RallyNieuws
Henk Vossen & Johan Findhammer - Ford Fiesta R5 - ELE Rally 2018
Henk Vossen & Johan Findhammer - Ford Fiesta R5 - ELE Rally 2018

Henk Vossen tevreden met vijfde plaats in ELE Rally

Koningsklasse

In de, rondom Eindhoven verreden, ELE Rally heeft Henk Vossen met zijn navigator Johan Findhammer een fraaie vijfde plaats in de R5 klasse behaald. De strijd in deze ‘koningsklasse’ van de nationale rallysport was bijzonder enerverend en werd beslist in het voordeel van de regerend kampioen Hermen Kobus. Op het erepodium werd Henk Vossen echter ook in het zonnetje gezet: hij vierde zijn vijftigste jubileum als rallycoureur.

Statuur

Honderdvijfenzeventig wedstrijdkilometers stonden de 53 deelnemende equipes aan de 54e editie van de Eindhoven-Luik-Eindhoven rally 2018 te wachten. Onder de inschrijvers zaten negen coureurs die met een R5 bolide aantraden. Waarmee deze relatief nieuwe klasse, die met hoogmoderne vierwielaangedreven rallybolides rijdt, nu echt statuur heeft gekregen. De grote massa’s toeschouwers zullen geen spijt hebben gehad van hun toegangskaarten voor de veertien klassementsproeven die de ELE Rally telde. Met name voorin het veld werd verbeten om de seconden gestreden, waarbij ook Henk Vossen zich niet onbetuigd liet. Al verliep de start allesbehalve voorspoedig. “Op het serviceterrein regende het lichtjes waarop ik besloot regenbanden te laten monteren. Dat bleek een verkeerde keuze want de drie klassementsproeven die we vervolgens moesten rijden bleken allemaal droog te zijn en regenbanden gaan je dan veel tijd kosten,” verklaarde Vossen, die zo al snel tegen een flinke achterstand aankeek. En het feit dat de tweede ‘boucle’ van drie KP’s in het donker moesten worden gereden werkte ook al niet mee. Een keer schoof de Ford Fiesta R5 van de Limburgse rallycrack op een onverhard stuk weg een stukje door, waarmee wat kostbare seconden verloren gingen. De Helichem equipe sloot de eerste dag dan ook af op de achtste plaats.

Gemoederen

De tweede etappe had op zaterdag acht KP’s in petto en onder een aarzelend zonnetje werd de R5-strijd onverdroten voortgezet. Deze keer zat het duo Vossen/Findhammer een stuk meer van voren, waarbij vijfde en zesde tijden regelmatig op de stopwatch verschenen. “Het ging echt goed. De samenwerking met Johan Findhammer liep als vanouds, vlekkeloos dus. We hebben in het verleden ook veel met elkaar gereden en Johan kent ons navigatiesysteem tot in de puntjes,” legt Vossen uit. Op de laatste KP liepen de gemoederen nog even hoog op. Een concurrent had motorproblemen en reed langzaam op de ideale lijn terwijl Vossen er niet voorbij kon. “Zoiets is not done in onze sport maar het gebeurt tegenwoordig wel vaker. Er heerst vandaag de dag een wat andere mentaliteit dan vroeger,” mopperde Vossen voordat hij het finishpodium opreed. Daar brak bij hem de zon door want hij werd verwelkomd met een grot bos bloemen. “Vijftig jaar actief als rallyrijder in de hoogste regionen. Dat zullen er maar weinig kunnen zeggen,” benadrukte wedstrijdleider Radboud van Hoek. “En vijftig jaar rallyrijden met uitsluitend vrijwilligers in mijn serviceteam. Dat is ook bijzonder,” voegde Vossen toe.

Uitslag ELE Rally klasse R5

1. Kobus/De Wild (Skoda Fabia R5) 175 km in 1 uur 48.19.0
2. Van Deijne/Verschuuren (Ford Fiesta R5) op 6.10.2
3. Debaeckere/Bostoen (Bel/Bel, Skoda Fabia R5) op 6.29.9
4. Van Loon/Scholtalbers (Skoda Fabia R5) op 7.07.0
5. Vossen/Findhammer (Ford Fiesta R5) op 8.53.3
6. Van Iersel/Visser (Hyundai i20 R5) op 9.39.3

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com