RallyNieuws
Troela
Troela

Over 200, letterdieverij en feest

Om met de deur in huis te vallen en alle verrassing weg te nemen: deze rallycolumn bevat een sterk maar niet strafbaar staaltje letterdieverij. Zo, het hoge woord is eruit. U kunt weer rustig gaan zitten en verder lezen. Of stoppen met lezen als u van de bond tegen letterdieverij bent. U kijkt maar wat u doet.

Ook tot mijn eigen verbazing is dit de 200e Troelatalk. De eerste rallycolumn onder deze naam verscheen online in augustus 2004, ondertussen is het november 2019. Ik realiseer me nu opeens dat het 15-jarig jubileum geruisloos is gepasseerd. Een mogelijkheid om een feestje te vieren gemist. Jammer. Dan nummer 200 maar dubbel vieren.

Om een enorm cliché te gebruiken, er is in die ruim 15 jaar veel gebeurd. Het vervelende kenmerk van clichés is dat ze altijd waar zijn. Deze dus ook. Er is zeker veel gebeurd op rallygebied anders had ik nooit 200 columns kunnen schrijven. Hoewel ik hecht aan geschiedenis omdat het bepaalt waarom het nu is zoals het is, ga ik niet terugkijken. Vooruitkijken zou een optie zijn maar al mijn gewrijf over glazen bollen in het verleden heeft nog nooit een uitgekomen voorspelling opgeleverd. Dat lijkt mij dus ook geen goed plan. Maar waar ga ik het in deze 200e en per definitie feestelijke column dan in vredesnaam wel over hebben?

Een feestelijke column. Feestelijk betekent ‘wat bij een feest hoort’. Een feest is een aanleiding tot vreugde. Dus deze column zou aanleiding moeten geven tot vreugde. En vreugde is een positieve emotie. Kortom een feestelijke column legt nogal wat beperkingen op aan de schrijver. En het schept een set specifieke verwachtingen. En langzaam komt daar ook de druk. Ik word er niet echt feestelijk van. Ik vraag mij af hoe leuk het eigenlijk is om een feestelijke rallycolumn te schrijven?

Bloed, zweet en tranen zingt Hazes. Zou hij toen hij die tekst schreef soms hebben gedacht aan het schrijven van een rallycolumn? Dat is namelijk bloed, zweet en tranen. Werkelijk waar.
Bloed. Toen ik mijn grote teen stootte aan de bureaustoel vlak voordat ik een rallycolumn wilde gaan schrijven.
Zweet. Moet ik dat nog toelichten gezien de recordwaardige hittegolf van afgelopen zomer?
Tranen. Ik herinner u aan de grote teen, de bureaustoel en hun gezamenlijke ontmoeting. Trouwens naar aanleiding van die tranen: ik ben dus een stuk minder alfaman dan ik dacht en doe voorkomen.

Maar ondanks, bloed, zweet, tranen en zelfs Hazes, is het schrijven van 200 Troelatalks toch een van de leukste dingen die ik in mij leven heb gedaan. Het haalt niet de top 10 maar staat wel in mijn top 141 van leuke dingen. Als dat geen vreugde is! De rallycolumnschrijver heeft aan zijn moeilijke taak voldaan om het feestelijk te maken. Pffff, een zucht van verlichting. De druk neemt af, het feestelijke gevoel komt ervoor in de plaats.

In mijn 100e column schreef ik: Ik heb er veel zin in om nummer 101 en verder te schrijven. Wat is er nou mooier dan dat je jouw bijna grootste hobby (schrijven) kunt combineren met jouw grootste hobby (de rallysport). Ik beleef er veel plezier aan en ik hoop u ook. Als ik u ongeveer een keer per maand drie aangename minuten kan bezorgen met mijn geschrijf zou dat mooi zijn. Als u dan ook nog een glimlach op uw gezicht krijgt dan is mijn missie geslaagd.

Nu weet ik dat letterdieverij (beter bekend als plagiaat) uit den boze is maar dat geldt alleen als je een tekst van een ander overneemt en die presenteert als die van je eigen. Maar jezelf herhalen mag dus wel. Toch? Ik gok het erop. Nou, daar gaan we dan.

Ik heb er veel zin in om rallycolumn nummer 201 en verder te schrijven. Wat is er nou mooier dan dat je jouw bijna grootste hobby (schrijven) kunt combineren met jouw grootste hobby (de rallysport). Zeker als je dat combineert met een andere grote hobby (het luisteren naar muziek tijdens het schrijven maar dan niet de muziek van Hazes, sorry). Ik beleef nog steeds veel plezier aan het schrijven en ik hoop u ook nog steeds aan het lezen van de Troelatalks. Als ik u ongeveer een keer of vijftien per jaar drie aangename minuten (twee als u snel leest) kan bezorgen met mijn geschrijf dan zou dat mooi zijn. Als u dan soms ook nog een glimlach op uw gezicht krijgt dan is mijn missie geslaagd. Want er moet meer gelachen worden in de huidige wereld! (Glim)lacht u mee?

Tot slot toch nog een voorspelling: op naar de 300. Ik hoop dat deze wel uitkomt.

bron: Troelatalk

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com