RallyNieuws
Jan Poortman & Martijn Ebben - Ford Fiesta R2 - ELE Rally 2019
Jan Poortman & Martijn Ebben - Ford Fiesta R2 - ELE Rally 2019

Jan Poortman tevreden met resultaat in klasse

Afgelopen weekend werd rondom Eindhoven de 55e editie van de ELE Rally verreden. Een 16-tal klassementsproeven, met in totaal zo’n 180 wedstrijdkilometers, lonkten vele deelnemers naar Brabant om aan deze wedstrijd deel te nemen. Zo ook het team van JM Rallysport. Rijder Jan Poortman en navigator Martijn Ebben streden mee met de Ford Fiesta R2. Zij streden mee in de klasse RC4 en wisten daarin de derde plaats te behalen.

Voorzorg

“Het is voor ons de tweede wedstrijd met deze auto,” begint Jan. “Na de Visual Art Rally hebben we weinig aan de auto hoeven doen. Er was alleen een aandrijfas gebroken en uit voorzorg hebben we ze allebei vervangen. Daarnaast hebben we een aantal kleine zaken, zoals bijvoorbeeld de zitpositie aangepast.”

Sporen

Het parcours bestond voor ongeveer 20% uit onverharde ondergrond. Niet alleen de rally, de Shortrally en de Historics reden hierover, ook een flink aantal deelnemers uit de Cross Country. “Met hun grote, zware en krachtige terreinauto’s die normaliter in woestijnraces als een Dakar Rally te vinden zijn, trokken zij een zware wissel op het onverhard,” laat Jan weten. “Wij zaten vaak met onze bodemplaat op de grond, zo diep waren de sporen.”

Schakelstang

Desondanks is het team tevreden over het verloop van de wedstrijd. “We hebben lekker veel kilometers kunnen maken. Daarbij hebben we weer veel geleerd, niet alleen van de auto maar ook van elkaar. Het was tenslotte ‘slechts’ onze tweede wedstrijd samen. Het was een zware wedstrijd die we goed overleefd hebben. We hebben op de klassementsproef bij Wintelre problemen gekregen met onze versnellingsbak. We hebben de bak handmatig in de tweede versnelling gezet. Met tiewraps hebben we de gebroken schakelstang vastgezet en voorzichtig zijn we de proef, nadat het publiek ons uit het maïsland heeft geduwd, uitgereden. We hadden gelukt dat we direct naar de aansluitende service konden rijden om dit probleem op te lossen.”

Sport

Tot aan die bewuste klassementsproef hebben we in onze klasse steeds op de tweede plaats gereden. We hebben daar zoveel tijd verloren dat we naar de derde plaats zijn afgezakt. Dat is natuurlijk jammer maar het is en blijft een mechanische sport. Gelukkig is ons verdere pech bespaart gebleven en konden we met deze derde plaats in onze zak ’s nachts weer huiswaarts keren.”

De komende weken bereidt het team zich voor op de volgende wedstrijd. Dan staat namelijk de Vechtdalrally op het programma. Deze ééndaagse wedstrijd wordt op 15 juni rondom Hardenberg verreden. “Dat soort ééndaagse wedstrijden past eigenlijk beter in mijn agenda,” vertelt Jan. “Of ik volgend jaar opnieuw de ELE Rally zal gaan rijden is nog onzeker. De ELE Shortrally zou dan toch de voorkeur hebben denk ik, maar dat zie ik volgend jaar wel weer. Nu gaan we ons voorbereiden op de Vechtdalrally. Daar liggen acht klassementsproeven op ons te wachten.”

tekst: RallyNieuws

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com