RallyNieuws
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC

Neuville rijdt foutloos naar tweede plaats in Rally van Zweden

Hyundai Motorsport schreef drie wagens in. Eén voor Neuville, voor Sordo en een derde voor Paddon. In december testte het team met de i20 WRC’s in het winterse Zweden om mens en machine klaar te maken voor de koude omstandigheden tijdens de Rally van Zweden dit weekend. Vlak voor de start van het evenement moest Sordo echter afhaken. Door een ongeval met zijn mountainbike brak hij twee ribben. De begin februari aangekondigde testrijder Kevin Abbring kreeg daardoor, eerder van verwacht, zijn kans. Haydon Paddon schoof van het tweede team door naar de tweede auto van het eerste team terwijl Abbring in Haydon’s wagen aan zou vangen.

Voor Neuville was het op de vrijdag lastig om grip te vinden. Hij begon de dag dan ook voorzichtig. Tijdens de middagproeven ging het beter en pakte zelfs de overwinning op de negende klassementsproef.

Voor Haydon Paddon was het de eerste wedstrijd in 2015. Ook hij zocht naar grip in de ochtend. Ook wist hij de gevreesde sneeuwmuren in zijn voordeel te gebruiken. Hiervoor moest hij wel zijn rijstijl aanpassen en een zesde tijd algemeen liet zien dat het effect had gehad.

Tijdens de eerste proef op de vrijdagochtend verloor Abbring anderhalve minuut. Zijn bril besloeg waardoor het zicht verminderde. Daardoor kwam hij vast te zitten in de losse sneeuw, maar dankzij de hulp van toegesneld publiek kon hij zijn weg vervolgen. Hij eindigde de vrijdag nét buiten de top tien. Eén van de belangrijkste dingen die Abbring heeft geleerd meer snelheid en ritme uit zijn pace notes te halen.

Dat ze bij Hyundai goed zijn in het verspringen met de i20 WRC liet Neuville op de tweede dag zien. Met 44 meter verpulverde hij het record van Juho Hänninen die het vorig jaar vestigde. Het levede Neuville de Colin’s Crest Award op. Ook zette hij in de middag twee klassementsproeven op zijn naam en aan het eind van de zaterdag vond hij zijn naam bovenaan in het algemeen klassement terug. Later zou hij verklaren zich niet eerder zo thuis gevoeld te hebben in de i20 WRC.

Haydon Paddon wist zijn zesde plaats in het klassement vast te houden. Hij had zich voorgenomen om in de ochtend zijn zesde plaats veilig te stellen en dan ’s middags in de aanval te gaan om het verschil kleiner te maken. Hij had een paar proeven die erg goed gingen, maar ook een paar hele zware. Zijn doel blijft om op afsluitende zondag de zesde plaats vast te kunnen blijven houden.

Kevin Abbring vermaakt zich intussen kostelijk in de i20 WRC. Hij is erg blij met de progressie ondanks dat het moeilijker was dan de vrijdag. Hij kon in de ochtend niet het ritme oppakken dat hij op de vrijdag had. Tijdens de middagservice werd daar aan gewerkt en dat had direct resultaat.  Desondanks had hij wat ‘momentjes’ en verloor de nodige tijd. Daarnaast verloor hij ook nog eens de zesde versnelling. Toch wil hij niet klagen. Hij verbetert zich continue en doet een schat aan ervaring op. Met een jump op Colin’s Crest die er wezen mag sluit hij de dag tevreden af.

Op de zondag stevent Thierry Neuville af op een tweede plaats in het algemeen klassement. Hij pakt met een tweede plaats in de Powerstage nog eens twee extra punten voor het kampioenschap. Hij reed in Zweden een vlekkeloze wedstrijd. Hij zette drie keer een klassementsproef op zijn naam, brak het record op Colin’s Creast en bleef uitzicht houden op de eerste plaats. Later zou hij zeggen ook niet harder gekund te hebben en de nodige risico’s genomen te hebben.

Paddon is blij met zijn prestaties dit weekend. Ze brachten hem naar de vijfde plaats in het klassement. Nog niet eerder haalde hij zo’n hoge klassering. Daarvoor moest hij echter wel flink werken aan zijn rijstijl om het meeste uit de i20 WRC te halen en om zich aan te passen aan de winterse omstandigheden in Zweden. Het leverde belangrijke punten op voor het constructeurskampioenschap.

Een elfde plaats tijdens je debuut in het WRC tijdens één van de moeilijkste wedstrijden van het seizoen mag een hele prestatie genoemd worden. Kevin Abbring maakte een enorme leercurve mee. “Een waanzinnige ervaring en een privilege om deze moeilijke proeven te mogen bedwingen. Ze dwingen absoluut respect af. Ondanks de ‘langzame’ pace notes en de ‘momentjes’ is er zoveel positiefs te halen uit deze ervaring! Het team heeft mij en Seb Marshall heel erg geholpen onze weg te vinden en ik kan niet wachten opnieuw achter het stuur te kruipen voor mijn volgende wedstrijd.”

Ondanks dat het team heeft geprofiteerd van de pech van Mikkelsen in de Powerstage heeft het team volgens teambaas Michel Nandan zelf hard geknokt voor de resultaten. “Een podium plaats, twee punten in de Powerstage en tweede plaatsen in zowel het constructeurs- als rijders kampioenschap zijn aansprekende resultaten,” aldus Nandan.

Ook is de teambaas erg tevreden over de prestaties van de Nederlander. Hij overtrof zelfs zijn verwachtingen. “De volwassen en bescheiden benadering en zijn harde werken hebben hem naar een mooie plaats net buiten de top tien gebracht.”

Plaats reactie

1 reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com