RallyNieuws
Martin van Brussel & Bart Stax - Ford Fiesta ST150 - Zuiderzeerally 2018

Goede start rallyseizoen voor VB Rallysport

Bekers

Tijdens de Sijperda Zuiderzeerally, welke werd verreden op zaterdag 17 maart, is VB Rallysport het nieuwe rallyseizoen uitstekend gestart. De equipe, met achter het stuur Martin van Brussel en Bart Stax op de navigatorstoel, wist tijdens de openingswedstrijd van het Nederlands Rally Kampioenschap met hun Ford Fiesta ST150 uit de problemen te blijven, wat resulteerde in een nette 22e plaats in het algemeen klassement. Tevens namen zij de bekers mee naar huis voor het behalen van de tweede plaats in de klasse RC4.

TankS Rally

Het evenement, welke vroeger bekend stond onder de naam TankS Rally, telde dit jaar voor verschillende kampioenschappen mee, waaronder het FIA-ERT, het Open Nederlands Rally Kampioenschap en het Nederlands Rally Kampioenschap, waarvoor VB Rallysport zich dit jaar heeft ingeschreven. Voor zowel navigator Bart als voor rijder Martin werd deze wedstrijd aangegrepen om revanche te nemen op hun eerdere deelname in 2012, toen beide heren niet aan de finish wisten te komen. Dit jaar kende de wedstrijd 12 klassementsproeven, verreden rondom Kampen, Kuinre, Emmeloord en Oldemarkt, met in totaal 436 kilometer, waarvan bijna 160 kilometer op snelheid.

Winterstop

Tijdens de winterstop heeft het serviceteam de rallyauto flink onder handen genomen om de auto weer op punt te zetten na de onfortuinlijke uitval tijdens het laatste evenement, de Twente Rally. Na een goede test in de week voorafgaand aan de Sijperda Zuiderzeerally werd op vrijdagmiddag koers gezet richting Emmeloord voor de documentcontrole en de uitreiking van het routeboek, waarna de verkenning van de 6 verschillende klassementsproeven op het programma stond.

Rijder Martin

“Het zijn mooie afwisselende proeven, die soms technisch en dan weer snel zijn. Proef 6-8 ligt er zeer glad bij dus dat wordt interessant morgen. Ook heb ik veel zin in de industrieproef, waar ik als toeschouwer vaak heb gekeken maar nog nooit zelf heb gereden.” Op vrijdagavond vond tevens de technische keuring plaats, waarna het team richting thuisbasis Meppel vertrok.

Bandenkeuze

Na een welverdiende nachtrust zette de equipe, met startnummer 36 op de zijruiten van hun rallybolide, omstreeks 10:45 uur koers richting de ceremoniële start in de serre van Mooi Oldemarkt, op een steenworp afstand van de eerste klassementsproef. Vanwege de extreem koude weersomstandigheden werd er een ongebruikelijke bandenkeuze gemaakt en gekozen voor een behouden start. Desondanks was het vertrouwen in de auto en elkaar direct aanwezig en werd er direct een tandje bij gezet, waardoor er een mooie strijd ontstond met een 2-tal Peugeot 206-rijders. Dat de snelheid op de proeven hoog lag bleek wel uit het aantal keren dat de motor de toerenbegrenzer wist te bereiken. Na probleemloos de eerste 6 proeven afgewerkt te hebben werd voor de resterende proeven het winterse zonnetje ingeruild voor de lampenbak. Na de 2 proeven rondom Kampereiland was dan eindelijk industrieterrein Nagelerweg aan de beurt, gevolgd door een korte maar listige proef over de dijkjes bij Kuinre. Ook deze proeven werden zonder problemen afgewerkt maar met name de tijd op de industrieproef gaf ruimte voor verbetering. Na een laatste korte service van 25 minuten werd nogmaals koers gezet naar de Nagelerweg en wist de equipe hun tijd met bijna 19 seconden te verbeteren. Met nog slechts 1 korte proef voor de boeg werd de focus verlegd op het finishen van de wedstrijd, een doel waarin de equipe met vlag en wimpel slaagde. Na het bereiken van de finish werd het rallywapen zonder kleerscheuren in het parc fermé geplaatst als 22e algemeen en mochten Martin en Bart de bekers ophalen voor hun welverdiende 2e plaats in hun klasse.

Navigator Bart

“De Zuiderzeerally is altijd een uitdagende wedstrijd voor zowel coureur als navigator. Gelukkig hebben we snel ons ritme op kunnen pakken en de rally met een goed resultaat kunnen afsluiten.”

“Vorig jaar hebben we veel geleerd met de Ford Fiesta. Vanaf de eerste meters had ik direct weer het goede gevoel en hebben we een mooie strijd gehad. Met een 2e plaats in de klasse hebben we veel punten binnengehaald voor het kampioenschap, een goed begin is het halve werk.”

Het team wil haar sponsoren Helweg ICT Services, Aangepastebak.nl, NB Concultancy, KAN Reclame, ED Management, A2 Dienstverlening, De Garage Meppel en het serviceteam van het De Garage Rallyteam hartelijk bedanken voor de ondersteuning.

Hou de website www.vbrallysport.nl in de gaten voor het laatste nieuws, foto’s en onboards van de Sijperda Zuiderzeerally en volg ons op Twitter via @VB_Rallysport.