RallyNieuws
Roel van der Zanden
Roel van der Zanden

Op bezoek bij… Roel van der Zanden

Met geslepen messen reed ik op een druilerige maandagavond naar Sint-Oedenrode. Of die messen, verkregen op de zegeltjes van een grootgrutter, ook echt iets zouden kunnen uithalen leek op voorhand al een kansloze missie. Waarom deze messen? Het leven van mijn gesprekspartner deze avond speelt zich voornamelijk af in slachterijen, tweedehands slachterijen feitelijk. Maar toch….

De ontvangst door het team was allerhartelijkst. De newly married man was wat later maar toen hij ten tonele verscheen bleek opnieuw hartelijkheid troef. Die messen moesten toch nog maar even blijven waar ze waren.

Roel van der Zanden & Paul Geerts - Peugeot 205 GTI - OVD Groep Short Rally 2011
Roel van der Zanden & Paul Geerts – Peugeot 205 GTI – OVD Groep Short Rally 2011

Zoals ook bij andere jonge Brabantse rallyrijders, bleek ook bij Roel van de Zanden de invloed van de ELE Rally groot te zijn. De klassementsproef van Sint-Oedenrode liep zowat bij zijn ouderlijk huis voor de deur langs. Zo dicht zelfs, dat de nog jonge Roel ’s nachts wakker werd gehouden door de voorbijrazende rallyauto’s. Daarbij ging ook weleens wat fout en dientengevolge fietste Roel weleens een week lang langs een rallyauto die al die tijd in de sloot was blijven liggen!

Daarnaast had ook Papa van der Zanden een grote invloed op zijn zoon. Vierwiel aandrijving, zand en modder hielden pa ook van de straat. Sterker nog, hielden hem onder andere op het strand als voorvechter van strandraces. Het was dus de rallysport dat de klok sloeg in huize Van der Zanden en Roel wist al jong dat hij rally wilde gaan rijden.

Zijn inmiddels kersverse vrouw, Roel trouwde namelijk kort geleden, was in 2010 hoogzwanger en kon ieder moment bevallen. Roel hield daarom zijn mobiele telefoon steeds in de aanslag, dit terwijl hij de ELE Rally bezocht. Deze wedstrijd, zo vlak bij huis, kon hij toch echt met geen mogelijkheid missen? Dat deed Roel dus ook niet en terwijl hij stond te kijken, besloot hij en passant ook nog eens zelf te willen gaan rijden. Via Marktplaats werd een Peugeot 205 GTI aangeschaft en in 2011 begon het feest dat rallyrijden heet.

Roel van der Zanden & Paul Geerts - Nissan 350Z - Circuit Short Rally 2013
Roel van der Zanden & Paul Geerts – Nissan 350Z – Circuit Short Rally 2013

Het feestje kende echter een slechte start. Reeds op de eerste klassementsproef van de eerste wedstrijd, de Tank-S Short Rally, moest Roel al tijdens de eerste klassementsproef de strijd staken. De koppeling had het begeven. De daaropvolgende wedstrijd, de OVD Groep Ede Rally, werd op een verdienstelijke twintigste plaats afgesloten. Daarbij was hij met startnummer 55 vertrokken.

Het meest bijzondere verhaal is de eerste deelname aan zijn thuiswedstrijd. Daar waar hij vroeger als kind uit de slaap werd gehouden, hield hij nu de kinderen uit de buurt uit hun slaap. Op de vrijdagavond viel hij echter uit en met man en macht werd, tot vroeg in de morgen, aan de auto gewerkt om die weer in de wedstrijd te krijgen. Uitvallen in zijn eerste thuiswedstrijd zouden Roel en zijn pa namelijk echt even niet laten gebeuren. Op de zaterdag zouden sponsoren en familie, op de proef bij Sint-Oedenrode, Roel en zijn navigator Paul Geerts toejuichen. Dat is uiteindelijk gelukt. De versnellingsbak verloor intussen alle olie maar Roel wist die klassementsproef toch af te werken. Daarna ging de auto definitief de werkplaats in en moest de strijd alsnog worden gestaakt.

