RallyNieuws
Freddy Loix & Johan Gitsels - Skoda Fabia R5 - Rallye de Wallonie 2016
Freddy Loix & Johan Gitsels - Skoda Fabia R5 - Rallye de Wallonie 2016

R5 blijft ook in 2017 hoofdrol spelen in Belgisch rally kampioenschap

Enkele weken geleden viel in Hoei het doek over het Belgian Rally Championship 2016. Hoewel Freddy Loix al vroeg de titel veroverde, mogen we stellen dat het Belgisch kampioenschap is uitgegroeid tot een van de sterkste nationale kampioenschappen van Europa. De keuze voor een kampioenschap waarin de R5’s de hoofdrol spelen was onmiskenbaar een succes.

Ook in 2017 wil RACB Sport, in samenwerking met de promotor van het BRC, deze succesformule behouden en zelfs nog wat extra benadrukken. De reglementen blijvn daarom grotendeels ongewijzigd.

Oude WRC

De tweeliter WRC’s blijven welkom in het BRC, maar ze zullen enkel nog punten scoren in hun klasse, niet meer in het algemeen kampioenschap. De oude WRC’s zullen in de algemene puntentelling transparant blijven, zodat ze geen invloed zullen hebben op de uitkomst van de titelstrijd die erg spannend belooft te worden na het aangekondigde afscheid van viervoudig kampioen Freddy Loix. Wat de oude WRC’s betreft, blijft de beperking voor bepaalde”prioritaire” piloten ongewijzigd van kracht.

De kalender blijft ongewijzigd, net als het aantal wedstrijden dat mee zal tellen. Er staan 9 BRC-manches op de kalender, maar de piloten kunnen slechts in 8 wedstrijden punten scoren, waarbij de 7 beste resultaten mee zullen tellen in de eindstand van het kampioenschap. De keuze om een wedstrijd niet mee te laten tellen moet gemaakt worden bij de inschrijving.

Junior BRC voorbehouden voor R2

Het Junior Belgian Rally Championship blijft behouden en de jongeren mogen hun 6 beste resultaten mee laten tellen. Het Junior BRC zal in 2017 wel uitsluitend verreden worden met wagens van de categorie R2, wat de strijd voor de bonuspunten in elk geval nog boeiender zal maken. Voor jongeren die met een budgetvriendelijke R1 willen rijden, zal een afzonderlijke competitie worden gelanceerd. Daarover binnenkort meer.

Beperkt aantal banden

Na overleg met de teams en deelnemers, werd beslist om het aantal banden per wedstrijd te beperken. Deze beperking zal ook grondig gecontroleerd worden. De precieze uitwerking van deze beperking zal in het Sportreglement worden opgenomen.

Promotie

Wat de promotie betreft, zal het BRC ook in 2017 weer uitgebreid in beeld worden gebracht op de nationale televisiezenders. Het blijft wel essentieel dat de piloten de reglementair voorziene ruimte voor de deurnummers en de publiciteit van de promotor respecteren. Het blijft ook mogelijk om bij de promotor een vast startnummer voor het volledige seizoen te kopen, met dezelfde voordelen op het vlak van promotie als voorheen.

Dit zijn alvast de krachtlijnen die vastgelegd zullen worden in het reglement voor het Belgian Rally Championship 2017, een kampioenschap dat ongetwijfeld uitermate boeiend en spannend zal worden.

Kalender BRC 2017

25 februari – Rally van Haspengouw
17-18 – maart Spa Rally
8 april – TAC Rally
28-30 –  april Rally van Wallonië
19-20 – mei Sezoensrally
23-24 – juni Kenotek Ypres Rally
1-2 – september Omloop van Vlaanderen
30 – september East Belgian Rally
3-4 – november Condroz Rally

BRC: beste 7 resultaten uit 8 gekozen wedstrijden
Junior BRC : beste 6 resultaten uit 8 gekozen wedstrijden

Plaats reactie

Voeg reactie toe

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com