RallyNieuws
Troela
Troela

Overspel

Waar denkt u aan als u het woord Paardenmarkt hoort? Als u denkt dat dat de plek is waar de edele dieren met een hoofd, benen en ook een staart worden verkocht dan vraag ik mij af hoe het komt dat u deze column leest. Dacht u gelijk, dat is de locatie van het serviceterrein tijdens de Zuiderzeerally, dan snap ik direct waarom u deze column leest. Maar wat hebben paarden eigenlijk te maken met de rallysport? Er liggen er natuurlijk heel wat onder de diverse motorkappen, klaar om ingezet te worden maar verder is er geen enkel verband. Eigenlijk is dat maar goed ook want deze column gaat helemaal niet over paarden, een paardenmarkt of mensen die per ongeluk rallycolumns lezen. Deze column gaat over het verschijnsel klucht.

Een klucht is een humoristisch toneelstuk waarin een actie een kettingreactie veroorzaakt en waarin vaak sprake is van overspel. Sorry, het is niet anders. Een klucht wordt gekenmerkt door oppervlakkige en goedgelovige personages. Zeer frequent gaan er deuren open en dicht en bevinden personen, die elkaar absoluut niet tegen mogen komen, zich op hetzelfde aantal beperkte vierkante meters zonder elkaar te zien. Aan het eind van een klucht komt de waarheid altijd boven drijven en is het vaak eind goed, al goed. Overspel, deuren en oppervlakkige personen, wat heeft dat te maken met de rallysport? Ook vrij weinig denk ik. Waarom schrijf je er dan over?

Ik heb het grote voorrecht om te wonen in een plaats waar een van de overgebleven Nederlandse rally’s wordt georganiseerd: Emmeloord, een prachtig dorp gelegen enige meters onder zeeniveau in het hart van een jong stukje Nederland. Het was ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw dat ik daar een rallyklucht beleefde. En ik moest er niet om lachen terwijl dat juist de bedoeling van een klucht is. John Lanting was toen een naam die veel Nederlanders kende. Hij was de koning van de klucht. Tegenwoordig is John van Eerd de Nederlandse kluchtkoning. In de tijd van Lanting bezocht ik regelmatig het theater in mijn woonplaats. Ergens in mei kwam de brochure voor het komende jaar uit. Ik besloot toen om voor het eerst van mijn leven een klucht te bezoeken. Dat leek me wel een keer geinig. De kaarten werden besteld en toen ze er waren, was het wachten op de dag van de voorstelling. Wanneer het besef precies kwam dat weet ik niet meer maar op een dag bleek dat de klucht op de zaterdagavond van de Zuiderzeerally was. Vrij onhandig natuurlijk. Want zeg nou zelf: rally of klucht, wat zou u kiezen?

Als normale Nederlander besloot ik voor de klucht te kiezen. Niet omdat rallykijkers geen normale Nederlanders zijn maar omdat ik nou eenmaal betaald had. Zoals gezegd, ik ben een normale Nederlander. Dus op de bewuste zaterdag ging ik met enige tegenzin naar het plaatselijke theater. Het was in de dagen dat het rallycircus de tenten nog opzette op het plein onder het toeziend oog van de Poldertoren. Als rallyfan weet u dat het hoofdkwartier van de rally zich tijdens de wedstrijd in het Voorhuys in Emmeloord bevindt en ook aan dat plein ligt. Het plaatselijke theater is daar tegenaan gebouwd. Het werd een hele vreemde avond. Waar de klucht over ging, ik heb werkelijk geen idee meer. Of ik gelachen heb? Welgeteld geen één keer. Maar waarom niet? De hele tijd hoorde ik buiten rallyauto’s aankomen en na de service weer vertrekken. Ik kon mijn gedachten niet bij de klucht houden. Het was op dat moment voor mij erg duidelijk waar mijn voorkeur lag. De wijze les die ik die avond leerde is dat ik beter moet leren plannen. Het bezoeken van rally’s is niet het allerbelangrijkste maar staat toch vrij hoog op mijn lijst van favoriete activiteiten. Sinds die tijd heb ik geen agendadoublures meer gehad. Ik heb ook geen klucht meer bezocht, bang dat de gevoelens van de bewuste kluchtavond weer zouden terugkomen.

Toch zou ik misschien nog eens een klucht moeten bezoeken om de slechte ervaring echt te verwerken. De winterstop zou rallyagendatechnisch gezien veilig moeten zijn. Zou er misschien ook een rallyklucht in het theater worden gespeeld? Dat zou nog eens een gevalletje twee vliegen in een klap zijn. Misschien kan John van Eerd er eentje bedenken, hij is per slot van rekening naamgenoot van een oud Nederlands rallykampioen. Of zal ik zelf een klucht schrijven? Intriges, overspel, veelvuldig open- en dichtslaande deuren van rallyauto’s en rallylawaai in het theater. Daar moet wel een verhaal over te verzinnen zijn. De klucht moet worden opgevoerd en waar kan dat verwerkingstechnisch gezien beter dan in het Voorhuys in Emmeloord? Nu alleen nog een intrige bedenken, dat mixen met overspel en enkele oppervlakkige personen en dat alles in een rallysetting.

Het doek gaat langzaam open en het publiek ziet een nagebouwd serviceterrein. De kenner ziet direct 7 WRC’s staan. Langzaam gaat de blauwe deur van de Subaru Impreza WRC open en een sportieve man van ongeveer 40 jaar stapt soepel over de rolkooi de auto uit. Vanuit de coulissen komt een beeldschone jongedame aangelopen….

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com