RallyNieuws
Troela
Troela

IQ, Achterhoek en Stikstof

Het was ergens dit voorjaar dat het nieuws voorbijkwam. Het was tijd voor iets nieuws. Ik las het bericht en met elk woord groeide mijn enthousiasme. Het grote wachten kon beginnen. Zoals het gezegde luidt, wachten duurt lang, dus duurde het wachten lang anders zou het een onzinnig gezegde zijn. Het voorjaar veranderde in een veel te hete zomer die overging in de herfst en uiteindelijk was het dan afgelopen week zover. Resistance, de nieuwe dubbel-cd van mijn favoriete band IQ plofte op de mat en het wachten was niet voor niets geweest.

Het was ergens dit voorjaar dat het nieuws voorbijkwam. Het was tijd voor iets nieuws. Ik las het bericht en met elk woord groeide mijn enthousiasme. Maar er groeide een sprankje achterdocht ergens in mijn brein. Waar was mijn oude, vertrouwde papieren agenda? Even bladeren tot ik op de dag die het was uitkwam. Nee, het was toch geen 1 april. Dus het grote wachten kon beginnen. Zoals het gezegde luidt, wachten duurt lang, dus duurde het wachten lang anders zou het een onzinnig gezegde zijn. Het voorjaar veranderde in een veel te hete zomer die overging in de herfst en uiteindelijk was het dan afgelopen week zover. De allereerste Berkellandrally werd verreden en het wachten was niet voor niets geweest.

Zaterdag 5 oktober 2019 gaat de geschiedenisboeken in als de dag dat er in Nederland een nieuwe rally werd verreden. Zeer waarschijnlijk gaat deze gebeurtenis niet de leerboekjes op school in maar wordt zeker wel opgenomen in de (figuurlijke) rallyboeken, zoals deze column.

Zaterdag 5 oktober 2019 gaat de geschiedenisboeken in als de dag dat er in Nederland een nieuwe rally werd verreden. Deze zin is voor de doorsnee Nederlander misschien onbetekenend, niet nieuwswaardig of eentje in de categorie nou en? Maar voor een rallyfan is de zin heel bijzonder. Een nieuwe rally: er verdwijnen de laatste jaren alleen maar wedstrijden om mij onbekende redenen. Ik laat het deprimerende lijstje achterwege, u kunt het zelf wel bedenken.

Tijd om de zin te ontleden.
In 2019: waar het milieu (terecht) steeds belangrijker wordt.
In Nederland: waar er (terecht) steeds kritischer naar ons gedrag op dit hele kleine stukje aarde wordt gekeken en stikstof opeens op ieders lippen ligt. Zeg eens eerlijk, wist u precies wat het was?
Een nieuwe rally: een nieuw autosportevenement zonder dat het elektrische auto’s betreft (terecht).
Als dat niet bijzonder is?

Zaterdag 5 oktober 2019 toog ik naar Eibergen, waar ik nooit eerder geweest was en zelfs op de kaart heb moeten opzoeken waar het precies lag. Het was veel verder rijden dan ik verwacht had maar nieuwe initiatieven moet je, als het even kan, als rallyfan met jouw aanwezigheid steunen. Daar in de Achterhoek heb ik genoten van mooie proeven en een puike organisatie. Marijn Visser en zijn team hebben iets neergezet waar ze trots op kunnen zijn. Zelfs Pluvius, de god van de regen, besloot dat er op de voorafgaande vrijdag genoeg regen was gevallen en was opvallend afwezig op de mooie zaterdag, een onverwacht en verdiend cadeautje voor de organisatoren. Jim en Jouri wonnen de wedstrijd die door het testende duo Kevin en Hein lekker spannend werd gemaakt. Elke deelnemer was onderdeel van een heel klein stukje nieuwe geschiedenis. De dag smaakt naar meer, veel meer. Volgend jaar (hopelijk) weer?
Met Resistance heeft IQ weer een klassieker gemaakt. De cd smaakt naar meer, veel meer. Ik kan wel roepen volgend jaar (hopelijk) weer maar aangezien de groep eens in de vijf jaar een nieuwe cd, en bijna per definitie een meesterwerk, uitbrengt, over vijf jaar (hopelijk) weer?

tekst: Troelatalk

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com