RallyNieuws
Mats van den Brand - Ford Fiesta R2 - Rally van Polen 2015

Mats van den Brand strijdend ten onder in Polen

Rallyrijder Mats van den Brand toonde dit weekeinde zijn talent tijdens de WK-Rally van Polen. De 24-jarige coureur van Verkooijen Rally Sport lag met zijn Belgische navigator Martijn Wydaeghe lange tijd op koers voor de derde plaats in de Drive Dmack Fiesta Trophy. Een fout op de voorlaatste klassementsproef zorgde voor vroegtijdige uitval.

Al tijdens de test voor de wedstrijd voelt Mats van den Brand zich thuis op de snelle zandwegen in noordoost Polen. Het KNAF-talent kan zich tijdens de tweede ronde van de Drive Dmack Fiesta Trophy talentenklasse direct meten met drie zijn meer ervaren concurrenten Tom Cave, Max Vatanen en Marius Aasen.

Na de showproef op donderdagavond begint op vrijdag het echte werk op de zeer snelle gravelwegen. Mats van den Brand imponeert door op de vijfde klassementsproef over liefst 39,12 km de tweede tijd te noteren. Een proef later is de rijder uit Sint-Oedenrode zelfs de snelste van alle rijders in de Drive Dmack Fiesta Trophy. Een mijlpaal voor Mats.

Snelste tijd
“Deze snelste tijd is een geweldige stimulans voor Martijn en mij. Een bevestiging dat we na de eerste rally in Portugal zijn gegroeid”, vertelt de rijder die dit seizoen rijdt met steun van KNAF Talent First, M-Sport en Verkooijen Rally Sport. Het zorgt ervoor dat de Nederlands-Belgische equipe de tweede dag besluit als nummer drie in de tussenstand van de Drive Dmack Fiesta Trophy.

Dankzij constant presteren op de lange zaterdag behouden Mats en Martijn lange tijd de derde plaats in het tussenklassement vast. Aan het einde van de dag komt de Fin Max Vatanen (zoon van ex-wereldkampioen Ari Vatanen) met een minimale marge langzij. Na 17 proeven bedraagt de achterstand slechts vijf tellen.

In de aanval
Op de slotdag besluiten Mats en Martijn na overleg met begeleider Nelis Verkooijen op jacht te gaan naar de derde plaats. Een belangrijke troef bij de aanval is de uitgekiende bandenstrategie: als enige duo in de top 4 hebben Mats en Martijn nog een set volledig nieuwe banden tot hun beschikking. Op de voorlaatste proef over 14,6 km gaat het mis: een snelle bocht staat niet goed omschreven in de pacenotes.

Mats en Martijn raken van de weg met hun Ford Fiesta R2, stappen ongedeerd uit, maar kunnen niet verder. “De bewuste bocht kneep en dat stond niet in mijn notes. Ik ging er te hard in en dus vlogen we er uit”, analyseert de 24-jarige rallyrijder nuchter. “Omdat we perse derde wilde worden reden we op 100%. En dan moet alles kloppen. Helaas was dat niet zo. In Finland krijgen we weer een kans en daar kijk ik nu al naar uit.”

Navigator Martijn Wydeaghe vult aan: “We hebben vrijwel de hele rally toptijden genoteerd op dit zeer snelle parcours. En dat in onze tweede gezamenlijke wedstrijd én tweede rally op onverhard. We hebben hier in Polen weer een grote stap voorwaarts gemaakt wat betreft vertrouwen en snelheid. Het is jammer dat één puzzelstukje ontbrak. En daarvoor zijn wij vandaag afgestraft. Dat hoort soms bij rallysport op een hoog niveau.”

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com