RallyNieuws
Martin van den Brink - Dakar 2015

Martin van den Brink wervelt door de duinen

Tekst: Mammoet Rallysport / Foto: onbekend

Mammoet Rallysport terug in top tien
Martin van den Brink heeft zijn liefde voor de duinen bekroond met een zevende plaats in de vierde etappe van de Dakar Rally. De Harskamper wervelde door zijn optreden rond Copiapo naar de tiende plaats in het algemeen klassement. “In de duinen ging het echt geweldig.”

Van den Brink mocht woensdagochtend de Renault-truck als elfde naar de startstreep rijden. “Na twee top tien klasseringen werden we gelukkig naar voren geplaatst,” aldus de rijder, die normaal als 21e had moeten starten (op basis van de derde etappe).

“Hele nacht doorgewerkt”
De Renault van Mammoet Rallysport stond weer okselfris aan het vertrek, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “De monteurs hebben de hele nacht doorgewerkt. Woensdagochtend om 7.00 uur was de truck klaar.” Met een verse turbo, nieuwe schokbrekers en nog handenvol nieuwe onderdelen trokken Martin van den Brink, Peter Willemsen en Richard Mouw de Andes over. De rallykaravaan verplaatste zich woensdag naar Chili.

“Bokkenpad met veel gaten en hobbels”
De rit over 174 kilometer, na een verbindingsstuk van 594 kilometer, bezorgde de Harskamper in eerste instantie nog wel wat hoofdbrekens. “De vering is enigszins provisorisch gerepareerd. We hebben net niet de juiste setting kunnen vinden. Vooral de eerste 100 kilometer had ik het lastig. We reden weer over zo’n ‘bokkenpad’ met veel gaten en hobbels. Maar gelukkig leverde dat geen problemen op.”

De mannen van Mammoet Rallysport kozen woensdag het juiste oorlogsgebied uit. “Op het eerste stuk moest ik bijvoorbeeld Marcel van Vliet en Wuf van Ginkel laten gaan. Ik wilde zonder schade bij de duinen aankomen.” Van den Brink had gezien dat Gerard de Rooy dat iets minder goed had gedaan. “Hij stond met een kapotte achteras in een rivierbedding. Ik denk dat hij uit de rally is,” aldus Van den Brink, die nog voor het donker ‘thuis’ was.

De tactiek slaagde. Van den Brink koos vervolgens het hazepad en zag zijn genoemde concurrenten pas weer terug in het bivak in Copiapo. “Het was geweldig om in de duinen Marcel en Wuf, die bleef steken op een duin, te passeren. We vlogen vervolgens ook nog langs Kolomy en dat leverde een zevende positie op.”
Goed navigatiewerk

Voor Peter Willemsen lag er woensdag de schone taak om zijn stuurman door de duinen te loodsen. De 48-jarige navigator uit het Belgische Loenhout liet zien waarom Van den Brink zo graag met de ervaren co-piloot in zee gaat. De navigator, in het dagelijks leven kraanchauffeur in de haven van Antwerpen, loodste de Renault equipe moeiteloos door de duinpannen. “Peter heeft het weer verschrikkelijk goed gedaan. We rijden voor de zesde keer samen en dat werpt zijn vruchten af,” aldus een tevreden Van den Brink.

Over de komende dagen is de coureur van Mammoet Rallysport heel duidelijk. “We moeten ons ‘koppie’ er bij houden en de auto zien te sparen. We krijgen ook nog een marathonetappe en daar willen we ook een frisse auto hebben. We zijn tot nu toe echt heel tevreden, maar moeten geen gekke dingen. We zijn namelijk bezig aan een project en dit eerste jaar is een leerschool. Iedere dag dat we meestrijden leren we weer meer over de truck en die ervaring komt ons volgend jaar weer van pas.”
De vierde etappe van Chilecito naar Copiapo werd gedomineerd door de Russen. Het Kamaz-team (Nikolaev, karginov en Mardeev) legde iedereen haar wil op. Martin van den Brink moest 27 minuten en 5 seconden prijsgeven op de ontketende Kamaz-trein.

In het algemeen klassement is de brigade van Mammoet Rallysport nu tiende. De achterstand van 1 uur 10 minuten en 19 seconden biedt nog alle perspectieven voor een positieverbetering.
Snelle assistent Pascal de Baar kwam woensdagavond (plaatselijke tijd) als 21e binnen en is in het het algemeen klassement 23e.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com