RallyNieuws
Martijn van Hoek
Martijn van Hoek

Op bezoek bij… Martijn van Hoek

Ja, ik wil…… wel! Maar misschien volgende maand? “Druk druk druk, einde van het jaar, je kent het wel!” Na nóg een extra maand werd dan toch een afspraak gemaakt. Op een druilerige dinsdagavond ging het naar de lichtstad van Nederland: Lampegat oftewel Eindhoven.

Ik ben te gast bij een rijder bij wie de rallysport er met de paplepel ingegoten werd. Opa nam al deel aan kaartleesritten bij de ELE en met ook nog een oom die navigeert en inmiddels wedstrijdleider is, werd al snel duidelijk dat het geen ballet zou worden. Zelfs zijn schoonfamilie en daar dan ook weer de schoonfamilie van, weten wat het is om familieleden te hebben die met enige regelmaat op volle snelheid over b-wegen, door bossen en soms zelfs door stad of dorp rijden.

Martijn van Hoek - Peugeot 205GTi - TankS Short Rally 2011
Martijn van Hoek – Peugeot 205GTi – TankS Short Rally 2011

Al op jonge leeftijd werd Martijn van Hoek meegenomen naar de rally. Eerst om te kijken en later om als official zijn steentje aan de sport, waar de hele familie bij betrokken was, bij te dragen. Toen de jongeling eens met Nelis Verkooijen in een Nissan Micra mee kon rijden, wist hij het zeker: hij moest en zou ook rallyrijder worden!

In 2011 was het dan zover. De dan 21-jarige Martijn gaat van start in de TankS Short Rally. Dit doet hij met een Peugeot 205 GTi en hij brengt dit Franse leeuwtje in zijn debuutwedstrijd naar de finish. Dat zou hij dit jaar ook nog eens doen in OVD Groep Ede Rally en de Unica Schutte Hellendoorn Rally. In zijn thuiswedstrijd, de ELE Rally, moest hij, met de finish in zicht, de strijd staken.

Martijn van Hoek - Peugeot 205GTi - ELE Rally 2011
Martijn van Hoek – Peugeot 205GTi – ELE Rally 2011

Na twee jaar met de 205 GTi te hebben gereden, besloot Martijn dat het tijd werd voor een andere auto. De keuze viel in 2013 op de Peugeot 206 RC, die hij liefkozend zijn ‘Leeuwtje’ noemde. In de jaren daarna reed Martijn met een aantal verschillende navigators, waaronder ‘oom Radboud’. Met de uit België afkomstige Sonny Vangerven leek Martijn een aantal stappen voorwaarts te hebben gemaakt. Hij haalde de finish in 2015 en 2016 vaker wel dan niet. “Ik heb best wel brokken gemaakt en dat gebeurt me nog steeds wel. Gelukkig wel minder. Dat hoort bij het leerproces,” zegt de Eindhovenaar.

De technisch tekenaar van brandweervoertuigen en ademluchtvoorzieningen heeft inmiddels ook alweer afscheid moeten nemen. Het volgende doel had namelijk vierwielaandrijving en daar had Martijn zijn zinnen op gezet. In de niet aflatende hang naar het door ontwikkelen van zijn rallyvaardigheden had hij zijn zinnen op één van zijn favoriete rallyauto’s gezet. In Roemenië leek een passende Subaru Impreza te staan. Dat viel bij aankomst nogal tegen te vallen. Toen ook nog eens de papieren niet op orde waren, werd de terugreis snel ingezet. De trailer achter de wagen bleef leeg.

Martijn van Hoek - Peugeot 206 RC - Circuit Short Rally 2014
Martijn van Hoek – Peugeot 206 RC – Circuit Short Rally 2014

Via via werd Martijn getipt over een echte Prodrive Subaru Impreza N11. Dus werd de trailer weer achter de auto gehangen en toog Martijn vol goede moed naar Groot Brittannië. Dit keer bleef de trailer niet leeg tijdens de thuisreis. Inmiddels had zijn navigator Sonny Vangerven, wegens drukke werkzaamheden, ook afscheid moeten nemen en ontstond een vacature als navigator. Ten tijde van dit schrijven is die plek nog vacant.

Wie dacht dat Martijn alleen in de realworld een aardig potje kan sturen heeft het mis. Ook in de virtuele wereld weet hij van wanten. Op het forum van Codemasters, producent van o.a. rally games als Colin McRae Rally, het latere DiRT, viel hij op. Dit resulteerde in een uitnodiging van Codemasters om eens langs te komen om als rallyrijder input te geven over hoe ze het rijgedrag van een rallyauto in de verschillende omstandigheden moesten implementeren. In 2015 stond bij de credits dan ook de naam van een zeer trotse Martijn.

Martijn van Hoek - Peugeot 206 RC - Twente Short Rally 2016
Martijn van Hoek – Peugeot 206 RC – Twente Short Rally 2016

De Subaru Impreza N11, waar hij dit jaar mee aan de start zal verschijnen, is een lang gekoesterde droom. De eerste serieuze meters maakte hij er tijdens de officialdag mee. “Het was altijd al mijn wens om met een Impreza te kunnen rijden,” zegt Martijn trots over zijn nieuwe aanwinst. “Ik heb van kinds af aan al een Impreza gewild. Het is vergt qua rijstijl wel enige aanpassing, aangezien ik tot nu toe alleen nog maar met een voorwiel aangedreven auto heb gereden. “Hoewel deze Impreza een jeugddroom is die uitkomt, heb ik voor de toekomst nog wel een paar dromen,” zegt Martijn met een knipoog.

Die avond verlaat ik het huis, waar Martijn nog met zijn ouders woont. Terwijl ik me door mijn navigatie Eindhoven uit laat leiden, zit ik me te bedenken welke toekomstdromen Martijn nog in petto heeft. Gelukkig is het rustig op de weg op dit tijdstip…

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com