RallyNieuws
Troela
Troela

Rally: slecht voor het milieu!

Ik ken je niet en jij mij vast ook niet. Ik zag jouw naam onder een ingezonden brief in een krant staan. Iemand had jouw stukje gedeeld op Facebook. En dat stukje raakte me. Het raakte me zodanig dat ik hier wel op moet reageren.

Voor de lezers van deze column die het bewuste stukje gemist hebben, zal ik een deel daarvan nu eerst herhalen.
En wij maar de auto thuis laten en op de fiets springen, terwijl er her en der rally’s worden gereden die pure CO-2-uitstoot zijn, maar wel de sensatie dienen en de lokale handel ten goede komen. Wat me nog het meest verwondert, is het luttele protest tegen deze zo vervuilende manifestaties. Zijn we dan niet bezorgd voor wie er na ons komt? Hoe leefbaar wordt de wereld van de kleinkinderen van de vele rallyliefhebbers? ……. Zijn er echt geen gezondere en sportievere uitlaatkleppen dan de hang naar gemotoriseerde hobby’s?……. Meer respect voor de natuur is meer respect voor de mens.

Nadat ik het stuk had gelezen, voelde ik mij aangesproken. Ik ben namelijk iemand die van de door jou omschreven sensatie geniet en de lokale handel steunt in de vorm van overnachtingen, maaltijden en tankbeurten. Ik heb in mijn leven namelijk al meer dan 300 rally’s bezocht. Ondanks dat spring ik ook vaak op de fiets, dat dan weer wel. In jouw stuk vraag je je af waarom er zo weinig protest is tegen deze vervuilende manifestaties. Wellicht komt dit omdat er zoveel mensen van deze manifestaties genieten. En dat organisaties van die manifestaties hun uiterste best doen om de overlast zo gering mogelijk te houden door rekening te houden met de wensen van aanwonenden. Misschien valt er dan ook weinig meer te protesteren?

Over de vraag of er echt geen gezondere en sportievere uitlaatkleppen zijn heb ik lang moeten nadenken. Hiermee impliceer je dat een rally niet sportief is. Je hebt overduidelijk nog nooit een rallyauto bestuurd. Hiervoor moet je echt wel sportief zijn en dus trainen. De toppers in de kampioenschappen, en niet alleen zij, zijn topfitte mannen en vrouwen. Ook rally is topsport en dus per definitie sportief.

Gezondere uitlaatkleppen? Doel je dan bijvoorbeeld op voetbal? Ik denk dat jij voetbal vast wel gezond vindt. Natuurlijk is voetbal gezond, net als de rallysport dat is voor de deelnemers en kijkers trouwens. Die laatste moeten regelmatig een stevig stukje wandelen om bij een proef te komen. Erg gezond. Ik denk dat je gezond in dit kader ook noemt in relatie met de pure CO2-uitstoot. Een rallyauto stoot CO2 uit, daar heb je natuurlijk gelijk in. Rally’s zijn wat dat betreft slecht voor het milieu. Voetballers stoten geen CO2 uit, niet veel althans, dus voetbal is beter voor het milieu. Maar heb je daar wel gelijk in? Hoe komen die voetballers in het stadion? Vaak per auto, een auto per topvoetballer en natuurlijk moet het een grote auto zijn voor de status. Hoe komen de bezoekers in het stadion? Veelal per auto of bus. En dan de trainingen. Daar is de auto weer. Maar hoeveel topclubs zijn er eigenlijk? Niet echt veel natuurlijk. De CO2-uitstoot zal in absolute cijfers behoorlijk meevallen. Oeps, laten we het amateurvoetbal niet vergeten. Er waren in 2015 meer dan een miljoen voetballers in Nederland. Die spelen wedstrijden en moeten ook trainen. Daar zal de auto ook regelmatig ingezet worden hoewel er bij de teams ook vast veel gecarpoold zal worden (ook rallyfans carpoolen trouwens, wel zo gezellig). En dan zijn er nog de bezoekers van de amateurwedstrijden. Ook zij zullen niet allemaal op de fiets gaan. Ik lees net dat er vorig jaar in Nederland ruim 750.000 amateurwedstrijden waren. Het aantal toeschouwers is mij onbekend maar ga uit van vijf per wedstrijd dan zijn dat er al 3.750.000. En dan zijn er nog de wedstrijden op het hoogste niveau met in het vorig seizoen ruim 5.800.000 toeschouwers. Door de grote aantallen zal de CO2-uistoot in absolute cijfers die van de rallysport vele malen overtreffen. We hebben in Nederland nog maar 7 vervuilende rallymanifestaties per jaar. Stel dat er 10.000 bezoekers per manifestatie zijn, dan komen we op 70.000 bezoekers. Een fractie van de voetbalcijfers. In België zal de verhouding anders liggen (meer rally’s, minder voetballers) maar dat verandert niet veel aan het verhaal.

Ann, je begrijpt op basis van mijn verhaal ook wel dat de CO2-uitstoot van voetbal die van de rallysport vele malen overtreft. Rally is de druppel op de gloeiende plaat, voetbal een koffiekop. Voetbal is veel slechter voor het milieu dan de rallysport. Je staart je blind op de uitstoot van de rallyauto’s maar je moet het hele plaatje in ogenschouw nemen. Daarom stel ik voor om voetbal maar af te schaffen en mij lekker te laten genieten van de sensatie van de vervuilende manifestaties. Dat is uiteindelijk veel beter voor het milieu. Ik heb zelf geen kinderen en dus ook geen kleinkinderen maar ik denk dat de kleinkinderen van mede rallyfans nog lang van deze (relatief gezien weinig) vervuilende sport mogen genieten.

Met vriendelijke groeten,

Troela

Plaats reactie

1 reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com