Site pictogram RallyNieuws

Hengelo is voor Kuipers, kampioenschap voor Bob de Jong

De overwinning van de Conrad Euregio Rally is dit jaar voor Dennis Kuipers en zijn navigator Robin Buysmans. Het duo wist de Ford Fiësta RS WRC op bijna twee minuten voorsprong over het finish podium te rijden. Een echte wedstrijd is het voor hen nooit echt geworden. Het ontbrak het duo aan echte tegenstand.

Bob de Jong pakte samen met zijn navigator de titel in het Open Nederlands Rally Kampioenschap. Zij verzamelden dit seizoen 20 punten meer dan Dennis Kuipers. Zo kon het gebeurden dat hij uitgerekend op de geboortedag van zijn vader, tweevoudig Nederlands Kampioen Bert de Jong, zelf de titel op zijn palmares kon bijschrijven. Deze droeg hij dan ook op aan zijn afgelopen zomer overleden vader.

Het kampioenschap in de groep N4 is voor het Fabory Rallyteam van Johan Faes en Arie Lekkerkerker. Daarnaast werden ze derde in het Open Nederlands Rally Kampioenschap.  Ze hadden theoretisch uitzicht op de eerste plaats maar dan hadden zowel Dennis Kuipers als Bob de Jong niet binnen de punten mogen finishen. Dat zou Bob zich duidelijk niet laten gebeuren.

In het Account Software Short Rally Kampioenschap ging de titel naar Ruurd Ochse en zijn navigator Jan-Albert Bosscha. Vooral Jan-Albert was dolgelukkig. “Hier heb ik 25 jaar op moeten wachten, ik ben echt superblij! “ De overwinning van de Conrad Twente Short Rally ging naar Ernst Kranenburg en Peter van Teunenbroek. Zij bleven met hun Mitsubishi Lancer EVO 8 de kampioenen slechts één seconde voor.

Arjen de Koning en zijn navigator Hein Verschuuren streden in de Condroz Rally in België. Daar werd de wedstrijd opnieuw op dezelfde weekend gehouden. Desondanks wisten ze voldoende punten op te bouwen voor het RNRK om zich kampioen te mogen noemen. Tweede stonden Piet van Hoof en Max Jacobs. Echter, zij zijn nog voorbij gestreefd door Kevin Kooijman en Hans van Goor. Piet en Max zakten daardoor naar de derde plaats terug.

De wedstrijd ging op zaterdag middag onder natte weersomstandigheden van start. Veel glij partijen waren het gevolg. Veel equipes moesten een beroep doen op het SuperRally systeem om de volgende dag weer van start te kunnen gaan.

 

De zondag begon met een licht zonnetje en alles zag er prima uit. Gaandeweg de dag sloeg in korte tijd het weer helemaal om en binnen enkele minuten lag Hengelo en omgeving onder een witte deken van hagelkorrels. Op dat moment was net Wouter Koenderink onderweg op de industrieproef in Hengelo. Stapvoets probeerde hij glijdend en glibberend de proef af te werken. Achter hem reden Bert Jan Prins en Jan Beumer. Zij beschadigden de achterkant van hun BMW door de gladheid. Verder rijden was geen optie. Vóór hen reden Jacco Hartog en Joyce Ruiter. Zij besloten de proef niet verder te rijden. Daarvoor was het té glad. Uiteindelijk wisten ze wél de titel in de klasse H15 op hun naam te schrijven. Joyce is daarmee de jongste navigator ooit.

Het duo van Hartog Rallysport kende een raar begin van deze proef. Hun start werd afgebroken en de proef werd tijdelijk stil gelegd. Een marshall raakte verwikkeld in een handgemeen met toeschouwers die zich op een niet voor publiek toegankelijke plek bevonden. De marshall had verzorging nodig en een medisch team werd de baan op gestuurd. Toen daarna het duo Hartog en Ruiter eindelijk konden starten werden de deelnemers verrast door een enorme hagelbui die binnen enkele minuten een dikke gladde laag hagelstenen op het wegdek achter lieten.

Een neutralisatie was de enige optie. De voorlaatste proef werd geannuleerd vanwege de hagel. De laatste proef, Bentelo, werd wél gereden. Vandaar reden de deelnemers naar het finish podium.

Minder ging de rally voor René Kuipers. Hij kwam niet verder dan de eerste klassementsproef. Technische problemen zorgden ervoor dat zijn Subaru Impreza S14 WRC niet verder kon. Minder was het voor Mats van den Brand en Eddy Smeets. Tussen de stop- en flying finish raakte het tweetal in volle vaart een boom. De Ford Fiësta R2 uit de stallen van Van Merksteijn raakte volledig vernield. Beide mannen hebben zich in een naburig ziekenhuis na laten kijken maar bleken niets aan de klap overgehouden te hebben.

Harry Kleinjan wist na de crash in Almelo zijn Porsche tegen alle verwachtingen in al snel weer rijklaar te krijgen.  Hij kreeg op de zaterdagavond toch technische problemen en moest de strijd staken. Het team heeft de Porsche weer rijklaar gekregen en via SuperRally kon op zondag weer gestart worden. De finish heeft het team echter niet kunnen halen.

 

Mobiele versie afsluiten