RallyNieuws
Willem Wouter Overbeek & Christiaan van der Rijsen - Renault Clio Rally5 - Hellendoornrally 2023
Willem Wouter Overbeek & Christiaan van der Rijsen - Renault Clio Rally5 - Hellendoornrally 2023

Nard Ippen wint Hellendoornrally maar Overbeek is kampioen

Tijdens de vijfde en laatste ronde van Motul Clio Rally Trophy zijn de beslissingen gevallen. Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen toonden zich dit seizoen de snelsten in zowel de Rally5 categorie als het Algemeen kampioenschap en mochten zich zaterdagavond voor het talrijke publiek in Markelo laten kronen tot Motul Clio Rally Trophy kampioenen. Jeroen Klein Kromhof en Jouri Dockx hadden zich eerder al verzekerd van de titel in de Rally4 categorie.

De Hellendoornrally presenteert zichzelf dit jaar als ‘Misschien wel de mooiste rally van Nederland’. Het publiek pikte dit goed op en kwam in getalen op het evenement af. Zowel op het serviceterrein als de proeven was het ‘on-Nederlands’ druk. Die drommen mensen werden getrakteerd op mooie autosport met maar liefst elf Renault Clio’s Rally5 die de strijd met elkaar aanbonden.

Sterk startveld

In dit sterke startveld was Nard Ippen de snelste. Ippen rijdt dit jaar vooral in België maar pakt ook enkele Nederlandse wedstrijden mee en dat doet met verve. “Het was eigenlijk best een makkelijke wedstrijd” licht hij toe “niet vanwege de proeven, die waren echt mooi en uitdagend. Maar we hadden alles goed voor elkaar. De auto liep perfect, alles eromheen klopte, dan is het heerlijk rijden omdat je je daar volledige op kunt richten.” Vooruitkijkend naar volgend seizoen lijkt het erop dat Ippen zich weer voornamelijk over de Belgische grens op de proeven zal begeven maar dat navigator Mark Bierbooms het stuur overneemt en in de Nederlandse Motul Clio Rally Trophy gaat rijden.

Achter Ippen nestelt Overbeek zich al snel op de tweede plaats. Ondanks dat Overbeek uit de omgeving komt kent hij de proeven niet goed, dus echt thuisvoordeel heeft hij naar eigen zeggen niet. Hoewel hij gebrand is op een goed resultaat in zijn thuiswedstrijd, heeft hij een groter doel. “Natuurlijk zou het mooi zijn om hier te winnen, maar dat vind ik nu niet belangrijk. We zijn hier om de titel binnen te halen.” Daar slagen Overbeek en Van der Rijsen in waarbij laatstgenoemde zich niet eens heel erg hoeft in te spannen om zijn coureur in toom te houden. “We hebben echt ons eigen tempo gereden en dat ging eigenlijk verrassend soepel. Vrijdagavond een paar kleine momentjes gehad en direct tegen elkaar gezegd dat risico gaan we niet nemen. Daarna ging het vlekkeloos.” Een titel smaakt natuurlijk naar meer en hoewel de plannen nog niet definitief zijn bevalt de Renault Clio en de Motul Clio Rally Trophy Overbeek dermate goed dat de kans groot is dat we hem volgend jaar terugzien.

Voor de wedstrijd voerde Elbert Deij en Nadia Muilwijk het Algemene klassement nog aan, maar omdat Overbeek al een schrapresultaat had genoteerd wisten ze al dat het lastig zou worden om die plek vast te houden. Deij kon bij de finish dan ook leven met het resultaat. “We konden eigenlijk alleen maar winnen als Willem een foutje zou maken en uit zou vallen. Dat gunnen we hem natuurlijk absoluut niet. Willem was gewoon het snelste dit jaar dus hij is de verdiende kampioen.”

Jasper en Miranda Cuppens reden niet hun beste wedstrijd van het seizoen maar vermaakten zich weer opperbest in de Clio. Ook in hun tweede wedstrijd met de nieuwe auto gaf hij geen krimp waardoor ze optimaal konden genieten van het rijden. Met hun constante prestaties leggen ze in het klassement van de Motul Clio Rally Trophy beslag op een mooie derde podiumplaats.

Nog een rondje

Achter Nard Ippen, die vierde in de eindschikking eindigt, worden John Coumans en Renaldo Lier vijfde. Hoewel de snelheid er het hele jaar goed in zit zijn zij de equipe die het meeste last heeft van het pechduiveltje. In Hellendoorn loopt alles goed maar op zaterdagochtend komt Coumans moeilijk in het ritme. “Het voelde niet echt langzaam, maar de tijden waren niet goed.” Naarmate de dag vordert gaat het steeds beter lopen. Bij de finish besluit hij dan ook “Jammer dat het afgelopen is. Het was heel mooi, van mij zouden we nog wel een rondje mogen rijden.” De zesde plaats in het kampioenschap gaat naar Esmee den Hartigh en René Bril die bij de finish vooral een dankwoord aan hun team richten. Op vrijdagavond gaat het duo over de kop en het team van WDM Motorsport moet tot in de kleine uurtjes doorwerken om de auto weer gereed te maken. Dat lukt waardoor Den Hartigh de wedstrijd toch uit kan rijden. “Onwijs bedankt jongens, echt een topprestatie” klinkt het dan ook dankbaar.

Henri Kamphuis rijdt niet alle wedstrijden en moet ook bijna de Hellendoornrally laten. Een aantal weken voor de wedstrijd moet hij nog onder het mes wegens een blindedarmontsteking “maar mijn thuisrally wilde ik natuurlijk absoluut niet missen.” Op karakter knokt Kamphuis zich dan ook door de wedstrijd waarbij hij en passant ook nog enkele toptijden noteert. Op KP Hellendoorn mist hij op minder dan een seconde de scratch. Zijn doorzettingsvermogen wordt beloond met een schitterende derde plaats in de wedstrijd en een zevende in het kampioenschap.

