RallyNieuws
Bob de Jong & Bjorn Degandt - Hyundai i20 R5 - ELE Rally 2021
©Marije van der Vliet | Bob de Jong & Bjorn Degandt - Hyundai i20 R5 - ELE Rally 2021

Prachtige zege voor Bob de Jong en Bjorn Degandt in ELE Rally

De ELE Rally rond het Brabantse Son bracht regerend Nederlands kampioen Bob de Jong het gedroomde afscheid van zijn trouwe navigator Bjorn Degandt. Acht jaar geleden reed het sympathieke Nederlands-Belgische koppel in de ELE Rally van 2013 voor het eerst samen en dat leverde meteen de eerste van vele overwinningen op. Toen Bjorn Degandt onlangs een pauze aankondigde en de ELE Rally de laatste rally samen zou zijn, was de hoop van de Hyundai-equipe uiteraard om het afscheid glans te geven met een nieuwe overwinning. Maar de concurrentie in de personen van Michiel Becx (Volkswagen), Jim van den Heuvel (Volkswagen), Kevin van Deijne (Skoda) en Gert Jan Kobus (Skoda) was niet van plan om cadeautjes uit te delen. Zo werd het een prachtige 56e ELE Rally, onder schitterende weersomstandigheden en met veel publiek.

Slijtage

Direct na de start in het centrum van Son op zaterdag rond 12:00 uur moesten de ELE Rally deelnemers aan de bak op de teruggekeerde klassementsproef van Strijpse Kampen; op dit militaire terrein zijn de wegen snel en van ruw asfalt voorzien, waardoor de bandenslijtage hoog is. De kunst is dus een snelle tijd neer te zetten en de banden te sparen. Bob de Jong deed dat perfect en zette de snelste tijd neer en nam daarmee meteen de leiding in het algemeen klassement, om die vervolgens niet meer af te staan! Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Op de tweede proef (Spoordonk) kwam de Hyundai-equipe wat moeizaam door twee hairpins waardoor kostbare tijd werd verloren. Op de deels onverharde proef bij Wintelre nam Bob de Jong het heft steviger in handen: “Dit ging perfect, met de nieuwe afstelling van de dempers in combinatie met de Michelin Pilot Compétition banden hadden we veel betere grip dan ik ooit heb ervaren,” glunderde De Jong bij de hergroepering in Son. Door een zware crash van startnummer 5, Piet van Hoof, werd de proef geneutraliseerd voor iedereen na de eerste vier, waardoor met name Jim van den Heuvel de aansluiting leek te gaan missen. Van Hoof en zijn navigator Sander van Hoof werden naar het ziekenhuis gebracht, waar Van Hoof nog een nacht ter observatie moest blijven.

Controle

Bob de Jong en Bjorn Degandt bleven ook in de proeven daarna snel en behielden de concentratie, terwijl de concurrentie hier en daar kleine steekjes liet vallen. Michiel Becx was verrassend snel en plaatste op KP6 (Wintelre 2) een aanval op de eerste plaats, maar vergaloppeerde zich en eindigde in een greppel, waarmee zijn kansen op de zege vervlogen. De Hyundai-equipe ging zo de avond in met een comfortabele voorsprong van bijna 20 seconden op Kevin van Deijne. “We hielden de controle perfect en omdat het snel kouder werd lieten we voor de laatste proeven nog een iets zachtere compound banden onder de Hyundai i20 R5 monteren. Met name op de proef Sint Oedenrode was dat een perfecte keuze,” wist ook een blije Bjorn Degandt toen Bob de Jong en hij op het finishpodium werden gehuldigd. Precies 25 jaar nadat zijn vader Bert de Jong voor de tweede keer zegevierde in de ELE Rally schreef Bob de Jong zijn derde overwinning in de perfect georganiseerde ELE Rally op zijn palmares.

Bob de Jong, die op zondag 31 oktober aan de start zal staan van de Twente Rally, maakte tijdens de ELE Rally bekend dat Erik de Wild zijn nieuwe navigator zal zijn, een keuze waar ook Bjorn Degandt het volmondig mee eens is: “Erik is zeker een navigator waar Bob mooie resultaten mee kan halen. Ik wens hen alvast een minstens zo prettige en succesvolle samenwerking als ik al die jaren heb mogen ervaren.”

Uitslag 56e ELE Rally

1B. de Jong/B. DegandtHyundai i20 R51:20.25,9
2K. van Deijne/H. VerschuurenSkoda Fabia R5+21,8
3J. van den Heuvel/J. DockxVW Polo R5+47,8
4G. Kobus/M. NortierSkoda Fabia R5+58,9
5L. Parren/F. StultiensMitsubishi Lancer Evo X+4.35,5
6M. van den Brink/A. HulzebosMitsubishi Lancer Evo IX+4.58,4
7N. den Braber/J. RuiterHyundai i20 R5+4.58,5
8A. Smits/C. van WaardenburgMitsubishi Lancer Evo X+5.19,2
9M. van Iersel/C. van der RijssenHyundai i20 R5+6.48,3
10H. Vossen/L. Bouman-DautzenbergFord Fiesta R5+7.30,1

bron: Bob de Jong Rallying

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com