RallyNieuws
Hermen Kobus & Erik de Wild - Skoda Fabia R5 - Hellendoorn Rally 2015
Hermen Kobus & Erik de Wild - Skoda Fabia R5 - Hellendoorn Rally 2015

Hermen Kobus met vertrouwen aan de start in Ieper

Dit weekend wordt in Ieper de 5de manche van het Europees kampioenschap Rally gereden. De Kenotek Ypres Rally kan rekenen op een indrukwekkend sterk startveld, met een dertigtal wagens in de topklasse. Een van die topwagens is de Skoda Fabia R5 van Hermen Kobus en Erik de Wild, die resoluut mikken op een topresultaat. De voorbereiding in de Rally van Wervik was alvast veelbelovend.

Vorig jaar was Hermen Kobus niet van de partij in de Kenotek Ypres Rally, in afwachting van de levering van zijn Skoda Fabia R5. De honger om Freddy Loix het vuur aan de schenen te leggen en weer te mikken op een top 5 is dan ook bijzonder groot bij de piloot uit Lichtenvoorde.

“Vorig jaar was ik er niet bij en dat heb ik tijdens de verkenningen gemerkt, want heel wat proeven zijn ondertussen veranderd. We hebben ons echter goed voorbereid en we zijn klaar om er vrijdagavond meteen in te vliegen,” vertelt Hermen Kobus, die tijdens de Rally van Wervik uitgebreid testte om een goede afstelling te vinden voor de proeven in de Westhoek.

“We hebben in Wervik hard gewerkt aan de afstellingen. We begonnen met een basisafstelling van Skoda Motorsport en we hebben die verfijnd. In feite zijn we helemaal vanaf nul begonnen en op het einde van de dag zaten we weer bijna op de afstellingen die in de East Belgian Rally zo goed werkten. Met deze set-up hebben we een goede basis om vrijdagavond te starten.”

De strijd begint in feite donderdagavond al in Nieuwkerke, waar de ERC-piloten een toptijd trachten te rijden op de kwalificatieproef. Die tijd is bepalend voor de startvolgorde vrijdagavond. Natuurlijk mikt Hermen op een plaats in de top 15, want de eerste 15 piloten mogen vrijdagmiddag hun startpositie kiezen voor de eerste etappe van 7 klassementsproeven vrijdagavond.
“Om een of andere reden heb ik in Ieper nog geen goede kwalificatietijd gereden in Nieuwkerke. Ik zal proberen om daar verandering in te bregen,” lacht Hermen, die beseft dat het tempo weer heel hoog zal liggen.

“Ik heb in Gran Canaria gezien hoe snel Alexey Lukyanuk is op asfalt. Onderschat hem niet, maar in Ieper is het toch een ander verhaal. De proeven zijn heel specifiek en vooral het diep snijden is een specialiteit van de Belgen. Twee jaar geleden kwamen we nog een fractie tekort met onze Fiesta S2000. Dit jaar zijn we heel goed gewapend met onze Skoda Fabia R5. We kunnen met gelijke wapens strijden.”

Van een gebrek aan ritme zal niet veel te merken zijn. In de Rally van Wervik was Hermen Kobus meteen in strijd met achtvoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen en Bernd Casier, twee kleppers in Ieper. Hermen eindigde op de tweede plaats, achter Tsjoen, maar voor Melissa Debackere en Bernd Casier, twee andere concurrenten in Ieper.
“Het ging in de loop van de dag steeds beter en in de derde ronde, voor het begon te regenen, draaiden we snelste tijden, dus we kijken met vertrouwen uit naar de start….”

Het serieuze werk in Ieper begint vrijdagavond om 16h54 met de eerste chronorit in Dikkebus. Zaterdag omstreeks 22h33 zal de winnaar na 17 intensieve en uitdagende klassementsproeven gehuldigd worden op het podium.

foto: archief

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com