RallyNieuws
Audi Quattro S1

Legendarische Pikes Peak als thema in ADAC Eifel Rallye Festival 2018

Ieder jaar, tijdens de feestelijkheden waarbij men in Daun de historie van de rallysport opnieuw beleeft, is er een bijzonder thema. Voor de komende editie van het ADAC Eifel Rallye Festival heeft de organisatie gekozen voor de Pikes Peak International Hill Climb. In de Amerikaanse staat Colorado proberen de deelnemers zo snel mogelijk het 20 kilometer lange parcours op de 4301 meter hoge berg Pikes Peak in de Rocky Mountains te bedwingen. De start ligt op 2862 meter hoogte en met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% en na 156 bochten hebben de deelnemers een hoogteverschil van 1439 meter overwonnen. In de jaren tachtig werd deze wedstrijd volledig op een onverharde ondergrond verreden.

Invloed

Deze wedstrijd heeft ook een belangrijke invloed op de rallysport gehad. “Nadat de Groep-B auto’s uit het wereldkampioenschap rally werden geweerd, vonden ze op Pikes Peak een nieuw tehuis,” weet Reinhard Klein uit eigen ervaring. Hij is mede-organisator van het ADAC Eifel Rallye Festival en voorzitter van de vereniging Slowly Sideways, een vereniging van eigenaren van historische rallyauto’s. Zelf was hij er destijds als fotograaf bij. “Destijds werden de Groep-B auto’s van o.a. Lancia, Audi, Peugeot, Ford en Austin Rover tot op de limiet gereden en zo willen we ze ook naar de Eifel halen. Bij de selectie van deelnemers letten we, net als bij de overige deelnemers, op originaliteit of zo origineel nagebouwde replica’s. De Pikes Peak auto’s zullen twee van te voren vastgestelde klassementsproeven rijden. Ze starten op de vrijdagavond op de rondkoers proWin Hilgerath en op zaterdag de tweede keer Risselberg.” Legt Reinhard Klein uit.

Audi

De inschrijvingen zijn nog maar net geopend maar inmiddels is wel bekend welke auto’s in het kader van het Pikes Peak thema acte-de préséance zullen geven. Bij Audi gaan namelijk de deuren van haar museum open en brengt twee originele winnaarsauto’s naar Daun. Zo is er de Audi Sport Quattro waarmee Michèle Mouton in 1985 won en de Audi S1 Pikes Peak, ofwel de über S1. In deze auto was het Walter Röhrl die in 1987 de 600pk sterke auto naar de overwinning reed. De auto waarin Michèle Mouton reed zal door Harald Demuth worden gereden. Daarnaast was er sprake dat Walter Röhrl zelf de S1 Pikes Peak zou gaan besturen. Dat blijkt echter helaas niet het geval. Walter heeft elders andere verplichtingen. De honneurs worden nu waargenomen door Wolf-Dieter Ihle.

Samen

Ook zal een Audi Quattro S2 uit 1983 gaan deelnemen. Deze zal worden bestuurd door de Amerikaan John Buffum. De Pikes Peak heuvelklim werd in de jaren tachtig zes maal door Audi gewonnen. De auto’s die daarvoor verantwoordelijk waren, komen dit jaar in Daun voor het eerst weer samen.

Bimotor

Uit de stal van Wolf-Dieter Ihle komt nog een bijzondere auto. Hij neemt, naast de Audi, ook de Volkswagen Golf Bimotor mee. Deze auto heeft twee motoren en werd destijds door toenmalig Europees kampioen Jochi Kleint gereden. Tijdens de restauratie kwam zelfs nog de nodige kilo’s zand uit Colorado uit de auto.

Uitdaging

Ook in Oostenrijk zullen de lampen, in de werkplaats van Erich Müller, tot aan het festival niet meer uit gaan. Het was Peugeot die de uitdaging met Audi aanging. In 1987 daagden ze Audi uit met drie exemplaren van de 405 T16. Deze auto’s bestaan helaas niet meer. Twee werden in 1988 omgebouwd en de derde werd ingezet in de rallycross. Müller bouwt een 205 T16 Pikes Peak replica op. De allereerste keer dat deze auto zal gaan rijden, zal tijdens het festival zijn.

Wieg

De Brit Mark Rennison brengt een originele Ford RS200 mee naar Daun. Hij heeft met deze auto aan de “Race to the Clouds’ deelgenomen. Zijn deelname werd geïnitieerd door de veelvuldig deelnemer John Wheeler, die bij Ford ook aan de wieg stond van RS200 project. De voorzitter van het organisatiecomité, Otmar Anschütz, is trots op de Pikes Peak startlijst. “Er zijn nog gesprekken gaande, dus het kan zomaar gebeuren dat er nog een aantal mooie inschrijvingen bij komen.”

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com