RallyNieuws
Thierry Neuville & Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC - Rallye Monte Carlo 2018
Thierry Neuville & Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC - Rallye Monte Carlo 2018

Nog een paar nachtjes slapen…

Het aftellen is in volle gang en de liefhebbers van het WRC kijken reikhalzend uit naar de start van het nieuwe seizoen. De stoelendans in het ‘Silly Season’ heeft een aantal verassende uitkomsten gehad. Slecht vijf stoeltjes zijn hetzelfde gebleven, drie daarvan zitten in een Hyundai, één in een Toyota en één in een Fiesta van M-Sport. Bij Hyundai moet Dani Sordo het stoeltje nu met Sébastien Loeb delen i.p.v.  Haydon Paddon.  Deze laatste valt, net als Craig Breen en Mads Ostberg, uit het kampioenschap. Mads Ostberg heeft onlangs echter laten weten komend seizoen in het WRC2 Pro kampioenschap te gaan uitkomen.

Startnummer

Ook qua regelgeving is er het één en ander verandert. In het verleden was de term SuperRally reeds vervangen door Rally2, waarbij uitgevallen deelnemers, met inachtneming van een tijdstraf, weer deel konden nemen.  Deze term Rally2 is nu komen te vervallen en de herintreders zullen nu als eerste deelnemers over de proeven worden gestuurd. Daarnaast kunnen de fabrieksrijders hun eigen startnummer kiezen. Startnummer ‘1’ zal echter beschikbaar blijven voor de regerend wereldkampioen. De middagservice wordt met 10 minuten verlengd en de totale lengte van de klassementsproeven is vanaf dit seizoen gelimiteerd tot 350 kilometers. Om de kosten verder te besparen mogen er geen 55, maar ‘slechts’ 42 testdagen worden houden door de fabrieksteams.

Wapens

Tijdens de autosportshow Autosport International in Birmingham presenteerden de vier fabrieksteams hun wapens voor het komende seizoen. Het werd nog even spannend of M-Sport zou blijven, aangezien zij het budget nog niet voor elkaar hadden. De successen die met Sébastien Ogier werden behaald, twee rijderskampioenschappen en een constructeurskampioenschap, hadden een financiële keerzijde.

Management

Op het gebied van management is er zowel bij Hyundai als bij M-Sport een wijziging doorgevoerd. Zo is bij Hyundai Michel Nandan, na zes aan het hoofd te hebben gestaan van het WRC team, vervangen door de Italiaan Andrea Adamo. Bij M-Sport besloot Malcolm Wilson de leiding van het WRC programma over te laten aan Richard Millener, om zo de handen vrij te hebben voor de commerciële kant van zijn bedrijf.

Monte Carlo

De Rallye van Monte-Carlo staat bekend om zijn droge stukken, plakken (zwart) ijs en sneeuw en natuurlijk de Col de Turini. De teams zijn er allemaal van overtuigd de winst naar zich toe te kunnen trekken dankzij diverse mechanische upgrades, nieuwe aerodynamische updates en de komst van de crème de la crème aan rijders. Op donderdagavond gaat het seizoen van start. Dan worden de eerste twee klassementsproeven gestart. De finish is op zondagmiddag, na de Power Stage. Verdeeld over 16 klassementsproeven hebben de deelnemers dan 323,83 wedstrijdkilometers afgewerkt. De temperatuur ligt overdag, volgens de weersverwachting, boven de 10 graden terwijl de minimumtemperatuur rond de vier graden zal liggen. Daarbij zal er nauwelijks enige neerslag van betekenis zijn .

bron: Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com