RallyNieuws
Troela
Troela

Smurf, Tom, Frans en een mannelijk geslachtsdeel

Eindelijk, eindelijk, eindelijk, eindelijk was het zo ver. Eindelijk! Had ik al eindelijk gezegd?

Het was tijd voor de eerste buitenlandse rally die ik in 3,5 jaar bezocht. En de vierde rally in datzelfde tijdsbestek. Als je dat zo terugleest een lange periode maar die 3,5 jaar is voorbij gevlogen. Niets om naar uit te kijken en een kabbelend leven doen de tijd gevoelsmatig veel sneller gaan. Als ik de persoonlijke agenda bekijk, zal 2023 tergend langzaam voorbij gaan. Eindelijk kan alles weer.

Enfin, op naar Namen. Tas inpakken, uitzoeken hoe hard je ook al weer in België mag, een spoedcursus Frans voor mensen die het niet spreken maar het heel vroeger op school wel hebben gehad maar er niet echt goed in waren, de route plannen en gaan met die banaan. Hoewel, de Focus is knalblauw dus gaan met die smurf is een betere uitdrukking. Over de Focus gesproken. Die reed in dit rallyweekend ruim 800 km, 2/3e van de totale kilometers gereden in 2021. Hij was gewend om slechts te worden gebruikt als boodschappen- en verhuiswagen. Ook voor het blauwe gebeuren was het weer even wennen maar die slaagde met vlag en wimpel en af een toe een uitlaatknal van plezier.

Hoe was het weekend? Geweldig natuurlijk. Daar kon geen uur vertraging op de heenreis, een koele, vochtige zaterdag, twee geneutraliseerde proeven, een publiekspunt waar niemand het weiland in mocht van de eigenaar en een zelfbedacht kijkschema op de zondag dat was gebaseerd op het tijdschema op de overzichtskaart, waar naar later bleek, drie boucles opstonden terwijl er maar twee werden verreden, verandering in brengen. Met een beetje improvisatie kom je in dat soort situaties een heel eind hoewel als alles lekker doorloopt, je natuurlijk veel meer auto’s ziet. Maar ja, na 3,5 jaar is 30 auto’s per proef al een absoluut hoogtepunt.

En als afsluiter de proef Naninne met de jump waar ik jaren geleden ook stond te kijken. Deze werd nu andersom gereden maar het vliegen voor mannen en vrouwen in een auto met een rolkooi was er niet minder om. Het was erg gezellig in de wei, waarbij opviel dat een flink deel van de aanwezigen niet voor de auto’s kwamen. Eigenlijk leek het wel op een soort buurtfeest in een weiland. Maar dan in het Frans.

De deelnemers in de tweede helft van de startlijst waren bezig toen er iets van onrust bij een aanzienlijk deel van de bezoekers ontstond. Er was geen aanleiding, althans er was niets bijzonders te zien. De eerstvolgende rallyauto, een Honda Integra, knalgeel en met een niet zo’n integer geluid, stopte voor de jump, deed het raampje open en zwaaide naar de opgewonden menigte. Daarna gaf de bestuurder veel gas met de koppeling ingetrapt en volgde er een luide knal. Het publiek werd gek. Het knallen ging nog even door waarna het gele gebeuren weer vertrok. Het geroezemoes bleef nog lang aanwezig. De fanclub was uitermate blij. Heerlijk moment.

Uiteraard werden er tussen de proeven door bezoeken gebracht aan de service met als opvallendste verschijning een man verkleed als mannelijk geslachtsdeel met alle details aanwezig. Ik schat zo in dat hij binnenkort gaat trouwen. Toch liep hij behoorlijk voor … Nou ja, u snapt wat ik wil schrijven.

Opvallende naam op de deelnemerslijst was Tom Boonen. Een man die ik, als fervent wielerliefhebber sinds een jaar of 40, al kende. Een echte held op de fiets die zijn geluk nu gaat beproeven in een nog snellere sport. Ik stond te wachten op zijn binnenkomst en toen hij zich uit de Skoda vouwde, viel mij op hoe lang hij is. En dat er vele fans stonden te wachten voor een selfie waaraan hij zichtbaar vrolijk meewerkte.

Ik stond te mijmeren over de fietslegende toen de auto werd geprepareerd voor een volgende set proeven. Tom rijdt niet onverdienstelijk auto en ik rijd ook auto. Hij fietste allesbehalve onverdienstelijk en ik fiets ook. Hij bleek volgens Wikipedia 1.92 meter lang te zijn en wat wil het toeval, dat ben ik ook. Wij hebben vergelijkbare gezichtsbeharing en onze voornamen zijn even lang en  verschillen slecht een enkele letter. Als je de namen onduidelijk uitspreekt hoor je geen verschil. Kortom wij hebben wel heel veel overeenkomsten. Hij is nu ingestapt in een rallyauto. Dat zal op korte termijn toch niet nog een overeenkomst opleveren?

Het was weer geweldig om een heel weekend in rallysferen te zijn. De vorige drie rally’s waren slechts lossen dagen. Binnenkort staat het volgende buitenlandse weekend al weer op de agenda. Dat ik daar klaar voor ben is een understatement.

tekst: Troela

Plaats reactie

Neem gerust contact met ons op indien u materiaal wilt overnemen

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com