Nadat het team de Peugeot 205 GTI had bedankt voor bewezen diensten, werd een door Mats van den Brand gebouwde Nissan 350Z aangeschaft. Eerst in het wit om in 2014 de karakteristieke blauw/groene kleur te krijgen, een kleurenschema dat inmiddels zijn handelsmerk is geworden.

Roel van der Zanden & Ilse van de Sande - Nissan 350Z - Conrad Twente Rally 2015
Roel van der Zanden & Ilse van de Sande – Nissan 350Z – Conrad Twente Rally 2015

In 2014 moest Roel ook op zoek naar een andere navigator, aangezien Paul had aangegeven niet meer te willen navigeren. Diverse navigators namen dat jaar naast Roel plaats in de 350Z en uiteindelijk werd Ilse van de Sande zijn nieuwe vaste navigator. Voor beiden was het de juiste keuze. Er heerst rust in de auto, omdat men van elkaar weet wat er wordt verwacht. Tijdens de verkenningen worden soms gedold over herkenningspunten en tijdens de wedstrijd kan daarover tussen focus en pace note door, nog even over gedold worden. Ook buiten de auto is Roel altijd wel in voor een geintje.
In 2016 wierp deze samenwerking zijn vruchten af en werden Roel en Ilse kampioen in de Nissan 350Z Challenge. Dat ging niet zonder slag of stoot. Roel maakte af en toe wat foutjes, dure foutjes soms. In de werkplaats hangen de afgeschreven plaatdelen als aandenken aan de muur.

Niet alleen in de rally groeide Roel door. Ook in het zakenleven ontwikkelde Roel zich. Was hij eerst nog in dienst van het bedrijf van zijn vader, inmiddels heeft de 36-jarige Roel het bedrijf overgenomen en zwaait hij er de scepter. De jonge ondernemer wist in 2012 zelfs de titel ‘Ondernemer van het Jaar Sint-Oedenrode’ in de wacht te slepen. “Wat ons bedrijf doet, doet geen enkel ander bedrijf in de wereld,” glundert hij. “Wij kopen de slachtlijnen van slachterijen op en verkopen die elders weer. Dat gaat letterlijk over de hele wereld. Op alle continenten hebben we deze slachtlijnen afgezet en hebben daarbij van alles meegemaakt, ook de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten.” Het bedrijf bestaat nu 25 jaar en kent zo’n 12 medewerkers.

Dat Roel zich ook roert als het hem eens niet zint, bleek wel tijdens een aantal vergaderingen van Rally Club Holland. Binnen die club was al een tijdje niet alles pais en vree. De toen zittende voorzitter en penningmeester traden af en de vorming van een nieuw bestuur bleek een lastiger klus dan op voorhand werd gedacht. Roel zou in het nieuwe bestuur gaan plaatsnemen en wist wat hij wilde, ook hoe hij het vooral het niet wilde. Nadat na veel vijven en zessen het nieuwe bestuur een feit was, was Roel een functie rijker.

Roel van der Zanden & Ilse van de Sande - Nissan 350Z - ELE Rally 2016
Roel van der Zanden & Ilse van de Sande – Nissan 350Z – ELE Rally 2016

De Nissan 350Z is inmiddels verkocht. “Nee, de Peugeot 205 GTI blijft hier,” zegt Roel stellig. “Dat is een veel te leuk bommetje. Die gaat echt niet weg!” Toch staat die 205 niet in het middelpunt van de werkplaats, maar onder een flinke laag stof in een donker hoekje. Alle aandacht wordt nu opgeëist door het nieuwe wapen dat Roel heeft aangeschaft. Opnieuw in het blauw en groen staat daar een Mitsubishi Lancer Evo X te pronken. Na gereden te hebben met een voorwiel aangedreven auto, een achterwiel aangedreven auto, gaat Roel het nu proberen met een auto die ze alle vier tegelijk aandrijft.

Inmiddels drijft de klok ons naar buiten, de kou in. Het alarm gaat erop en handen worden ter afscheid geschud. Dit ondanks dat het gesprek eigenlijk nog helemaal niet ten einde was gekomen. De kou liet zich echter niet negeren en dus nam eenieder plaats in zijn eigen auto. Met een bewasemde voorruit, of was het toch de flinke mist, koos de dame van de navigatie een andere route naar huis dan waarlangs ik was gekomen. Ach, zo zie je nog eens wat…..

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com