RallyNieuws
Henk Vossen & Erwin Berkhof - Ford Fiesta R5 - ADAC Rallye Deutschland 2018
Henk Vossen & Erwin Berkhof - Ford Fiesta R5 - ADAC Rallye Deutschland 2018

Henk Vossen behaalt doelstelling in ADAC Rallye Deutschland

Strijdlust

Ze gingen voor een plaats bij de eerste dertig deelnemers aan de ADAC Rallye Deutschland. Henk Vossen en Erwin Berkhof kwamen na vier dagen vol strijdlust als 28e over het finishpodium in Sankt Wendel. En daarmee is het voor de Limburgse rallyveteraan de beste prestatie ooit in een wereldkampioenschap rally.

Paplepel

Het was de 37e keer dat Henk Vossen aan de start kwam van de Duitse ronde van het WK Rallykampioenschap. De ervaren Tegelse rallyrijder wist dus wat hem te wachten stond maar toch is het nooit hetzelfde. Zo zat er dit keer een navigator op de bijrijderstoel waarmee Vossen nooit eerder had gereden. “Ik moet bekennen dat Erwin geweldig werk heeft geleverd. Dan kun je zien dat hij als zoon van een van de beste Nederlandse navigatoren het vak met de paplepel ingegoten heeft gekregen,” loofde Vossen zijn assistent. De equipe had het nodige te stellen met de wegen in het Moezelgebied, waarop de Ford Fiesta soms bij het remmen plotseling doorschoot. Gelukkig zonder ernstige gevolgen. “Het gebeurde allemaal op plaatsen waar het geen kwaad kon. Je schiet een stukje door, trekt de handrem aan, draait honderdtachtig graden en je kunt weer door. Alleen heb je dan natuurlijk wel even tijd verloren,” gaf Vossen te kennen, puttend uit zijn jarenlange rallyervaring. Die kwam op de tweede dag ook weer goed van pas. Halverwege de tweede klassementsproef kwam de regen met bakken uit de hemel, terwijl de Helichem Ford Fiesta juist op droogweer banden stond. Terwijl links en rechts auto’s tussen de wijnranken vlogen kwam Vossen als 37e over de finish. Zonder noemenswaardig tijdverlies. Henk Vossen reed sowieso een hele vlakke en snelle rally. Zo zette hij bij beide keren dat de beruchte Panzerplatte-proef werd gereden – met zijn 38 km veruit de langste van de rally – vrijwel dezelfde tijd op de klokken.

Succes

Henk Vossen en Erwin Berkhof kwamen naar de Moezelstreek met als doel een plaats onder de eerste dertig maar na de eerste lange dag stond er P40 achter hun naam. Op de tweede dag ging Vossen er nog eens goed voor zitten en rukte hij in een strak tempo op naar de 31e positie. Er restten toen op de laatste dag nog drie klassementsproeven van in totaal 72 km. Vossen zette nogmaals drie snelle tijden op de klokken waarmee de eindklassering op de 28e plaats een feit was. “Nog nooit ben ik in een WK Rally zo hoog geëindigd,” lachte de 73-jarige rallycrack, die zijn serviceteam direct bij het succes betrok: “Lou Ambaum en zijn mannen hebben weer perfect werk geleverd. Je kunt alleen hard gaan als de techniek in topconditie is. En dat was zo, dus mijn dank gaat ook naar hen uit.”

Voor het Helichem Rallyteam staat er met de Hellendoornrally van 14 en 15 september nog één krachtmeting op het programma: de finishronde van de Eurol R5 Rally Challenge.

Uitslag Deutschland Rallye klasse R5

1. Kopecky/Pavel (Tsj) 326 km, 18 KP’s in 3 uur 16.49.7
2. Rovanperä/Haittunen (Fin) op 3.8 sec.
3. Andolfi/Inglesi (It) op 18.1 sec.
4. Kreim/Christian (Dui, allen Skoda Fabia R5) op 50.9 sec.
17. Vossen/Berkhof (Ford Fiesta R5) op 32 min. 50.1

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com