RallyNieuws
Maarten Potgieter & Bart van den Hoek - Opel Adam - ELE Rally 2019
Maarten Potgieter & Bart van den Hoek - Opel Adam - ELE Rally 2019

HART moet ELE Rally voortijdig verlaten

Op vrijdag 24 mei en zaterdag 25 mei heeft het HAN Automotive Rally Team (HART) deelgenomen aan de 55e ELE Rally in en rond Eindhoven. Elk jaar is dit weer een spectaculair en slopend evenement, omdat wij hier de volledige rally van twee dagen en meer dan 500(!) km rijden. Ook is de ELE Rally bekend om het grote deel onverharde km’s op de proeven, wat de rally alleen maar onvoorspelbaarder en uitdagender maakt.

De voorbereidingen voor de rally begonnen al op donderdagmiddag en -nacht, met het verkennen van de klassementsproeven (KP’s) die vrijdagnacht verreden zouden worden. Dan vrijdagochtend weer verder met het verkennen van de KP’s voor de zaterdag.

Tijd

Na het verkennen en het uitschrijven van de notes, was het dan tijd voor het echte werk! Om ca. 1930 was voor ons de ceremoniële start op het startpodium in het hartje van Son.

Helaas gelijk een foutje gemaakt op de verbindingsroute, waardoor we een andere weg moesten kiezen. Gelukkig nog ruim op tijd aangekomen aan de start van KP1, op het industrieterrein van Helmond. Een mooie proef, met zelfs nog een klein deel onverhard. Dit bracht nog wat moeilijkheden, door een wat overmoedige aanloop naar de bocht, i.c.m. los zand gleed de Adam naar buiten en raakte vast in een greppel. Gelukkig waren omstanders meteen bezig om de auto los te duwen, waardoor we met minimaal tijdsverlies door konden.

De daaropvolgende twee KP’s verliepen mooi en de snelheid kon steeds verder opgevoerd worden. De service van 30 minuten ging ook zonder problemen, waarna het tijd was om alle KP’s nog een keer te rijden. Ondertussen was het helemaal donker geworden, waardoor we met de lampenbak aan moesten rijden. Wederom was het tempo goed, wat zorgde dat we een aantal plaatsen klommen in het voorlopig klassement!

Boom

Vol goede moed begonnen rijder Maarten Potgieter en navigator Bart van den Hoek dan ook aan de laatste KP voor deze etappe, Somerlo. Helaas eindigde halverwege deze proef de rally abrupt voor ons. In een van de laatste bochten voor we het onverhard op moesten gleed de Adam aan de achterkant plotseling en erg veel weg. De coureur, Maarten, deed zijn uiterste best om dit te corrigeren en de auto weer terug de weg op te krijgen. Immers met zo’n 60-70 km/h richting een rij bomen glijden is geen prettig idee. Net toen de auto weer onder controle leek, schampte het rechtervoorwiel een boom. Hierdoor brak mogelijk de ophanging, draaide de Adam terug en kon een volgende boom niet meer ontweken worden. Een flinke klap voor de equipe, maar nog een grotere klap voor de auto.

Hoewel de equipe ongedeerd was en op eigen kracht uit kon stappen, was de schade aan de auto groot. De boom had de kreukelzone van de auto gemist, waardoor de volledige kracht door de rechter voorwielophanging opgevangen was. De velg was gescheurd, de draagarm verwrongen en losgebroken van het fusee. Tot overmaakt van de ramp was ook de voordemper compleet uit elkaar gerukt. Alles bij elkaar teveel schade om nog die nacht kunnen repareren voor een eventuele herstart de volgende dag.

Een memorable rally, met helaas een voortijdig einde.

bron: HART

Plaats reactie

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Er rust copyright op de inhoud van deze website
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com