Ingmar Kobes wordt deze wedstrijd vergezeld door zus Britt die haar rallydebuut maakt. Het is voor beiden dan ook even wennen, maar ze halen de finish. “Het was de eerste keer samen en af en toe even lastig. Maar we hebben veel geleerd en vooral erg genoten. Het is een lastige wedstrijd met veel onverhard waar de auto veel beweegt. Je moet gewoon vol gaan, dat werkt het beste. Het gaat steeds beter en we bouwen rustig door” eindigt hij tevreden. Wie minder tevreden eindigt is Renée Schwietert. Vergezeld door de ervaren Radboud van Hoek rijdt ze een sterke vrijdagavond totdat het misgaat. De Clio van Schwietert is de tweede die een koprol maakt. De Clio toont hierbij haar veiligheid, beiden stappen ongedeerd uit. Schwietert wil zelfs zaterdag weer herstarten maar Heuvel Motorsport constateert dat er te veel schade is om te herstarten.

Jeroen Klein Kromhof & Jouri Dockx - Renault Clio Rally4 - Hellendoornrally 2023
Jeroen Klein Kromhof & Jouri Dockx – Renault Clio Rally4 – Hellendoornrally 2023

Tot slot mag de Motul Clio Rally Trophy ook in de laatste nog twee debutanten verwelkomen. Willem Taale had al eerder dit jaar willen debuteren maar een blessure van navigator Marcel Piepers hield hen toen aan de kant. In de Hellendoornrally komt het er toch van. Het duo opent op vrijdagavond direct sterk in de top vijf. Op zaterdag maken ze van alles mee en vallen ze wat terug “lang verhaal, maar het is goed gekomen” lacht Taale bij de finish. De tweede debutant is Ard Pierik die al de nodige ervaring heeft in de rallysport. Hij was bezig met de opbouw met de opbouw van een Porsche maar die is nog niet betrouwbaar genoeg om mee te rijden. Betrouwbaarheid is waar de Renault Clio Rally5 om bekend staat, wat de overstap logisch maakt. Pierik is bij de finish onder de indruk. “Het is een hele fijne auto, heel vergevingsgezind in het rijden en hij geeft geen kik.”

Met de Hellendoorn in de boeken komt de Motul Clio Rally Trophy 2023 ten einde. Met 14 verschillende deelnemers gedurende het jaar was het opnieuw een succesvol jaar. Binnenkort volgt meer informatie over de plannen voor 2024.

De organisatie wil haar sponsors Motul, NGK en Hankook hartelijk bedanken voor de ondersteuning dit ze ook dit jaar weer verleend hebben.

Uitslag Hellendoornrally

1Nard Ippen / Mark BierboomsRenault Clio Rally51:37.09,7
2Willem Wouter Overbeek / Christiaan van der RijsenRenault Clio Rally5+1.11,8
3Henri Kamphuis / Arjan ReefhuisRenault Clio Rally5+3.14,4
4Elbert Deij / Nadia MuilwijkRenault Clio Rally5+4.05,4
5John Coumans / Renaldo LierRenault Clio Rally5+4.17,4
6Ard Pierik / Sietze HendriksRenault Clio Rally5+5.44,6
7Jasper Cuppens / Miranda CuppensRenault Clio Rally5+6.55,4
8Willem Taale / Marcel PiepersRenault Clio Rally5+10.16,9
9Ingmar Kobes / Britt KobesRenault Clio Rally5+12.05,1
10Esmee den Hartigh / René BrilRenault Clio Rally5+48.28,2
DNFRenee Schwietert / Radboud van HoekRenault Clio Rally5 

Stand Algemeen na 5 van de 5 wedstrijden

 RijdersPunten NavigatorsPunten
1Willem Wouter Overbeek132 Christiaan van der Rijsen132
2Elbert Deij107 Nadia Muilwijk107
3Jasper Cuppens87 Miranda Cuppens87
4Nard Ippen62 Mark Bierbooms62
5John Coumans58 Renaldo Lier58
6Esmee den Hartigh53 Rene Bril53
7Henri Kamphuis41 Arjan Reefhuis41
8Jeroen Klein Kromhof35 Jouri Dockx35
9Hendri Klein Kromhof22 Marlon Krieger22
10Ben van de Laar21 Michiel Klein Horsman22
11Ingmar Kobes16 Ragna Kobes13
12   Britt Kobes4

Stand Rally4 na 5 van de 5 wedstrijden

 RijdersPuntenNavigatorsPunten
1Jeroen Klein Kromhof25Jouri Dockx25
2Ben van de Laar18Marlon Krieger18
3Ceriel Klein Kromhof0Jarno Bak0
 4  Marcel Hanstede0

Stand Rally5 na 5 van de 5 wedstrijden

 RijdersPuntenNavigatorsPunten
1Willem Wouter Overbeek93Christiaan van der Rijsen93
2Elbert Deij73Nadia Muilwijk73
3Jasper Cuppens57Miranda Cuppens57
4Nard Ippen43Mark Bierbooms43
5John Coumans38Renaldo Lier38
6Esmee den Hartigh33Rene Bril33
7Henri Kamphuis27Arjan Reefhuis27
8Hendri Klein Kromhof15Michiel Klein Horsman15
9Ingmar Kobes10Ragna Kobes8
10  Britt Kobes2

Kalender Motul Clio Rally Trophy 2023

Kalender Motul Clio Rally Trophy 2023
Kalender Motul Clio Rally Trophy 2023

bron: Motul Clio Rally Trophy

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com