RallyNieuws
Troela
Troela

Rallyauto kopen? Ga voor een grote kofferbak!

Bij gebrek aan actuele rallyinspiratie voor een column leek het mij nu een mooi moment om eens onderzoek te doen naar de term rally. Als eerste bedacht ik zelf een eenvoudige omschrijving voor de mooiste sport ter wereld: Rally (met auto’s): een wedstrijd in een met veiligheidsvoorzieningen aangepaste auto op meerdere aparte afgezette stukken openbare weg waarbij twee personen zo snel mogelijk een vooraf opgegeven route afleggen waarbij een persoon de auto bestuurt en de andere korte aanwijzingen opleest over de route die nog volgt waardoor de bestuurder beter op de hoogte is van de komende situatie en daardoor met hogere snelheid kan rijden dan in het geval dat de komende situatie hem of haar niet verteld zou zijn. Aan het einde van de wedstrijd worden de tijden die op de afgezette stukken zijn gereden bij elkaar opgeteld en de equipe die de minste tijd heeft gebruikt, is de winnaar. Niet kort maar volgens mij zo duidelijk dat mijn moeder, die wanneer ik haar vraag wat voor auto ik heb, een blauwe antwoordt, het zelfs kan begrijpen.

Ik werd benieuwd naar wat een woordenboek voor omschrijving zou bedenken. Het zou vast een kortere omschrijving zijn. Daarom maar even het wereldwijde web aangeslingerd en al snel kreeg ik een verrassend antwoord. Volgens een online woordenboek is een rally: een wedstrijd over een lange afstand voor fietsers of auto’s, waarbij het meestal behalve om snelheid ook gaat om behendigheid en/of puzzelvaardigheid. Een ander eveneens online woordenboek omschrijft rally als een wedstrijd voor auto’s, motoren enz, met bepaalde ingebouwde moeilijkheden.
Ok. ‘Heel interessant’ zou een lange rapper met voorliefde voor complottheorieën zeggen.

Stel, je plukt een willekeurig iemand van straat die nog nooit van de rallysport gehoord heeft en laat alleen het direct bovenstaande lezen, dus niet mijn definitie, wat zou die persoon dan voor beeld hebben wat een rally is? Dat het eigenlijk de Tour de France op de is? Of dat er mensen op een fiets een aanzienlijk eind gaan fietsen en na zeg 88,5e kilometer stoppen en een legpuzzel van de bagagedrager halen om die zo snel mogelijk in elkaar te zetten om daarna de boel weer af te breken en verder te fietsen? Of dat er 36 kilometer verderop 17 Sudoku-puzzels moeten worden opgelost binnen 13 minuten? En als dat niet lukt dat er dan een straftijd of –punten worden uitgedeeld? Als laatste moeten ze na nog 23 gruwelijke kilometers berg op nog over een smalle balk over een diep ravijn heen fietsen om hun behendigheid te tonen. En dat ook nog in de vorm van een wedstrijd dus er zijn punten te verdienen of gaat het op tijd?

Mocht er een rally met een auto worden gereden dan kan die smalle balk vast achterwege blijven maar kunnen er wel meer legpuzzels mee in de kofferbak. En meer Sudoku’s natuurlijk. Zweedse doorlopers of hersenkrakers en vergeet de woordzoekers niet. En cryptogrammen uiteraard. Een grote kofferbak is dan in ieder geval erg handig want de puzzelwonders onder de deelnemers kunnen dan meer puzzels meenemen om in die 13 minuten op te lossen en daarmee bonuspunten of –tijd behalen.

En wat zijn ingebouwde moeilijkheden precies? Dat er drie vitale stukjes van de legpuzzel ontbreken? Dat het nummer 10 gebruikt moet worden in de Japanse cijferpuzzel? Dat de route over een doodlopende weg loopt waarbij het bord, dat aangeeft dat er sprake is van een doodlopende weg, heimelijk is verwijderd? Dat halverwege de proef de equipe opeens winterbanden moet monteren terwijl de thermometer toch 29,42 graden Celsius aangeeft? Dat er opeens een looping in het parcours is aangebracht, zo’n ding dat u als autoliefhebber vast vroeger ook in uw racebaan had zitten. Dat er een plein is waar het publiek door middel van stemkastjes kan bepalen of en welke soort vloeistof er op het parcours kan worden gedeponeerd vlak voordat een auto langskomt, waarbij de range van vloeistoffen in oplopende graad van glibberigheid loopt van water naar groene zeep? Of dat er een schietstoel in de rallyauto is gemonteerd, waarvan niet bekend is of het de stoel van de bestuurder of de navigator is, en of en wanneer die wordt geactiveerd? Het zou een rally voor de deelnemers en het ervaren publiek wel heel anders maken.

En mag het publiek tijdens de puzzelstops de deelnemers eigenlijk helpen? Mag je als rallykijker heel hard het antwoord roepen als de navigator hardop de omschrijving ‘een persoon die op professionele basis en met het oogmerk om een inkomen te verwerven gewassen verbouwd en in andere hoedanigheid eieren van een ander uit een nest verwijdert ten faveure van zijn of haar eigen eieren ten einde ze niet zelf te uitbroeden en daarna te hoeven opvoeden’ voorleest? Het antwoord is trouwens ‘Boer Koekoek’ maar dat had u vast al bedacht.

Ik heb mijn twijfels of het gepuzzel en de moeilijkheden de rallysport een stuk leuker zou maken. Maar het sluit wel beter aan de omschrijving uit het woordenboek. Dat dan weer wel.

Tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com