RallyNieuws

Op bezoek bij… Annemieke Hulzebos

Een geboren Drentse, een buitenbeentje. Die typeringen gaf ze zich zelf. De enige in de familie met een voorkeur voor motoren en auto’s. In de kinderwagen geen poppen, maar speelgoedautootjes. Zo omschreef de in 1972 geboren Annemieke Hulzebos in een notendop haar kindertijd.

Afgesproken werd het gesprek in Hengevelde, haar woonplaats, te voeren. De route er naar toe voerde langs klassementsproeven en verbindingsetappes van de Twente Rally. In een fraaie en heerlijk rustige woonwijk zwaaide de voordeur al open om maar gelijk door de achterdeur weer naar buiten te gaan. In de tuin, uit de wind en met een lekkere kop koffie op de tuintafel waren alle ingrediënten voor een goed gesprek aanwezig.

Poppen

Velen worden besmet met het rallyvirus door met pa of oom eens naar een wedstrijd te gaan kijken. Bij een aantal komt de wedstrijd door de spreekwoordelijke achtertuin, echter niet bij de Drentse familie Hulzebos. Bij Annemieke kwam het voort uit eigen belangstelling. Ze had niet zoveel op met poppen. Auto’s en motoren trokken haar meer. Dit, ondanks dat in het verre Drenthe op dit gebied nauwelijks iets te beleven viel. Nu hoeft ze bij wijze van spreken maar door het woonkamerraam naar buiten te kijken om de rallyauto’s voorbij te zien komen.

Evelien de Corte & Annemieke Hulzebos - Ford Fiesta R2 - Rallye de Wallonie 2012
Evelien de Corte & Annemieke Hulzebos – Ford Fiesta R2 – Rallye de Wallonie 2012

Voor haar studie ‘Communicatie’ verhuisde Annemieke van Drenthe naar Groningen. Daar is ze met haar vriend Bart Hissink blijven wonen. “We kochten een huis in het centrum van Groningen. Bart werd regiomanager bij zijn toenmalige werkgever en moest daarvoor steeds naar het zuiden van het land reizen.” Het stel besloot uiteindelijk om Groningen te verlaten en wat centraler te gaan wonen. Zo kwamen ze uit in het Twentse plaatsje Goor.

Timo van der Marel & Annemieke Hulzebos - Mitsubishi Lancer Evo IX - Veenendaal Rallyspring 2010
Timo van der Marel & Annemieke Hulzebos – Mitsubishi Lancer Evo IX – Veenendaal Rallyspring 2010

Bart had inmiddels zijn navigatielicentie gehaald en dat leek Annemieke ook wel wat. Ze behaalde eveneens haar licentie en reed in 2002 haar eerste wedstrijd. Inmiddels heeft ze in de afgelopen jaren een behoorlijke palmares opgebouwd. Naast wedstrijden in nationale kampioenschappen, nam ze ook deel aan diverse wedstrijden uit het Europees- en Wereldkampioenschap rally.

Debuut

“Mijn eerste wedstrijd was met onze vriend Mark Steijger. In een Opel Astra kitcar reden we in 2002 de LBP Rallysprint in de Rotterdamse Waalhaven,” blikt Annemieke terug. Op de vraag wat haar bezielt om zich op hoge snelheid vlak langs bomenrijen te laten razen, op het onverhard door elkaar te laten schudden of over smalle dijkjes te laten razen, antwoorde ze dat ze wat dat aangaat totaal geen angst kent. “Ik ben eigenlijk banger in het normale dagelijkse verkeer dan in de rallyauto. Tijdens een rally vertrouw ik volledig op de rijder en de auto.”

Jaap van Lagen & Annemieke Hulzebos - Mitsubishi Lancer Evo VIII - Nederland Rally 2009
Jaap van Lagen & Annemieke Hulzebos – Mitsubishi Lancer Evo VIII – Nederland Rally 2009

Dat het echter ook minder goed kan aflopen, ervoer ze in mei 2009. Haar partner Bart Hissink, destijds ook bekend van tv-programma’s als De Grote Beurt, liep blijvend hersenletsel op als gevolg van een crash tijdens de Sezoensrally van 2009. Wekenlang lag Bart in het ziekenhuis waarbij Annemieke niet van zijn zijde week. In een blog op het internet beschreef de communicatiedeskundige haar belevenissen, gevoelens en de toestand van Bart.

Mitchel van den Brink & Annemieke Hulzebos - Mitsubishi Lancer Evo IX - Twente Rally 2021
Mitchel van den Brink & Annemieke Hulzebos – Mitsubishi Lancer Evo IX – Twente Rally 2021

“Ook financieel gezien had het ongeval een grote impact. Er valt immers een flink deel van het inkomen weg. Op een gegeven moment ben ik gestopt en bij Saxion Hogescholen in loondienst gegaan.”

In 2021 is Annemieke benaderd om weer in te stappen. Dit keer bij de jonge Mitchel van den Brink, zoon van rallyrijder Martin van den Brink. “Dat was mijn eigenlijk mijn ‘comeback’, zegt Annemieke. “Bart en ik zijn inmiddels in goede harmonie uit elkaar gegaan en ik heb in Hengevelde mijn eigen stek en draai weer gevonden.”

Mark Maaskant & Annemieke Hulzebos - BMW 325i - LG Almere Rally 2007
Mark Maaskant & Annemieke Hulzebos – BMW 325i – LG Almere Rally 2007

Mitchell gaat, na twee seizoenen prettig te hebben samengewerkt, met een andere navigator rijden. Ook Yannick Vrielink nam afscheid van zijn navigator. “Zodoende zit ik dit seizoen een aantal wedstrijden bij Yannick in de Toyota Yaris. Daarnaast rijd ik met de ongelooflijk fanatieke en nog steeds enorm snelle Stig Andervang en zijn Skoda Fabia R5 in de Duitse Schotter Cup en daarin staan we nu op de eerste plaats. Tijdens de komende ELE Rally zit ik, net als in de Rally van Monte Carlo, opnieuw naast Henk Vossen.”

Opleiding

Eerder al startte Annemieke een rallyschool om vooral jonge en onervaren rijders en navigators te helpen in de praktijk van het rallyrijden. “Helaas heeft dat niet zolang mogen duren destijds,” aldus Annemieke. “Onlangs heeft stichting Ikwilrallyrijden.nl van de KNAF het groene licht gekregen om als officiële opleider van start te mogen gaan. Ik ga samen met rijder Marcel Piepers de trainingen geven. We gaan niet alleen de rallyschool doen, waar mensen hun licentie kunnen behalen, ik geven we losse workshops. De eerste geven we een week voor de ELE Rally.”

Leo van der Eijk & Annemieke Hulzebos - Chevrolet Kalos - TankS Rally 2013
Leo van der Eijk & Annemieke Hulzebos – Chevrolet Kalos – TankS Rally 2013

De Drentse in het Twentse is dus weer helemaal terug. “Ik heb in het verleden met veel aansprekende namen mogen werken, nationale en internationale wedstrijden in EK en WK mogen rijden in de meest uiteenlopende auto’s, tot WRC aan toe. Ik heb de draad weer volledig opgepakt.

Terwijl Annemieke het gras gaat maaien en plantjes gaat poten rijd ik langs de klassementsproef Bentelo naar mijn ‘stop finish’.

Harrly Kleinjan & Annemieke Hulzebos - Skoda Fabia WRC - Vechtdalrally 2008
Harrly Kleinjan & Annemieke Hulzebos – Skoda Fabia WRC – Vechtdalrally 2008

Tekst: Edwin Hengelman

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com