RallyNieuws
Troela
Troela

Keukentafelgesprek

‘Is het lang geleden, is het lang geleden’, zong Getty van Teach-In in 1975. Na een uitgebreid onderzoek was er een antwoord. Het was alweer negen jaar geleden en, omdat Ieper er dit jaar niet in zat, was het wel weer eens tijd om, als vervanger van de rally van de Kattenstad, af te reizen naar St. Vith voor een bezoek aan de East Belgian Rally.

Een week na de prachtige overwinning van Jasper en Lisette, was het Eva (de stem van de TomTom) die riep: ‘na driehonderd meter rechtsaf, daarna bestemming bereikt. Een knus klein huisje, met parkeergelegenheid voor precies twee auto’s. Hoe handig. Waar moest de sleutel worden afgehaald? Op nummer 20. Even rondkijken, wat toevallig. Dat is precies aan de andere kant van de straat. Een paar trappen op, richting het hoger gelegen huis. Aanbellen en wachten maar er gebeurt niets. Terug naar de auto. Is er ook een telefoonnummer?

Een stem roept. De deur van nummer 20 is open en er staat een man. Hij wenkt en nodigt uit voor koffie met koek aan de keukentafel. De man loopt moeizaam en met behulp van een stok naar het koffiezetapparaat. Lekker langzaam loopt de koffie door. De geur ervan vult langzaam de op typisch Duitse wijze ingerichte keuken. Zijn vrouw deed altijd het vakantiehuis maar zij overleed 5 jaar geleden. Nu doet hij het, tachtig jaar oud, met een beschadiging in zijn been. Daarom loopt hij zo moeilijk. Hij schenkt de koffie in en gaat ook aan de tafel zitten.

Een gesprek begint, de taal is Duits, logisch omdat de Belgen hier Duits spreken. De man vraagt waarom we hier zijn. Vanwege de rally. O ja. Hij was vanochtend nog in St. Vith en er was van alles te doen. Verder zegt hij niets over de rally. Het gesprek gaat over andere dingen. De koffie is heerlijk, net als de koekjes met stukjes chocola.

De tweede bak koffie wordt ingeschonken. Neem nog een koekje. Weten jullie dat hier vlakbij een bekende rallyrijder geboren is? De vraag komt uit de lucht vallen. Wie is dat ook alweer? O, natuurlijk. Thierry Neuville natuurlijk. De oude man vertelt over de rallyheld. Die heeft vlakbij een bedrijf, boven op de heuvel met de eenzame windmolen. Hij vertelt over de prestaties van Neuville in het wereldkampioenschap van de vorige jaren. Hij is bang dat Thierry geen kampioen wordt dit jaar. Hij vertelt over de prestaties van de jonge Belg in Turkije. Hij weet duidelijk heel veel van zijn snelle streekgenoot. De koffie is op. Het zou vandaag droog blijven, morgen kan er wat regen vallen weet de man te vertellen. Als je vroeg wakker bent kijk dan even over de landerijen naar de kerktoren van het nabijgelegen dorp. Vaak is er mist in de weilanden en zie je alleen de spits er bovenuit steken. Dat is mooi om te zien. Veel plezier. Hij zwaait en doet de deur weer dicht.

Als je zoals ik al even meeloopt in de rallyfanwereld en regelmatig een slaapplaats elders boekt, kom je diverse mensen tegen die je een rustpunt bieden in een door tijd geregeerd rallyweekend. Uiteraard wordt er vaak gevraagd waarom je in de regio op bezoek bent. Rally is dan het standaard antwoord. Dat levert regelmatig wazige blikken op. Je weet zeker dat de huisbaas (m/v) niet weet waar je het over hebt. Sommige laten het erbij, anderen vragen wat dat eigenlijk is, rally. Een heel enkele enkeling weet wat rally is en dat er een rally is. Daarom ga ik er altijd vanuit dat de huisbaas onwetend is van mijn grote hobby.

Het keukentafelgesprek was daarom zo verrassend omdat de oude man precies wist waarom ik de lange reis naar zijn keukentafel had gemaakt. Dat was een heel mooi moment in een geslaagd rallyweekend met fantastische proeven en de nodige regen.

Waarom heeft het in vredesnaam 9 jaar geduurd voordat ik hier weer terugkwam? Het was lang geleden, veel te lang geleden. Daar ga ik volgend jaar iets aan doen.

bron: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com