RallyNieuws
TonTrans Ton van Genugten - Dakar 2015

Met samengeknepen billen door listigste proef van deze Dakar

Bron: TonTrans Dakar

Dat hadden ze even niet verwacht, dat de voorlaatste etappe van de Dakar 2015 zo’n venijnige zou zijn. De mannen van TonTrans legden het grootste deel van de bijna 300 kilometer af met samengeknepen billen, omdat de remmen steeds te heet werden en zodoende hun werk niet meer deden. Drie keer schoot de truck rechtdoor in een bocht. Het liep gelukkig goed af.

Het doel van Ton van Genugten, Anton van Limpt en Eric van Gemert was om de elfde plaats in het algemeen truckklassement te verdedigen. Daarin slaagden ze, maar het ging niet zonder slag of stoot. “Het was heel spannend,” vond navigator Anton van Limpt. “Allemaal krappe, blinde bochten, waarvan je niet weet wat er achter zit. Ontzettend link. Voor ons was dit de zwaarste etappe van de Dakar, of toch ten minste de listigste. Ik denk dat niemand had verwacht dat er op zo’n een na laatste proef nog zoveel zou gebeuren: de ene na de andere truck stond stil met pech, lag op de kant of stond aan de verkeerde kant van een bocht. Het was één grote bende.”

Ook de TonTrans-truck ging drie keer rechtdoor: een keer dwars door een hek het weiland in, een keer een greppeltje in en een keer tegen een berg op. In het bergachtige terrein met kronkelende smalle paden met talloze afdraaiende, blinde bochten die bezaaid lagen met stenen werden de remmen te heet. Het lukte niet om de temperatuur naar beneden te krijgen. Van Genugten moest daarom noodgedwongen het tempo laten zakken om de motorrem te kunnen gebruiken en grote ongelukken te voorkomen. Pas in de laatste 60 kilometer waren de remmen weer genoeg afgekoeld om lekker door te kunnen rijden. Op dat gedeelte pakte Van Genugten dan ook genoeg tijd terug om van de zeventiende naar de twaalfde tijd te rijden.

Zijn directe concurrent in het klassement, Jos Smink, wist 21 seconden in te lopen. Ook Smink ging een keer rechtdoor en kon ternauwernood een overstekende koe ontwijken. Het verschil tussen de twee is nu 1 minuut en 32 seconden, met nog 174 kilometer tegen de klok te gaan in de laatste etappe.

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com