RallyNieuws
Troela
Troela

Sterrenslag

Kent u het programma Sterrenslag nog? Dat was vroeger jarenlang op televisie bij de AVRO. Daarin gingen min of meer bekende Nederlanders de strijd met elkaar aan op sportief gebied: de slag tussen de sterren. Bootje varen, hardlopen, fietsen, fierljeppen, en meer van dat soort lichaamsbewegingsduels. En natuurlijk na afloop een feest om de verbrande calorieën meer dan aan te vullen. Mensen die in deze eeuw zijn geboren moeten maar even op Youtube kijken.

Binnen mijn (rally)vriendenclub heeft Sterrenslag een andere betekenis. Het omschrijft de situatie dat meerdere deelnemende Subaru’s tijdens een rally uitvallen. U begrijpt dit vast wel. Toch? Het beeldmerk van Subaru bevat zes sterren. En auto’s die uitvallen zijn geslagen. Een en een is twee: Sterrenslag. Na afloop volgt er geen feest en er zijn geen calorieën. Er valt niets te vieren.

Op de dag dat Nederlandse rallyfans nieuwe Polo’s R5 in het wild gingen spotten in België, bevond ik mij op een ongehoord warme zaterdag, althans voor de tijd van het jaar (zouden die klimaatontkenners dan toch fout zitten?), in Zandvoort. Niet op het strand, hoewel dat ook een prima optie zou zijn geweest, maar op het circuit voor de Shortrally aldaar. Was het vorig jaar nog ruim onder nul qua gevoelstemperatuur en was de warme chocolademelk niet aan te slepen, dit jaar heb ik heel even een korte broek overwogen. Grapje natuurlijk, maar wat was het aangenaam. En dat was niet het enige aangename van de 8e editie van de Circuit Shortrally.

Er was namelijk nog een feit dat niet onbesproken mag blijven. Er stonden natuurlijk Evo’s aan de start maar ook meerdere Impreza’s! Vroeger was er altijd strijd in de groep N tussen de Mitsubishi’s en Subaru’s. Ieder merk had zijn eigen trouwe schare fans. Twee groepen, gekleed in de kleuren van hun favoriete Japanse rallyauto. De strijd was hevig want wie herinnert zich niet de supportersrellen? De groepen stonden tegenover elkaar. De ene groep riep ‘hup Mitsubishi’ als er een Evo was voorbijgekomen. De andere groep antwoordde met ‘hup Subaru’ nadat de boxerroffel van een Impreza in de verte was verdwenen. Daar bleef het trouwens bij wat de rallyrellen betreft. Geen spreekkoren met dubieuze teksten, geen gegooi met vuurwerk, geen fysiek geweld en geen politiemacht die de groepen uit elkaar moest houden. Daar kunnen sommige ‘voetbalsupporters’ nog wat van leren.

Heel langzaam verdween Subaru van het strijdtoneel. Was dat het gevolg van Sterrenslag? Mitsubishi’s bleven wel in redelijke hoeveelheden rondrijden. Er kwam minder blauw (met gele accenten) op straat en ook in de wei werd het minder kleurig. En er waren geen rallyrellen meer helaas. Die waren altijd wel gezellig.

Als liefhebber van zoveel mogelijk verschillende auto’s in de rallystartvelden, kan ik de ontwikkeling alleen maar toejuichen. Hopelijk blijven de Subaru’s dit jaar en in de toekomst steeds terugkomen en is er geen sprake van een Sterrenslag. En evenzo hoop ik dat de Mitsubishi’s ook gewoon blijven komen. Als ex-Subaru en ex-Mitsubishi-rijder, heb ik geen voorkeur. Ik zie ze beide graag. Als er ook maar Ford’s aan de start verschijnen, dat dan weer wel. En zoveel mogelijk andere automerken uiteraard.

Vanochtend, maandag 25 februari 2019, zag ik op Facebook dat een vriend mij feliciteerde. Maar waarmee eigenlijk? Ik ben nog lang niet jarig. Ik las de felicitatie en hij feliciteerde mij met mijn vijfenvijftig en een halfjarige verjaardag. Verrek, vandaag ben ik inderdaad vijfenvijftig en een half geworden. Op zich niets bijzonders tenzij je het in cijfers ziet: 55,5. Snapt u de link met deze column? Inderdaad Subaru en 555 zijn in de rallysport onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Afgelopen zaterdag ben ik door de equipe Nick den Braber en Alex van Dijk enorm vermaakt door hun blauwe Subaru met 555 op de zijkant, een enthousiast ALS-systeem en een flamboyante rijstijl. Toen viel het kwartje nog niet, nu wel. Ik heb op Zandvoort naar mijn 55,5e verjaardagscadeautje staan kijken. Subaru-entertainment. Na de laatste proef kwam de auto langzaam langsrijden, luid pruttelend na de inspanning en ik stak mijn duim op. Ik had genoten. Nu besef ik dat het speciaal voor mij was. Of niet natuurlijk. Maar hoe dan ook, het was een onvergetelijk feestje voor mijn ingelaste verjaardag! Dat smaakt naar meer voor de rest van het seizoen.

bron: Troela

Plaats reactie

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com