RallyNieuws
Troela
Troela

Kleine jongens worden groot (en winnen Hellendoorn)

Het moet ergens in 2002 of 2003 zijn geweest dat ik hem voor het eerst ontmoette. Ik was met een groep (rally)vrienden bij een of andere rally en er hingen wat kleine jongens bij ons in de buurt rond. Ze vonden onze groep van bijna veertigers, een beetje raar, een tikje luidruchtig en met vele lachsalvo’s, op de een of andere manier interessant. Ze moeten vast gedacht hebben wat zijn dat vreemde oude mensen met de leeftijd van onze ouders. Een van die kleine jongens kwam uit Barneveld en heette Martin.

Als rallyfan leer je in de loop van de tijd veel mensen kennen. Dat gaat vanzelf achter het lint en op de diverse serviceterreinen. Op een dag ging Martin op vrij jonge leeftijd navigeren. Het was de eerste persoon die ik kende die in de rallysport begon. In de loop der tijd heeft hij talloze rijders de juiste weg gewezen in binnen- en buitenland en ook zelf een aantal keer een rallyauto bestuurd. Hij reed ook diverse keren met zijn vader Karel die wij Snortier noemden om hen te onderscheiden van zijn zoon, die, u raadt het al, snorloos door het leven ging.

In de loop van de tijd werd de kleine jongen langzaam een groter en ouder. Op een dag kwam ik er achter dat Martin op dezelfde dag geboren is als ik. Dat schept een band. Het werd nog veel uitzonderlijker op 25-8-2013, de dag dat ik 50 werd en hij precies de helft dus 25. Trouwens kijkt u eens naar de datum. Ziet u het ook of is dat alleen voorbehouden aan cijferfetisjisten als ik? Inderdaad, 20 plus 13 min 8 is…….25! Dat kan geen toeval zijn.

Al die jaren heb ik Martin gevolgd. Regelmatig maken wij een praatje en zwaaien we naar elkaar op de proeven. Ergens achter het lint in een weiland bij volgens mij de GTC maakte ik ook kennis met de derde generatie Nortier. Dat wordt vast weer een rallydeelnemer. Wie weet met zijn vader als navigator. Dan moet Martin wel een snor laten staan, dat is eenvoudiger voor het onderscheid van navigator en rijder.

Afgelopen weekend was ik niet in Hellendoorn. Maar hij stond wel aan de start met zijn huidige rijder Gert-Jan Kobus (die wij altijd kleintje Kobus noemen om hem te onderscheiden van zijn oudere broer Hermen). Ze wonnen na een uitermate spannende secondestrijd de misschien wel bekendste rally van Nederland. Bravo! Gefeliciteerd!

Het is niet onlogisch dat kleine jongens groot worden, dat is normaal. Maar dat ze Hellendoorn winnen dat is een puike prestatie en zeker niet vanzelfsprekend. Daar kunnen veel kleine jongens (en meisjes) over dromen maar er zijn er maar heel weinig die kunnen zeggen dat ze het ook echt gedaan hebben.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com