatie was toegewezen en dat Gerard de Rooy was terugverwezen naar de tweede plaats. Een teleurstellende ontwikkeling voor het team Petronas | De Rooy | Iveco.

Loprais en Gerard bleven eerste en tweede in de laatste etappe, gevolgd door Nikolaev, en de Iveco-rijders Hans ‘Racey’ Stacey en Jo Adua. Karginov werd 7e met een verlies van 6:39 minuut op Loprais. Het verschil met Gerard de Rooy bedroeg in deze etappe nog maar 4.14 minuut en dat was voor de eerste plaats in het algemeen klassement net niet genoeg.

Het verschil tussen Karginov en De Rooij was na vandaag slechts 3:11 minuut.  In al die jaren is er nog nooit een uitslag zo close geweest als dit jaar. De laatste etappe was in vele opzichten een heuse thriller en zeker Dakar waardig.

Bron: team Petronas | De Rooy | Iveco